Az egyik legszebb, hagyományokban gazdag ünnep a karácsony. Ilyenkor, az év végéhez közeledve, minden családban fontos szerepet kap az ünnepre való készülődés, az ünnepnek családi körben való megélése. Lássuk, kinek mit jelent ez az ünnep, hogyan töltik a megkérdezettek szeretteik körében a  Szentestét!

Csáky Csongor (a Rákóczi Szövetség elnöke), Budapest/ Kelenye

Karácsony – a család, az otthon, a gyermekeim, a gyermekkorom, a hitem – ezeknek a gondolatoknak az összessége jelenti számomra az ünnepet. Nem egyedi, nem rendkívüli mindaz, amit nekem jelent. Karácsonyt jelentő emlékeim egy palóc katolikus falu hagyományaihoz és annak közösségéhez kötődnek. Az ünnepet ma is otthon, ugyanabban a környezetben éljük meg. A megváltoztathatatlan szabályok szerinti vacsora, az ugyanolyan ízű ételek, a karácsonyfa alatti gyermekkori betlehem, az éjféli mise, ahol gyerekkori ismerősökkel együtt énekelve a Mennyből az angyalt örülünk Jézus születésének. A karácsony öröme számomra az is, hogy a gyermekeim kötődése az ünnephez ugyanabban a miliőben, ugyanabban az értékközösségben alakulhat ki. A karácsony emberségünk, hovatartozásunk, értékeink, emlékeink meghatározó része, olyan ünnep, ami nyomot hagy a lélekben.

Kutak Adrienn (keramikusművész), Ipolyság

Nálunk már december első hetében kezdődnek a előkészületek az elkövetkező békés, kellemes karácsonyi ünnepekhez. Ilyenkor szoktam végiggondolni, kinek mivel tudok egy kis boldogságot okozni vagy segítséggel könnyíteni a sorsán. A segítség nálam egész évben működik, de ebben az időszakban, mégis csak jobban személyre szabott. Segíteni mindig kell, mert sohasem tudhatjuk, mikor lesz rá nekünk szükségünk. Nálunk sohasem volt fontos a nagy értékű ajándékozás. Egy kis 1,3 méteres fán lógnak a kézzel készített kerámia díszek. Ha véletlenül elügyetlenkedjük a díszítést és valami eltörik, Ádám, a fiam nevetve hangoztatja: ,,ugyan, anyuci, majd csinálsz másikat és még szebb lesz, mint amilyen ez volt!“ A családi hagyományokat őrizzük, hisz az az egyik legszebb dolog az ünnepek alatt. Előkerül a féltve őrzött „papírvékony“ angol porcelánkészlet egyszer egy évben: csak karácsonykor! A levesestálba ízes csípős halászlé kerül. A legszebbek, a nyugodt, meghitt pillanatok Ádám fiammal, amikor csak egymásnak vagyunk, nincs hajtás, rohanás, problémamegoldás.  Egymás mellé kuporodva mesélünk a múltról, gyerekkorom kedves karácsonyairól, édesanyámról, aki imádott jobbnál jobb anekdotákkal szórakoztatni.

Pálffy Zsuzsa (pedagógus, FFKIKI), Ipolyság

Az adventi készülődés mindig nagy izgalommal tölt el minket, főleg a lányokat. A sok küzdelmes év és karácsony után boldogságom határtalan volt, amikor két emberrel gyarapodott a családunk: egy vővel és egy unokával.  A családi vacsora Szenteste a hagyományoknak megfelelően zajlik, ahogy láttam és tapasztaltam gyerekkorom óta: ezt viszem tovább én is. Elmaradhatatlan az ostya mézzel, a családfő diót tör és almát vág föl. Soha nem volt műfenyőnk, nagyon szeretjük a fenyő illatát. Öt éve (amióta édesanyámat elveszítettem) a karácsonyfánkat az anyukám által horgolt angyalok és díszek ékesítik. Az ajándékozáskor boldogan nézem a többiek örömét. Mindig jótékonykodok karácsonykor. Az iskolában én kezdeményeztem a „cipősdoboz” gyűjtést, amit karácsony előtt gyermekotthonokba juttattunk el. Arra mindig találok időt, hogy magamba zárkózva egyedül gyertyát gyújtsak elvesztett szeretteimre emlékezve. Az éjféli mise is kihagyhatatlan minden évben. Nálunk idén még nagy kérdés a karácsony, mivel Ágnes lányom hármas ikreket vár decemberre. Reméljük, hogy a Kisjézus születésével egyetemben a mi kis angyalkáink is megszületnek, és jó egészségnek örvendenek majd mamájukkal együtt. Üzenem mindenkinek karácsonyhoz: “Gyere el a jászolhoz még ma éjjel! Találkoznod kell Isten szeme fényével. Ne keress itt pompát, gazdagságot, keresd azt, ki megváltja világot.”(Pintér Béla)

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb