Több mint 2,2 milliárd forintos támogatásban részesülnek a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar közösségek, valamint a nemzetpolitikai célokat megvalósító anyaországi tömörülések – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

(bgazrt.hu)

Potápi Árpád János jelezte: a koronavírus-járvány miatt a tavaszi-nyári rendezvényeknek nem tudtak támogatást megítélni. Reményét fejezte ki, hogy az év második felében az akadályok elhárulnak, és a határok is megnyílnak.

A támogatási keretre 2019 decemberében kiírt négy pályázat eredményét ismertetve elmondta: másfél milliárd forinttal segítik a külhoni magyar oktatást és kultúrát, amiből egymilliárdot központi felhíváson, félmilliárdot négy regionális pályázaton keresztül osztanak ki.

A központi pályázatra 2244 kérelem érkezett, amiből 655 nyert el támogatást. A regionális felhívásokra 1504 pályázat érkezett, ebből 691 kap forrást. Az ifjúsági és cserkészközösségek tevékenységének támogatására több mint 87 millió forintot különítettek el; 181 kérelmezőből 115-en kapnak támogatást. A diaszpórában élő magyarság szervezetei és az ott magyar nyelvű oktatást végző tömörülések számára 364 millió forint áll rendelkezésre; 449 kérelemből 261 kap támogatást.

A nemzetpolitikai államtitkár kitért arra is, hogy a 2015 óta meghirdetett testvértelepülési programok és együttműködések támogatására 250 millió forintos forrást biztosítanak; 373-an pályáztak, közülük 172-en kapnak támogatást.

A felhívásra magyarországi helyi (települési, megyei) önkormányzatok pályázhatnak egy vagy több külhoni településsel közös program megvalósítására. A programnak köszönhetően már több mint 1200 kapcsolat épült ki anyaországi és külhoni települések között – mondta Potápi Árpád János. Példaként említette új testvértelepülési kapcsolat kialakítását Dombóvár és Gyergyószentmiklós, valamint Ipolyszalka és Pusztaszemes között, illetve kárpátaljai fiatalok üdültetését Bicskén.

Összegzése szerint a nemzetpolitikai államtitkárság évente meghirdetett nyílt pályázati felhívásai az egyik legfontosabb támogatási formát jelentik a külhoni magyarság számára.


(mti)

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb