Az ősz egyik legjelentősebb eseménye – a sok egyéb betakarítás mellett – a szüret. Régiónk kedvező fekvése és éghajlata révén gazdag szőlőtermő vidékeknek ad otthont. Három helyi borászt kérdeztünk arról, mennyire elégedettek az idei terméssel.

Palík László (Zselíz)

Szőlészetünk és pincészetünk, amit 2002-ben vásároltunk meg, és 2006-ben felújítottunk, az egykori Eszterházy szőlőbirtok és pincészet területén van. Az idei évben– köszönhetően a meleg, napos nyári időjárásnak- az volt a jellemző a szőlészetünkre-, hogy az egyes szőlőfajták körülbelül egy hónappal előbb értek be a szokásosnál. Az idei szüretet már augusztus 20-án elkezdtük a peszeki szőlőhegyen. Az olyan korai érésű szőlőfajtákkal kezdtük meg a szüretet, mint például az Ottonel muskotály vagy a  Portogieser. Mivel 47 fajta szőlőt termesztünk, ami már mind termő, így folyamatosan zajlik a szüret azzal párhuzamosan, ahogy beérnek az egyes fajták. Fagykárok az idén nem voltak, és a betegségek is elkerülték a termést. Csak a szüret megkezdése után lévő esős időszaknak köszönhetően jelent meg a penész és a rothadás, de sikeresen megállítottuk a folyamatokat, a biogazdálkodásban is használható SteriClean nevű szerrel. Még szeptember utolsó napjaiban leszüreteltük az Alibernet fajtát, amit csak október közepe vagy vége felé szoktunk leszedni. Általában november közepére fejezzük be a szüretet, de idén a késő érésű fajtákat is előreláthatóan már október végén leszüretelhetjük. Valószínűleg idén hamarább befejeződik a szüret, mint más években.  

Ifj. Csernus Károly (Ipolynyék)

Az idei szüretet már mi is elkezdtük. Elsőként a régióspecifikus Peszeki leánykát szüreteltük le, aminek a 20as cukorfokával nagyon meg vagyunk elégedve. Az idei termés bőséges volt, köszönhető ez annak, hogy a fagykárok nem jellemzőek a területre, mert míg a völgyek alsó felében előfordulhat tavasszal fagy, a felső részen ez nem jellemző. A termés szép, egészséges, hiszen egy jó gazda tudatosan, előre megtervezetten építi be a védekezési folyamatokat az esetlegesen felmerülő betegségekkel szemben, ami a tervezett szüret előtt legkésőbb 40 nappal történik meg utoljára. A szüret megkezdésekor jelentkező esők kedveznek a betegségek kialakulásának, de az erre fordított gondozásnak köszönhetően, ezt már kibírja  a szőlő. Termesztett szőlőfajtáink még például a Zöld veltelini, a Kékfrankos, a Sardoné, a rizligfajták, Szent Lőrinc. A szüretet mindig a kora reggeli órákban kezdjük, hogy a fürt lenyisszantása és feldolgozása között ne teljen el 45 percnél több idő. Arra is odafigyelünk, hogy a leszedett szőlőt ne érje a nap, mindig árnyékban maradjon, ne melegedjen fel. Esetenként a ledarált szőlőt is kell még hűteni. Az ipolynyéki szőlőhegyen a vulkanikus talaj savakban igen gazdag, ez kedvez a régióban a gyümölcsízű fehér- és vörösborszőlők termesztésének, amire az idei bő termés is bizonyítékul szolgál.

Lauko Sándor (Farnad)

Mint a Farnadi Aranyfürt Szőlőtermelők Egyesületének elnöke, mint magánember is elégedett vagyok az idei szürettel. A cukorfokok nagyon jó eredményeket mutatnak az idén. A szlovák nemesítéseken kívül még Savignon Blanc fajta volt, amit szüretelni tudtunk, habár a telepített szőlőimnek még csak a fele termett az idén először. Szerencsére fagykárok az idén nem voltak, viszont a május-júniusi virágzási időszak alatt a megszokottól hűvösebb időjárás miatt a szőlőszemek kicsit kisebbek lettek, és a szőlő leve is kevesebb. Farnadon úgy mondják, hogy ha búcsúig nem lesz lisztharmatos a szőlő, akkor utána már nem is lesz az. Idén a fekete rothadás sajnos megtámadta a szőlőt, de a kellő bioszereknek köszönhetően ezt sikerült legyőzni. Meggyőződésem, hogy a biogazdálkodásra áttérve a szőlőm sokkal illatosabb, és a belőle készült bornak is sokkal több illata van. A szüret nálunk hagyományos módon folyik, vödörbe, ládákba szedjük a szőlőt. Viszont a szüretnek már délelőtt 9-kor vége is van, mivel nagyon fontos, hogy szőlő 13-18 fokos időben legyen szedve, és a must hőmérséklete is akkor jó, ha 12 fokos. Meg vagyok elégedve az idei terméssel. Ettől rosszabb szüret soha ne legyen!

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb