2020. szeptember 17-én került sor az ipolysági születésű író Életem történetei c. kötetének bemutatójára és keresztelőjére az Ipolysági Városi Könyvtárban. A Százdról elszármazott Százdi Sztakó Zsolt immár harmadik alkalommal tartott könyvbemutatót városunkban. A könyvtár vezetősége nevében Majoros Moys Magdolna üdvözölte az olvasóközönséget, az esemény színvonalát a Katolikus Iskola zeneszakos diákjainak műsora emelte. A kötetet a szerző szintén ipolysági kötődésű gyerekkori barátja, Korpás Árpád méltatta. A rendezvény végén Sztakó Zsolt, Korpás Árpád és Százd polgármestere, Srna Zoltán megkeresztelte az Életem történetei c. kötetet.

Százdi Sztakó Zsolt és Korpás Árpád (fotó:REflex24/Morva Mátyás)

Sztakó Zsolt egy betegség miatt hétéves korában kerekesszékbe kényszerült, ugyanakkor kezdett el beszédkészsége is rohamosan romlani. Ettől függetlenül írni és olvasni tökéletesen megtanult, noha az írói pálya mellett csak később kötelezte el magát.

Az Életem történetei c. műve a szó szoros értelmében életrajzi ihletésű, de nem csupán Zsolt látásmódja és élethelyzete miatt értékes. Korpás Árpád szerint kortárs irodalmunk mércéjével mérve is kijelenthető, hogy a visszaemlékezés-kötet szellemileg is érett. Nem véletlen a címben szereplő többes szám: nem egy élet összefüggő története, hanem történetek a teljes történetből. A lineáris narráció helyett a kortárs prózában jól ismert időt és teret váltogató technikát alkalmazza a szerző. Ennek hallatára talán nem is éri meglepetésként az irodalomban jártas olvasókat a tény, hogy Sztakó Zsolt egyik legfőbb példaképe éppen a nemrég elhunyt Esterházy Péter.

(fotó: REflex24/Morva Mátyás)

Sztakó visszaemlékezés-kötetében – életútját ismerve nem meglepő módon – olyan súlyos kérdésekre keresi a választ, mint például: létezése teher-e a világnak? Többek közt ír arról a válaszútról is, ahol el kellett döntenie, milyen életet szeretne. Elégséges a szobanövényekhez hasonló vegetatív lét, vagy kezébe veszi a sorsát, és önfejlesztő módon olvasni, írni kezd. Olvasólistát készített, megszervezte saját könyvtárát. Az internet széleskörű elterjedése mámoros hatással volt mindennapjaira, kitárult előtte a világ.

Az új kötetet tartalmi szempontból vizsgálva találkozhatunk a szerző betegségének alakulásával, mások hozzá való viszonyulásával, az írói pálya kezdetével, de fontos szerepet játszanak az olvasmányélmények, az elektromos kerekesszék, illetve a számítógép és az internet megjelenése is.

A rendezvény végén Sztakó Zsolt, Korpás Árpád és Százd polgármestere, Srna Zoltán megkeresztelte az Életem történetei c. kötetet. (fotó: REflex24/Morva Mátyás)

„Végképp nem érdekel, hogy az ajkadról mennyire artikulált szavakat tudunk leolvasni, mert te a szíved és az életed által kommunikálsz velünk – most már ebben a könyvben is. Isten éltessen és adjon alkotóerőt! A kedves leendő, vagy már ma is annak számító olvasóidnak pedig legyen élmény az olvasás”

– zárta Korpás Árpád a kötet és Százdi Sztakó Zsolt munkássága méltatását.

Címkék: , , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.10.15.

A Lekér és Kisölved közti Garam-híd egyelőre átjárhatatlan

Az elmúlt napok sűrű esőzése miatt több dél-szlovákiai útvonal is lezárásra került, illetve nehezen átjárhatóvá vált. A lévai…

2020.10.16.

Itt van, a korona beférkőzött a családunkba: Megérkeztek a teszteredmények!

E hét hétfőig csak várakozni tudtunk. Az idő persze lassan telt, hiszen annyira koncentráltunk minden egyes másodpercre. Beszélgetéseink…

2020.10.15.

Fejlesztőeszközökkel emeli oktatási színvonalát a zselízi Cimbora Óvoda

Hosszas előkészületek és kálvária után idén végre új otthonában kezdhette meg az oktatást a zselízi Cimbora Óvoda. Az…

2020.10.16.

A három legnagyobb kihívás egy pályakezdő tanár életében – podcast24

A podcast24 vendége ezen a héten Belák Lajos (25) pályakezdő pedagógus volt, akivel körbejártuk, miféle kihívásokkal találhatják magukat…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb