A legtöbb szakember szerint a koronavírus-járvány legyőzésének egyik alapfeltétele a magas szintű átoltottság, ám a társadalom rendkívül megosztott a védőoltások alkalmazásával kapcsolatban. Egyesek teljesen elutasítják a vakcinációt, mások mindenképp “oltatni szeretnének”, de abban sincs egyetértés, melyik a legmegbízhatóbb vakcina. Vajon hogyan látják a helyzetet régiónk lakói? Megkérdeztük.

Pólya Zsolt iskolaigazgató, Farnad

Fontosnak tartom az oltást, mert felelősséggel tartozunk annak a közösségnek, amelynek részei vagyunk, lehet ez család, baráti kör, munkahelyi közösség, szűkebb, vagy tágabb régiónk lakosai. Úgy gondolom, senki számára nem lehet közömbös, hogy elkapja-e a vírust, vagy esetleges vírushordozóként akaratlanul is, másokat megfertőzzön és hetekre, hónapokra megnehezítse mások életét. Teszem ezt azért is, hogy mindannyian visszanyerjük szabadságunkat.

Sajnos, saját bőrünkön naponta érezzük, hogy a vírus okozta intézkedések mennyire befolyásolják életünket. Hogy, ami egy évvel ezelőtt még megszokott és természetes volt, ma különleges kiváltságnak számít. Engedélyt kell kérni arra, hogy találkozzunk rokonainkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel, vagy tegyünk egy sétát a természetben. A szabályozások és a korlátozások a hónapok előrehaladtával mindannyiunk számára egyre nagyobb lelki terhet jelentenek, függetlenül attól, hol élünk. Csakis közös összefogással, közös felelősségvállalással lehet kijutni ebből az ördögi körből, amelyben az ember élete szinte csak a munkába járásba és az otthoni bezártságból áll.

Beoltatom magam azért is, hogy a tanulók újra beülhessenek az iskolapadokba. Hogy vége szakadjon annak az áldatlan állapotnak, amelyben a diákok egy-két hétig az iskolában tanulnak, majd hónapokon keresztül csak az online térben találkoznak egymással és oktatóikkal. Igaz, akadnak olyan tantárgyak, amelyek tanítása rövidebb ideig elképzelhető online módon is, ám sok tantárgynál ez nem valósítható meg. Az alsó tagozatos gyermekeknél és a középiskolák diákjai szakmai gyakorlatánál pedig egyenesen elképzelhetetlennek tartom.

Beoltatom magam azért is, mert úgy gondolom, hogy a hónapokon át húzódó heti rendszeres és kötelező tesztelési maratonnak és a vele összefüggő megszorító intézkedéseknek csakis egy tömeges oltás vet véget.

Rövid időn belül csak akkor lehetünk sikeresek a vírus elleni ádáz küzdelemben, ha a tesztelésre szánt emberi és anyagi forrásokat az oltóanyagok beszerzésére és az oltások felgyorsítására fordítjuk. Figyelembe véve az eddig bevezetett intézkedések és egyes politikusok kijelentéseit, csak ez hozhatja meg a korlátozások feloldását és a végső áttörést a vírus elleni harcban. Meggyőződésem, hogy a forgalomba kerülő oltó anyagok biztonságosak és kellő védelmet nyújtanak a vírussal szemben.

Bellus Dániel szociális terepmunkás, Sáró

Soha nem volt problémám az injekciós tűkkel és az oltásokkal, pedig eddigi életem során már sok oltást kaptam. Ezért is örültem, hogy az elsők között lehetek, akik megkapják a COVID-19 elleni vakcinát. Az oltás nem volt rosszabb, mint amiket eddig kaptam és nem volt kényelmetlenebb, mint amikor vérvételkor vénát keresnek a karomon. Az oltás beadása után nem észleltem semmilyen mellékhatást.

A közegészségügyi helyzet eléggé súlyos ahhoz, hogy elvessük ezt a lehetőséget. Úgy gondoltam, hogy ha beoltatom magam, a közjót szolgálom és példát mutatok azoknak, akik még nem döntöttek ebben a kérdésben. Ez az egyik oldala a döntésemnek. A következő indíték pedig családom megóvása attól a veszélytől, hogy én fertőzzem meg őket. Gondolok itt elsősorban családom idősebb tagjaira, anyukámra és kedves feleségem szüleire.

Aztán itt vannak a munkatársaim és a kliensek, akikkel napi szinten találkozom. Tudni kell, hogy szociális terepmunkásként dolgozom Sáró községben. Remélem, hogy példám másokat is meggyőz az oltás fontosságáról és így hamar túl ehetünk a járvány nehezén. Addig is szájmaszkot viselek, távolságot tartok és gyakran mosok kezet. Itt szeretnék köszönetet mondani a lévai kórház azon dolgozóinak, akik beoltottak. Köszönet az emberi hozzáállásért és a profizmusért.

Béres Lajos nyugdíjas, Lekér

Természetesen beoltatjuk magunkat feleségemmel együtt, és tesszük ezt magunk, családunk és embertársaink egészsége védelmének érdekében. Már több mint két évtizede beoltatjuk magunkat az influenza ellen is. Nagyon hiányzik a normális életvitel. Egészséges életmódot folytatunk, lehetőség szerint aktívak vagyunk, és sokat sétálunk a friss levegőn. Úgy vélem, hogy a járványt csak egy átfogó oltás állíthatja meg. Mivel a megkezdett védőoltás eléggé lassan halad, türelmesen ki kell várnunk, mikor kerülünk sorra. Addig is vigyázzunk egymásra!

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb