Áprilissal hamarosan nemcsak a húsvét, de az általános iskolai beiratkozások időszaka is elérkezik, melynek kapcsán – sajnos – menetrend szerint felmerül a kérdés a magyar és a vegyes családok körében, hogy magyar vagy szlovák iskolába kerüljenek-e a leendő elsősök.

Matyó Márió, énekkari művész, Magyar Állami Operaház, Budapest

Minden nap azon gyönyörködöm, hogy a jó Isten milyen gyönyörű anyanyelvet adott az ajkunkra. Ezt a felbecsülhetetlen értékű kincset feladatul kaptuk őrizni és megélni nap mint nap. Ifjú korom iskolái – Palásthy Pál Egyházi Alapiskola és Szondy György Gimnázium – az Ipoly mente magyar ajkúságát hivatottak mindig is szolgálni. Az ott tanultak nagy hatást gyakoroltak rám. Szép magyar népdalaink, történelmünk, a zene, a kórusművek mind egyre erősebbre kovácsolták bennem, bennünk az anyanyelv iránti szeretetünket. Végül hivatásom részévé vált ezen értékek közvetítése a magyar emberek felé. Kedvenc idézetemmel kívánok jó iskolakezdést honfitársaimnak: „Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül!” (Kölcsey Ferenc)

Récsei Noémi, a Vasárnap hetilap munkatársa, televíziós és rádiós műsorvezető

Bármennyire is hihetetlen, számomra a magyar iskola lépéselőnyt, az életben pedig biztos támpontot jelentett. Szlovákiai magyarként azt tapasztalom, hogy a szlovákiai magyar iskolarendszer mindkét (környezet)nyelvre odafigyel, mindkettőt erősíti, míg az egynyelvű oktatási intézmény kizárólagos jelleggel az egyik nyelvet oktatja és preferálja. Az anyanyelvi oktatásban részesülő egyének az identitásukkal kapcsolatban kevesebb bizonytalansággal találkoznak. Meggyőződésem, hogy az anyanyelvi oktatás – még ha a kisebbség felől is nézzük – kizárólagos előnyt jelent. 

Sál Attila, Vámosladány, tanárszakos hallgató a Selye János Egyetemen

A magyar iskola megmaradásunk és létünk alapja. Ez határozza meg, ismerjük e majd Petőfit és Rákóczit, megtartjuk e anyanyelvünket és átadjuk e azt gyermekeinknek is. 
A magyar iskola lehetőség. Megtartani identitásunkat, olyan korszerű tudást szerezve, amely a továbbtanulás során sok-sok lehetőséget nyit meg számunkra. A szlovákiai magyar diák az, aki Prágától Budapestig, Londonon át választhat az egyetemek közül. Mi vagyunk azok, akik magyar anyanyelvünk mellett, folyékonyan beszélünk szlovákul, angolul, sőt ma már más idegen nyelveken is. Mi, akiknek szülei magyar iskolát választottak, megálljuk a helyünket az élet bármely területén ! A magyar iskola a megbízható jövő záloga ! 

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb