Középiskolából a felsőoktatásba kerülni mindenki életében egy nagy ugrást jelent: a felejthetetlen egyetemi évek egyfajta átmenetet képeznek a viszonylag „gondtalan” tinédzserévek és a felnőtté válás között, ahol már a sok kötelezettség és tennivaló várja az egyént. Mi most arra voltunk kíváncsiak, hogy a középiskolából (esetünkben az ipolysági Szondy György Gimnáziumból) tavaly kikerült negyedikesek milyen tapasztalatokkal gyarapodtak első egyetemi évükkel a hátuk mögött.

Csernus Réka, Ipolyszécsényke

Szeptemberben kezdem a második évfolyamot a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem vállalkozói közgazdaság szakán. A családom mezőgazdasággal foglalkozik, így egyértelmű volt, hogy ezen az egyetemen folytatom tanulmányaimat. Magyarajkú gyerek révén a szlovák nyelven folyó tanulás több munkát és kitartást igényel, de a Szondy György Gimnázium jól felkészített mind a humán-, mind pedig a reáltantárgyak terén. Mivel közgazdaságtant tanulok, ezért jelentős a matematika szerepe. Petrezsél Zsuzsanna igazgatónő, egyben volt matematika tanárom révén akadálymentesen jutottam túl, mondhatni remekeltem a vizsgákon. Az egyetem is jól szituált: Nyitra szívében található, jól megközelíthetők a diákok számára fontos létesítmények, mint például a könyvtár, a sportcsarnok, az uszoda. A kollégiumokkal is meg voltam elégedve: valamennyi elsős diáknak biztosítanak szállást. A szobák jól felszereltek, tiszták, világosak és tágasak. Az étkezés biztosítva van mindenki számára. A nyári szemeszter a kialakult járványhelyzet miatt távoktatás formájában folyt. Szerintem szervezetten, gördülékenyen oldották meg a távképzést, beleértve a vizsgákat is. Döntésemet, hogy ezt az egyetemet választottam, nem bántam meg. Nagyon szép, látványos városban helyezkedik el, kellemes emberekkel és színvonalas oktatással.

Miskei Mónika, Csáb

A pozsonyi Comenius Egyetem Gyógyszerészeti Karának hallgatója vagyok. A „Szondyban“ biológiából és egyedüliként kémiából is leérettségiztem. A természettudományok mindig is érdekeltek, és úgy gondolom, hogy kiváló alapokat is szereztem, amiből aztán tudtam gazdálkodni az egyetemen. Jelentkezésemet két helyre adtam be, mindkettőre fel is vettek, de végül a gyógyszerészet mellett döntöttem. Nagy félelmekkel indultam neki az első évemnek, először is az miatt, hogy nem fog-e hátrányos megkülönböztetés érni, mert magyar iskolából jöttem, másrészt pedig, hogy fogom bírni-e azt a rengeteg tananyag-mennyiséget, amit ez a szak megkövetel. Az első két hét után a fülem megszokta a szlovák nyelven zajló előadásokat, a szemináriumokat és a hosszú laboratóriumi gyakorlatokat is. Nagyon megkedveltem a testnevelés órákat, mert egyrészt szuper hangulatúak voltak és kicsi kikapcsolódást is nyújtottak a sok tanulástól. A mikrobiológia szintén a kedvencek közé tartozott, mert érdekeltek a baktériumok, vírusok, és az is, hogy milyen betegségeket okoznak. Egész első évem alatt egyszer sem éreztem, hogy én valamivel is kevesebb is lennék. Nagyon szuper magyar közösség alakult ki a dunaszerdahelyi és az érsekújvári sulikból érkező magyarajkú diákokból. Rendszeresen segítettünk egymásnak és a felsőbb évesek is hasznos tanácsokkal láttak el. Az első évet sikeresen abszolváltam, ha minden igaz, szeptemberben motivációs ösztöndíjat is kapok az elért átlagért. Gyógyszerészetet tanulni kihívás, sok időt, tudást, memóriát és nem utolsó sorban türelmet igényel, és remélem, hogy a következő évet is sikerül hasonló lendülettel megkezdeni és persze végigvinni.

Csíri Dóra, Ipolybalog

A Pozsonyi Közgazdasági Egyetem hallgatója vagyok, ahol pénzügyeket, banki szolgáltatásokat és befektetést tanulok. Nem volt egyszerű főiskolát választanom, mert sokáig bizonytalan voltam, hogy merre tovább. A matematikát mindig is szerettem és a pénzügyek is érdekeltek, ezért a jelentkezésemet végül három, a gazdaságtannal kapcsolatos szakra adtam be. Úgy gondolom, hogy jobban nem is dönthettem volna. Erre a szakmára szerintem mindig lesz kereslet és nagy jövőt látok előtte. Az első félévem az egyetemen elég nehéz volt. A gimnáziumban csak minimálisan tanultunk gazdaságtant, így hiányoztak azok az alapok, amelyekkel a kereskedelmi akadémiát végzők már rendelkeztek. Azonban sosem voltam teljesen „elveszve”, ugyanis a tantárgyaim többsége kapcsolódott a matematikához, amiből viszont igen jó alapjaim voltak. És persze egyre több dolgot megtanultam, így a második félév valamivel könnyebb volt. Az elején voltak kisebb nehézségeim a szlovák nyelvvel is a rengeteg, számomra új szakkifejezés miatt, de egy kis szorgalom és kitartás átlendített ezen a problémán.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

2024.04.11.

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét. A beruházásra az Interreg Magyarország-Szlovákia HUSK-2023 programból nyert támogatást…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb