“Az anyai szeretet egészen különleges. Talán a legerősebb emberi és lelki kötelék a világon.” (Guillermo del Toro)

Már az ókori görögök is tartottak „anyaünnepet”, mégpedig Zeusz isten anyja, Rhea  női titán tiszteletére, aki megajándékozta a Földet az élettel. És el is hangzik a kulcsszó, hogy mit is köszönünk meg ezen a napon az édesanyánknak: az életet. Az életet, amit nekünk adott, és minden egyebet, ami ezzel jár. A szeretetet, a törődést, az odaadást, a gondoskodást, a lemondást, és sorolhatnám. Ez a felsorolás végtelen, egy szóval mindent.

(pixabay.com)

Világszerte szinte minden országban megünneplik ezt a napot, de nincs konkrétan meghatározva erre egy dátum. Sok helyen május első vasárnapján ünneplik. Magyarországon a húszas évek óta ünnepelik az anyák napját. Akkoriban az Ifjúsági Vöröskereszt támogatta az ünnep hivatalos bevezetését.

A legtöbben európai országban május második vasárnapját jelölték ki, így van ez Szlovákiában, Belgiumban, Franciaországban pedig május utolsó vasárnapja. Olaszországbana „Festa della Mamma“ alkalmával nem csak a gyerekek köszöntik az anyukákat, összejön az egész család. Görögországban a májusi jeles napon az egész lakást virág díszíti és a család közösen fogyasztja el az alkalomra sütött mézes süteményt.

A holland „Moederdag” reggelén az anyukák számára a gyerekek ágyba viszik a reggelit. Apropó ha Hollandia: az ünnep hetében közel 140 millió szál virág indul útnak innen szerte a világba. Nagy Britanniában a húsvét előtti negyedik vasárnapot jelölték ki erre a célra, így ott sincs pontos dátuma az anyák napjának. Valamikor március végén, április elején tartják. Szerbiában gyerekek reggel belopóznak a szülők hálószobájába, majd összekötik az anyuka lábait. Ő a szabadságot állítólag édességek árán kapja vissza.

(pixabay.com)

Etiópiában is megünneplik az anyák napját, de az nincs dátumhoz kötve. Itt a nagy nap a termékenységet hozó esős évszak beköszöntét jelenti, amit viszonylag nehéz lenne pirossal beírni a naptárba. Japánban sokszor a köszönetnyilvánítás mellett a gyerekek kitakarítják a lakást.  Mexikóban is nagyon komolyan veszik az anyák üdvözlését. Itt, a kultúrájukhoz híven, sok helyen szerenáddal köszöntik az édesanyákat. Oroszországbanviszont egyáltalán nincs Anyák Napja, ott a március 8-án, nemzetközi nőnap keretén belük köszöntik az anyukákat. Mongóliában szintén nem ünnepelnek anyák napját, de van helyette „anya-gyerek nap”. Minden évben június 1-jén tartják és az együtt töltött idő az ajándék.

Az idei ünneplés szintén rendhagyó. Elmaradnak az óvodai, iskolai anyák napi műsorok. Nincsenek tapsoló, könnyes szemű anyukák, nagymamák a tömött termekben. Nincsenek nagy közös családi látogatások, köszöntések. Vannak viszont új ötletek, kezdeményezések. Ezek közül az egyik legjobb ötlet született meg a magyarországi Lucfalva iskola dolgozói fejében.

Mivel nincs osztálytermi tanítás, az iskolában nem tudják közösen megünnepelni az anyák napját, nem tudnak készíteni semmilyen meglepetést az anyukáknak.  Ezt vette át a szabolcsi aranyosapáti iskola is, és felhívást tettek közzé:

“Itt is lakik egy Anyuka” címszó alatt. „Ezt úgy tudnánk legkönnyebben megmutatni, ha egy gyönyörű szép tulipánt kivágunk, és kitesszük egy olyan ablakba, amit az útról is jól lehet látni. Ha valaki megkérdezi, mondjátok azt, hogy azért van ott, mert Itt is lakik egy Anyuka! Ha Nagymama is veletek lakik, kettőt is tehettek ki, hiszen ő is Anyuka.Nagy öröm lenne mindannyiunk számára, ha elterjedne ez a mozgalom.Vegyetek benne részt, terjesszétek ti is!”  

Ez a kezdeményezés megmutatja, hogy rengeteg módja van annak, bármilyenek is legyenek a körülmények, hogy az édesanyáknak megköszönjük ezen a napon, ami szinte megköszönhetetlen és meghálálhatatlan. Minden ÉDESANYÁNAK és NAGYMAMÁNAK nagyon boldog, szeretetben gazdag anyák napját kívánok! MINDENT KÖSZÖNÜNK!

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb