2021. 06. 12-én gyűltek össze a felvidéki politikus tisztelői mártírhalálának színhelyén, Mírovban, hogy egy ünnepélyes megemlékezés keretében elhelyezzék koszorúikat, leróják tiszteletük. A korábbi évekhez képest alacsonyabb volt a létszám, ami betudható a bizonytalan határátlépésnek. Felvidékről három szervezet képviselője koszorúzott: a Szlovákiai Magyar Cserkésszövetségé, az Esterházy Akadémiáé és a Magyar Közösség Pártjáé.

A megemlékezés programjának általában része a szentmise is. Mint kiderült, évekkel korábban a mírovi börtön kápolnájában zajlott, ám a nehézkes be- és kijutási protokoll, illetve az érdeklődők egyre növekvő köre miatt a szentmise helyszíne átkerült Alamócba. Idén azonban a szervezők sokáig abban sem voltak biztosak, hogy a kültéri megemlékezésre sor kerülhet.

A szentmisét pótolandó Balga Zoltán atya a hivatalos boldoggá avatási imából idézett egy részt. Ő az első ismerős, akivel a megemlékezésen találkoztunk. Az imádság a következőképpen hangzott:

Balga Zoltán atya

„»…Hálát adunk Neked hűséges szolgádért, Esterházy Jánosért, aki egész szívével követni akarta Krisztust a Te akaratodra való ráhagyatkozásban és az emberek szolgálatában tekintet nélkül származásukra. Példát adott az igazság és a szeretet hirdetésében, megvalósításában, valamint abban, hogy vállalta élete keresztjeit és feláldozását az őt üldözőkért is. Irgalmas Istenünk, dicsőítsd meg nevedet János szolgád boldoggá avatása által is, hogy az ő keresztény életpéldája, valamint szenvedése és halála megerősítse Közép-Európa nemzeteit a Te üdvözítő akaratod teljesítésében, Krisztus követésében és küldetésének folytatásában, Vele egyesülve az Eucharisztiában és Szűz Mária, a Béke Királynője anyai oltalma alatt…«

A mai megemlékezést a családok évében és NEK közelségében tartjuk: ezért a mai napon emlékezzünk Esterházy Jánosra a példás családapára és hűséges férje, de elsősorban Esterházy Jánosra az Eucharisztia nagy tisztelőjére, aki a Mírovi börtönévek alatt számtalan alkalommal vette magához az Oltáriszentséget.

Nagyon reméljük, hogy a maihoz hasonló hittel átitatott imádságos rendezvények is hozzá járulnak ahhoz, hogy a boldoggá avatási eljárás sikerrel záruljon, és a magyar boldogok sorában tisztelhessük nem csupán a mártírpolitikust, de példás családapát és az Eucharisztia tisztelőjét.”

A megemlékezés ünnepélyes részét követően rövid fogadás következett, ahol egy véletlen folytán kiderült, az Ipolyság környékéről elszármazott Balla Lajos is jelen van a megemlékezők közt . Kedélyes beszélgetésünk közben úgy döntöttünk, rögzítjük Lajos rövid üzenetét, melyet régi ismerőseinek és barátainak küld. Az üzenet a következőképpen hangzott:

Az Ipolyság környékéről elszármazott Balla Lajos

„Balla Lajos vagyok, gyerki születésű és származású. Prágában jártam egyetemre, utána itt rekedtem és diplomata lettem. Magyarországon, a nagykövetségen dolgoztam. Az osztálytársam, Gál Imre és a veje, Hammersmidt úr, aki a prágai vezetőségben dolgozik – szeretném üdvözölni mindkettőjük családját, illetve Terikét, Gál Imre feleségét és az egész családot. Szívemből küldöm a jókívánságaimat és üdvözlöm őket! Ha van rá lehetőség, a REflex24 felületén az ipolyságiaknak is küldenék Prágából egy üdvözletet, köszönöm szépen!”

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.28.

„A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa” – bemutatkozik a Power Klub Šahy

Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a…

2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.05.01.

Lampionos felvonulás az esztergomi Kis-Dunán (képgaléria)

Esztergom. 2024.04.30-án tartották meg a hagyományos lampionos felvonulást a Kis-Dunán. Naplemente után több ezer ember gyűlt össze a…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb