(forrás: ujno.sk)

A nagy dolgok általában a tárgyalóasztalnál dőlnek el, mások szerint a borospincékben. A mi kis felvidéki abszurdunkban mintha ez is másképp működne. A szlovákiai magyar pártok képviselői leültek, tárgyaltak a politikai egység jövőjéről, megegyeztek, hogy majd megegyeznek, hazamentek, hogy aztán jó sokáig ne történjen semmi.

Ezután a jövendőbeli “hármas egység” kisebb pártjainak vezetői kiszólnak, beszólnak, vegyespártunk a biztonság kedvéért párhuzamosan szlovák pártokkal is tárgyal(gat), kokettál – csakhogy a magyar-magyar közeledés még véletlenül sem tűnjön őszintének.

Politikusaink azt a kényelmi pozíciót – az internet és méginkább a közösségi oldalak megjelenésével – már elvesztették , hogy naponta ne szembesüljenek kritikával. Egy-egy lényegretörő facebook-posztal vagy hozzászólással bárki kifejezheti a tetszését vagy éppen a nem tetszését a folyamatok alakulásával kapcsolatban.

Gubík László, a Via Nova elnöke (forrás: duna24.sk)

A múlt héten Gubík László, a Via Nova elnöke rövid facebook-posztban fejtette ki véleményét az “alakuló” egységről, a következőket írta:

“Nagyra becsülendő erény az előzékenység, a kollegialitás és a nagyvonalúság, de elnézve a valós erőviszonyokat és a felvidéki magyar pártok mozgásterét (magyar külügyminiszter barátsága, szlovák kormányfő partnersége, felvidéki önkormányzatok és polgármesterek adta hátország), – nos, – az MKP-nak nem tárgyalgatni kéne a liberális és törpepártokkal, hanem megenni őket reggelire.”

A bejegyzés valóságos kommentáradatot indított el, a virtuális közéleti vitában politikusok, párttagok, civil szervezetek vezetői, aktivisták és maguk a választók is kifejtették véleményüket.


Érvek pro és kontra

“Egy valami mindig kimarad. A 3% választó, ami nem túl nagy hátország. Valóban nem pártokkal kéne foglalkozni, hanem az otthon maradókkal, a más pártokra szavazókkal”

– reagált Borka Zoltán, az Új Egység Mozgalom elnökségi tagja, majd hozzátette:

“Tény, hogy nagyságának köszönhetően elvileg az MKP-ban kéne legyen a legtöbb szakember, elsősorban őket kell térhez juttatni + megszólítani más, magyar szakembereket akár a Felvidéken, akár a csonka hátországban.”

Nagy József, az Összefogás politikusa (fotó: ma7.sk)

Nagy József, az Összefogás politikusa a vita során a pártok támogatottságával kapcsolatban kifejtette, hogy a szlovák közvéleménykutatások eredményeit nem tekinthetjük alapnak, hiszen azok köztudottan pontatlanok. Az egykori környezetvédelmi miniszter az előválasztásban látja a megoldást:

“Demokraták! Érdekelne a személyes véleményetek egy régen felvetett és irgalmatlanul és gyorsan elvetett javaslatunkról: hagyjuk a magyar választókat egy ELŐVÁLASZTÁSON dönteni az egyes pártok aktuális támogatottságáról s így a közös párt összetételéről.”

Hogy mit szeretne a felvidéki magyar választó? Többféle álláspontot olavshatunk a vita során a választópolgárok részéről is, íme néhány kiragadott hozzászólás – a teljesség igénye nélkül:

“1 magyar közösség van 1 párttal, az MKP-val mert az elmúlt 22 évben megmaradt a legerősebbnek. A többiek oszlassák fel magukat és lépjenek be az MKP-ba mert egységben az erő. Aki nem igy tesz nem a magyar közösség érdekét tartja fontosnak,egyéni és idegen érdekeknek tesz eleget…”

Gondolom,a posztolónak az meg sem fordul a fejében,hogy sok felvidéki magyar szavazó azért nem szavazott,és a jövőben sem fog az MKP-ra szavazni,mert pl. jó barátságot ápol a jelenlegi magyar külügyminiszterrel? Szóval szerintem a siker eléréshez nem lesz elég reggelire megenni a liberálisokat.

Az Mkp inkább trendjét és a hitelességét kellene kiépítenie, ez az összefogás badarság helyett, a többi úgyis lemorzsolódik…

Mit hoz a jövő?

A hozzászólásokat és érveket figyelmbe véve biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz egyszerű tető alá hozni az egységes magyar képviseletet, s ha létre is jön, nem biztos, hogy nem akad meg néhány választó torkán – tipikus se legyelni, se kiköpni állapot.

(pixabay.com)

Nincs nálam a bölcsek köve, az utóbbi évtizedek legnagyobb kihívása előtt áll a felvidéki magyar közösség. Mindenkit meg kell hallgatni, meg kell fontolni a felsorakoztatott érveket, ugyanakkor Gubíknak egy dologban biztos igaza van:

Nem az a természetes állapot, ha a befőtt teszi el a nagymamát ,és nem is a gitt rágja a Pál utcai fiúkat. Hanem fordítva.

Mindenesetre egység egyelőre nincs, kétség annál inkább. Mi pedig bízzunk benne, hogy bármit is hozzon a jövő, az a felvidéki magyarság javát szolgálja majd.

Írd meg kommentben, neked mi a véleményed a témával kapcsolatban!

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb