A Jövőre zenekar az első önálló koncertjére készül a hétvégén, július 25-én. Ennek apropóján kértem fel a srácokat egy bemutatkozó interjúra. Szerencsére, a banda két tagjával is sikerült beszélgetnem, méghozzá Podhorszky Márkkal (gitár) és Straňák Zoltánnal (ének), akik meséltek nekem a kezdetekről, a zenéről,  amit játszanak, de megtudhatjuk azt is, miért éppen Jövőre?

A zenekar tagjai (fotó: facebook)

A zenekarotok neve a Jövőre, meglehetősen furcsa név, bár zenekaroknál ezt megszokhattuk, ti miért ezt választották?

Márk: Sok ötletünk volt,  mielőtt még megszületett ez a név. A mögötte álló történt nagyon egyszerű, szilveszter volt, és ahogy repkedtek a jobbnál jobb szóviccek, jött egy ötlet, hogy “majd jövőre elnevezzük a zenekart is.” Így született meg a nevünk.


A jelenlegi zenekar mikor alakult a mostani összeállításban?

Márk: Körülbelül egy éve alakultunk, akkor még hatan játszottunk, mára öten maradtunk. Egyébként mi mind osztályársak vagyunk, és a tavalyi évig külön zenekarban zenéltünk, de eszünkbe jutott, hogy:

,,Hé, mi lenne,  ha két zenekarból csinálnánk egyet?“

Így alakult meg az együttesünk.


Főleg milyen műfajt játszotok?

Márk: Hm, ez nehéz kérdés. Főleg könnyűzenét, de nagy hangsúlyt fektetünk a gitárokra is, ettől pedig alternatív hatású lesz, de rocknak nem nevezném.


Ha már a gitároknál tartunk, te is gitáron játszol, igaz?

Márk: Igen, ha kell vokálozok is, de inkább maradok a gitárnál.


Miért pont a gitár?

Márk: Nővéreim egyszer kaptak egy gitárt karácsonyra, én mindig csodálattal néztem, ahogy a falról lógott. Sajnos,  egyikük sem tanult meg játszani rajta, de én eldöntöttem, hogy bizony gitározni fogok. Ebből aztán sokáig nem lett semmi, de 6 évre rá újra fellángolt bennem ez az ötlet. Kikönyörögtem egy új gitárt, ennek már 6-7 éve, és azóta is életem egyik legjobb ötletének tartom.

Az együttes debütáló koncertjére július 25-én 19 órai kezdettel kerül sor a Garden Café (volt MyHont Café) szabadtéri színpadán. (fotó: facebook)


Emellett rád esett a zeneszerzés feladata is.

Márk: Ez nem így működik, kezdetekben még talán igen. Most már ketten írjuk a számukat Dominikkal, a másik gitárosunkkal. Általában vagy én vagy ő kitalálja az alapdallamot, ezt a másik pedig kibővíti. Általában én lassúbb, melodikusabb dallamokat írok,  Dominik pedig a tempósabb számokat.

De mindenki ötletét meghallgatjuk, van, amikor megírunk egy dalt, már szöveggel együtt játsszuk, de valahogy nem működik. Akkor azt a dallamot jegeljük, és később elővesszük.


Ezen a ponton szeretném bevonni a beszélgetésbe Zolit is, hiszen a jó dalokhoz kell egy jó énekes is. Mikor a zenekar megalakult,  evidens volt, hogy te leszel az énekes?

Zoli: Elérhető szabad énekes híján, önkéntesen vállaltam az éneklést, de tulajdonképpen ez így alakult ki. Aki ismer, tudja hogy hangszeren is játszom. Jövőre végzős diákként zárom a zeneiskolás tanulmányaimat, ahol klarinéton tanulok. Az énektudásomhoz hozzátettek a Sendergős évek és a Bartók Béla Ifjúsági Vegyes Karban eltöltött évek is. Mindig is szerettem énekelni, de sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy zenekar énekese leszek, ami ráadásul a mi saját zenekarunk. Felelősségteljes feladat, de a kezdetektől élvezem és szeretem csinálni.

Itt megragadnám az alkalmat, és szeretném elmondnani, hogy a koncerten csatlakozik hozzánk egy meglepetésvendég is, aki hangjával segíti majd a vokális részeket és a számok zömében ő is velem együtt énekel majd.

Az éneklés mellett milyen szerepet töltesz be a zenekarban?

Zoli: Az énekes szerepemen kívül igyekszem aktívan részt venni a szervezőmunkában is. Nagy erőkkel és izgalommal készülünk az első önálló koncertünkre is, ahova mindenkit szeretettel várunk.

Reméljük, az időjárás is kedvező lesz, és szombaton minden a mi malmunkra hajtja a vizet.

Fiúk, köszönöm a beszélgetést, sok sikert kívánok a holnapi nagy napra!

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb