Jelenleg a Konstantin Filozófus Egyetem zene-magyar szakos hallgatója, gyermekkora óta muzsikál. Ő a Kiss Zenészek együttes vezetője, de tagja az autentikus népzenét játszó Húros Bandának is. Csáky Máté ipolybalogi zenésszel beszélgettünk a 2021-es év sikereiről, járványhelyzetről, korlátozásokról, elmaradt koncertekről, jövőbeli tervekről és természetesen zenéről.

Régóta szerves része az életednek a zene, évek óta játszol zenekarokban, viszont két éve különböző járványügyi korlátozások között élünk. Mennyiben változtatta meg egy zenész, egy zenekar mindennapjait a kialakult helyzet?

Egy zenész élete az előadásoktól színes és izgalmas. Az előadóművészet célja, mint azt a megnevezés is takarja, hogy az előadásával, azaz a produkciója által szórakoztassa a közönséget, az én/mi esetünkben a hallgatóságot, nyújtson valamiféle lelki élményt, egy emléket előhozzon, vagy épp generáljon.

A járványügyi helyzet nekünk, az előadóművészeknek is jócskán keresztbe tett. Már második éve, hogy nincsenek gond és rizikó nélküli zenés rendezvények. Ha saját zenei eseményt is szervezünk, hatalmas kockázattal, rengeteg kérdőjellel kell számolnunk nemcsak a rendezvény megtervezése alatt, hanem egészen addig, amíg vége nincs az összejövetelnek. Számításba kell venni a maximális létszámot, az előírt egészségügyi szabályokat (amelyek napról napra változnak), ezek ellenőrzését, egyszóval nemcsak a produkciók minőségére és szervezésére kell energiát fordítanunk, hanem még efféle nehézségekre is.

A Kiss Zenészek együttes alkotási folyamatát érdekes módon nem gátolta, hanem segítette a bezártság. Az tény, hogy az iskolák bezárása nem volt szerencsés a pandémia első hulláma idején, de ennek köszönhetően mindannyian otthon tartózkodtunk, s tudtunk   ún. „dalírós” próbákat, alkotási esteket tartani. Konkrétan a Kiss Zenészek esetében produktív folyamatot váltott ki a bezártság a komponálás terén.

Természetesen mindannyiunkat nagyon elszomorított, hogy nem vehettünk részt különböző tavaszi és őszi zenei eseményeken (gondolok itt versenyekre, belsős rendezvényekre), ill. jó néhány nyári rendezvény is elmaradt.

Arra a kérdésre, hogy „Mit csinál a zenész, ha épp nem lép fel?”, azt tudom válaszolni, hogy alkot. Alkot és alkot. Egy zenész ember agya kreatívan forog, állandóan forog! Ha a zenész rá van kényszerítve arra, hogy nem koncertezhet, akkor is fel kell szabadítania a belső energiáját – csak ilyenkor épp zeneírásba „fojtja”. Legalábbis nálunk ez így volt…

Ami a Húros Bandát illeti, megtanultuk az online térben való népzenetanulást. Nagyon fájdalmas volt, és még jelenleg is hiányérzetet okoz az, hogy nem járhatunk táncházakba, amiből erőt és inspirációt meríthetünk. Most már összejárunk próbálni, sőt az online térben két farsangi muzsikálással is kedveskedünk majd  a népzenét kedvelőknek.

Tavaly év végén részt vettetek a veszprémi Pannon UniFesten. Mit lehet tudni erről a fesztiválról, és mit adott a Kiss Zenészeknek a rendezvényen való részvétel?

Először vettünk részt a Pannon UniFesten, sok új kapcsolatot, tapasztalatot szereztünk. Kaptunk tanácsokat, amelyek segítik a zenekar közös munkáját, a szakmai fejlődésünket.  Az építő kritikák és az aranysávos besorolás mellé fellépési lehetőséget is kaptunk a 2022-es Művészetek Völgyébe.

Még november közepén az ipolysági István Pince és Panzió adott otthont zenekarotok támogatói estjének. Milyen konkrét céllal szerveztétek meg az eseményt, és mi történt azóta?

2020-ban volt egy lemezbemutató koncertünk, majd úgy terveztük, hogy az együttes felbomlik, hiszen mindenki más-más városba került el, mindenki máshol folytatta tanulmányait. Viszont ez a dalfeldolgozásokból álló lemezbemutató estünk (amely az ipolybalogi Korona Panzió udvarán került megrendezésre) olyan jól sikerült, hogy mindannyian kaptunk egy hatalmas lendületet, hogy semmiféleképpen ne adjuk fel a közös zenélést.

Hál’ Istennek, az év decemberében eldöntöttük, hogy immáron nemcsak dalok feldolgozásával fogunk foglalkozni, hanem megpróbálkozunk saját érzéseink, véleményeink, ötleteink, meglátásaink lejegyzésével is, azaz saját dalokat fogunk alkotni. 2021 januárjában vágtunk bele a zeneszerzésbe, és elérkeztünk oda, hogy összegyűlt egy albumnyi/lemeznyi saját produktum. Ahhoz, hogy professzionális körülmények között fel tudjuk venni a hanganyagot, ill. profi videoklipeket tudjunk közzétenni, nem elég a saját összespórolt pénzünk, s ennek okán rendeztünk egy zártkörű eseményt, ahová a környék vállalkozóit, polgármestereit hívtuk meg  és láttuk vendégül az ipolysági István Pince és Panzióban.

2022 januárjában már elkezdtük a felvételeket a szeredi Randal Group Production stúdióban.

Ezzel a projekttel a végső célunk az, hogy mi, azaz a Kiss Zenészek ne csak koncerten legyünk hallhatóak, hanem elérhetőek legyünk akár minden nap otthon, a munkahelyen, az autóban, az interneten és a rádióban is. Innen is szeretnék minden támogatónknak köszönetet mondani!

A Kiss Zenészek csapatát vezeted, emellett tagja vagy a Húros Bandának is. Miben különbözik a két formáció?

A két zenekar teljesen más zenei stílust képvisel. A Kiss Zenészek könnyűzenei formációt az alkotás, az eddig még nem létező zenét létrehozó folyamatok jellemzik, míg a Húros Bandával az eredeti, a „tiszta forrásból” származó autentikus népzenét kutatjuk, értelmezzük, tanuljuk, és ami a legfontosabb, hogy alkalmazzuk (pl.: táncházakban). Személy szerint mind a kettő létfontosságú számomra.

Az egyikben az alkotókészségem tudom használni és fejleszteni, míg a másik zenekarban a gyökereimből tudok táplálkozni, ami szintén az egyik szívügyem.

Mindkét együttes által sok helyre el tudok jutni, rengeteg barátot és zenésztársat tudok szerezni, és ami a legfontosabb, hogy tanulok itt is, és ott is. A kétfajta zenei stílus egyáltalán nem akadályozza egymást, sőt. Sokan nem értik, hogy hogyan lehet mindkét művészeti ágazatot művelni, én azonban ezt élvezem, folyamatosan igyekszem fejlődni, és a tőlem telhető legtöbbet hozzátenni mindkét együtteshez.

Milyen tervekkel vágtok neki a 2022-es évnek?

A Kiss Zenészekkel elsődleges célunk a fentiekben említett első saját lemezünk, ill. néhány videoklip megjelentetése  még ebben az évben. Ezenkívül készülünk néhány határon belüli és határon túli könnyűzenei versenyre is, és persze a nyáron fesztiválokon, zenei eseményeken is szeretnénk koncertezni. Ha a járványügyi helyzet megengedi, akkor a kisebb rendezvényeken kívül  valószínűleg hallhatóak leszünk a Gombaszögi Nyári Táborban, a Művészetek Völgyében (Magyarország) és a füleki VárLak fesztiválon is.

A Húros Bandával is tervezünk sok-sok népzenélést. Egész biztos, hogy muzsikálunk majd a Tulipános Láda alkotótáborban, a Gombaszögi Nyári Tábor Folkszögletében, különböző falunapokon és népzenei rendezvényeken.

Nagyon reméljük, hogy ez az év sok kellemes meglepetést tartogat számunkra zenei téren is.


fotók: Csáky Mátyás

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb