A tömeges tesztelés elméletben sem tűnt egyszerű feladatnak. Most némi betekintést nyerhetünk, milyen is a gyakorlatban megszervezni és lebonyolítani, az önkormányzatok szemszögéből.  

Köpöncei Péter 
Palást polgármestere 

Optimistán nézünk szembe a hétvégi tömeges teszteléssel, Palást már az első hullám alatt jól felkészült: fertőtlenítőszer, kesztyű és maszk van bőven, csak hogy az alapokat említsem. A szervezés kaotikusabb része abból ered, hogy a teszteléshez szükséges felszereléseket a hadsereg hozza majd. Először úgy volt, hogy csütörtökön itt lesz minden, de ma telefonáltak, hogy mégis csak pénteken hozzák – tehát az utolsó pillanatban. Mi lesz, ha akkor derül ki, hogy valami hiányzik? Nem költői a kérdés, természetesen az önkormányzat felelőssége lesz előteremteni. Azért bízom benne, hogy maradéktalanul megérkezik a felszerelés, de csak akkor leszek teljesen nyugodt, ha már minden a helyén lesz. 

Ami a helyszínt illeti, mindkét tesztelési pont a kultúrházban lesz berendezve. A hadsereg szakértője is ezt látta jónak, hely van elég bőven és mégiscsak a legoptimálisabb helyszín mind a teszteket végzők, mind a lakosok szempontjából.  

Büszkeséggel tölt el: Paláston él annyi jóérzésű ember, hogy az önkéntesekre nem kellett vadászni, még túljelentkezés is volt. Végül az egészégügyi és az adminisztratív munkaerő terén is vállalták annyian önkéntes feladatot, hogy senkinek nem kell majd reggel héttől este tízig egyhuzamban jelen lenni…” 

Antal-Nyustin Ágnes 
Ipolyvisk polgármestere 

Mindent megteszünk a lakosaink biztonsága érdekében. Az egész csapatot sikerült a viski lakosokból összeválogatni, még a rendőr is helybéli. Ez azért is fontos, mert a helyiek sokkal jobban megbíznak a helyiekben, hiszen jól ismerik egymást. A parancsnokunk, aki a katonaságtól jön, természetesen nem ipolyviskről származik, ipolysági az illető, és sikerült nagyon jó munkakapcsolatot kialakítani vele.  

Egy mintavételi pont lesz nálunk, a helyszín a kultúrház. Az egészségügyi önkénteseink reggeltől estig ott lesznek, komoly erőpróba lesz mindannyiunk számára. Annyiban sikerült enyhíteni a terhelésen, hogy a pozíciókon belül váltják majd egymást – tehát nem ugyanaz a személy fogja reggeltől estig a mintákat venni… 

A katonaság még nem szállította le a felszereléseket, már tegnapra vártuk volna, viszont bízom benne, hogy időben megérkezik. Péntek este csinálunk egy főpróbát, illetve iskolázást, hogy élesben is minden rendben legyen. ABC sorrendben jönnek majd a helyiek, de olyanok is jelezték részvételi szándékukat, akik nem Ipolyvisken élnek.  Azért mindent a helyi körülményekhez alakítunk, a szabályokat betartva arra törekszünk, hogy a lehető legbiztonságosabban és gördülékenyebben jussunk túl a hétvégén.

Baksa Krisztián 
Ipolynyék polgármestere 

A tesztelés remélhetőleg állami forrásból valósul meg; előzetesen a község beszerzi a munkaerőt, bizonyos eszközöket, fertőtlenítő szereket, amelyek majd térítve lesznek, egyes eszközöket pedig a katonaság fog leszállítani a helyszínre.  

A COVID-19 alatt mindenre fokozottan figyelni kell és ez nagy teher az önkormányzatoknak. A legnagyobb probléma, hogy nincs egy konkrét állmami szerv, amely összefogná az egészet, de mi mindent megteszünk, hogy közreműködésünkkel gördülékeny legyen a tesztelés.  

Hála Istennek Ipolynyéken van elég önkéntes, illetve két katonát is küldenek hozzánk, mellettük a helyiek fognak segédkezni. A tesztelés egy helyszínen zajlik majd: a kultúrházban. Az állam által kiadott, illetve előirt óvintézkedéseket A-tól Z-ig be fogjuk tartani, mint például a maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb