A fanatikus napimádók mellett sokak számára a nyári hőség akár megterhelő is lehet. A legjobban az időseket és a kisgyermekeket viseli meg a meleg időjárás, hiszen az ő szervezetük nehezebben alkalmazkodik az extrém körülményekhez. Megkérdeztünk három fiatal anyukát, hogyan vészelik át a gyermekeikkel a nagy nyári hőséget. Lássuk a válaszokat!

Póczik Mária, Ipolyság

A nyári kánikula nem a kedvenc időjárásom, az áprilisi-májusi illatos tavaszt kedvelem. A nyári forróságban hajlandó vagyok korán felkelni, hogy a kertembe kiülve élvezhessem a napfelkeltét (és a zsivajmentességet) egy csésze tejeskávéval a kezemben. Este pedig, ha nem zavarnak el a szúnyogok, a tűz körül ülve szoktunk barkochbázni a gyerekekkel, vagy borozni a párommal. Szerencsések vagyunk, mert a házunk kőből épült, így 24-25 fok fölé a legnagyobb melegben sem kúszik fel a hőmérséklet, ezért napközben gyakran bent hűsölünk. Persze a srácainknak jólesik egy kis csobbanás is a kertben. A fürdőzésen kívül nagy kedvencük, ha megengedem a gyep öntözőberendezését, és ők a fröcskölő jéghideg vízben szaladgálhatnak. Ez egy tökéletes program a nagy melegben a hatéves Gergőnek és a tízéves Gáborkának. Természetesen a strandolás és a horgászat sem marad ki a nyarunkból, ahol a hőség nem lehet akadály.

Hegedűs Stefánia, Deménd

A kislányom, Jázmin 2 éves múlt. Örülünk a jó időnek, mert mindketten szeretünk a friss levegőn tartózkodni. Jázmin alapvetően egy energiabomba, muszáj neki mozgásteret adni, amire szerencsére van lehetőség. Nagy udvarunk van, tele gyümölcsfával, ahol van neki játszótere, trambulinja, lényegében a fáknak köszönhetően árnyékos helyen. A délelőttöket többé-kevésbé ott töltjük, mivel nem egy egyhelyben ülő gyerekről beszélünk. Bár ezekben a hőségekben leginkább a medence az, ami teljes mértékben ki van használva. Talán ez a hely az, ahol a legtöbbet bír ki Jázmin is, szeret vízben lenni, így a meleget is könnyebb elviseli. Igyekszünk sok vizet inni, hűtött gyümölcsöket fogyasztani, mint például a görögdinnye, mert azt az egész család szereti. Nagyon fontos persze még a napvédők használata is, főleg ilyen kisgyereknél.
A lényeg, hogy ha nyár, akkor az legyen is nyár a javából, mi imádjuk!

Rebeka Heimlich Monhartová, Prága/Ipolyság

Nyolc hónapos kislányom, Mia, nagyon jól bírja a meleget. Eleinte kicsit féltem tőle, hogy fogja viselni a hőséget, de nem látszik meg a közérzetén, ha 30 fok felett van a hőmérséklet. Mia kicsi kora óta szívesen iszik vizet, ezért nem kell aggódnom azért, hogy nem iszik elég folyadékot. Ami ilyen babánál fontos, az étvágya megmaradt a melegek ellenére is. Nagyon sok gyümölcsöt és frissítő ételt adok neki.  Lakásunkban nagyon meleg van, ezért csak pelenkát és egy kis trikócskát visel otthon.  Reggeltől délig általában otthon vagyunk, délután, amikor már kissé lehűl a levegő, akkor megyünk a szabadba. Régebben hosszú sétákat tettünk a városban, ami a nyár folyamán már nem volt olyan kellemes. Inkább mindig igyekszem keresni egy árnyékos parkot, ahol hűsölhetünk. Van, amikor strandolni megyünk, vagy a szüleimhez, akiknél Mia a gyerekmedencében szívesen pancsol.

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb