Ipolyság egyik legújabb metálzenei projektje a Designed to Rise. A CHAPTER 5-tól elköszönő Fehér Patrikot és társát Fodor Petert kérdeztük nemcsak a zenekar alapításáról, hanem első dalukról az Új világról is.

fotó: Fehér Patrik

A Designed to Rise egy új projekt. Hogyan alakultatok meg?

Patrik: igen, egy teljesen új projektről van szó, csupán stúdió projekt, tehát dalokat adunk ki az összes modern zene streaming szolgáltatón keresztül és a YouTube-on, utóbbin igyekszünk majd videó klipet is készíteni. A projektet én hoztam létre, miután kiléptem a CHAPTER 5 zenekarból.
Kis szünet után újra szerettem volna költeni, öreg ötleteimet befejezni és nyilvánosságra hozni. Mivel tudtam, hogy Fodor Peti barátom ugyanúgy imádja a zenét ahogy én, megszólítottam őt egy esetleges közreműködés kapcsán, ami végül olyan jól sült el, hogy máris megkérdeztem, nem szeretne-e állandó tag lenni. Nem sokáig gondolkodott, van zenei múlt mögöttünk, tudtuk mibe vágjuk a fejszénk.


Hogyan jött a Designed to Rise név?

Patrik: a név eredetileg az amatőr stúdióm neve lett volna még akkoriban, amikor stúdió munkálatokkal szerettem volna foglalkozni. Ez sajnos a CHAPTER 5 zenekarban töltött időszak alatt lehetetlen volt, időigényes elfoglaltságról van szó, és a korszak összes felvétele, amin dolgoztam, a zenekarnak készült.

fotó: Fehér Patrik


Szedjük sorba a banda tagjait! Ki mióta zenél, milyen hangszeren játszik?

Patrik: nagyon hosszú ideje zenélek, nehéz még visszaemlékezni is, pontosan mikor kezdtem. Gyerekkorom óta rockzenével voltam körülvéve, édesapám rockzenét hallgatott, zenekarban játszott. Volt otthon egy öreg spanyol gitárunk, ami hamar felkeltette az érdeklődésemet. Autodidakta módon tanultam meg zenélni, némi alappal édesapámtól. Gitáron kezdtem, később basszus gitár, azután pedig dob és ének is jött, bár csak a CHAPTER 5-ban kezdtem komolyabban foglalkozni az énekléssel, hogy tudjam Jarot segíteni. Miután érdekelni kezdett a felvételek világa, megtanultam az alapokat zongorán is.

Fodor Peter

Peti: én kb. 2004-óta zenélek. A pályafutásomat egy Squier Stratocaster gitárral kezdtem meg. Három év gitározás után eldöntöttem, hogy a dobolás lenne az igazi, az ami a bennem levő űrt kitöltené. Megtette a magáét, ezzel a hangszerrel találtam rá önmagamra. Jóval később, 2018 decemberén vásároltam egy zongorát, elkezdtem zongorázni. Majd 2021 szeptemberében végre megkaptam az első basszusgitáromat is – hála a barátaimnak –, így már egyelőre befejezettnek tekintem a „fő hangszereim” listát. Mindemellett további ütőhangszerek is kitöltik a kollekciómat. Hangszereken kívül még az éneklésnek is nekikezdtem, nemrég volt a tizedik évfordulója.

Milyen zenei műfajon belül határozzátok meg magatokat?

Peti: nem szeretnénk magunkat dobozba zárni, ahogy a Rockpagodának adott interjúban is említettük, a Designed to Rise előtt és mellett is van sok személyes produkció, amely különböző stílusokba tartozik, például funk, pop, hip-hop, rock és egyebek.

Ami magát a Designed to Rise projektet illeti, egyelőre melodikus, helyenként progresszív metálként lehetne kezelni, de ahogy említettük, nem félünk a metálon túli stílusoktól sem.

Van e közös zenei példaképe a bandának, vagy esetleg külön-külön a tagoknak?

Peti: zeneileg úgymond együtt nőtünk fel, közös zenekarokban játszva. Így csak természetes, hogy vannak közös példaképek is. Egy pár zenekart megnevezve például: Periphery, Dream Theater, Slipknot, Meshuggah, Animals as Leaders… sorolhatnánk holnap estig. Ami a zenészeket illeti, Adam „Nolly” Getgood, John Petrucci, Joey Jordison, Matt Garstka, Corey Taylor, Spencer Sotello, Mike Portnoy… számtalan példakép létezik.


Április közepén látott napvilágot az első dalotok Új világ címen. Hogy született? Mit próbáltok üzenni vele?

Mivel a dalszöveg szerzője Bartos Jaro (Chapter 5 énekese), megkértük, hogy ő válaszoljon pár szóval:

Röviden tömören összefoglalva: becsüljük meg azt, amit kaptunk az életben a teremtőtől! Egészség, család, barátok, ház és minden földi jó. A legfontosabb a hit, amit értelmezzen mindenki saját döntése szerint, kinek mit jelent… Mindig hinni kell valamiben, hogy legyenek céljaink, határaink, és hogy emberek tudjunk maradni az élet minden egyes napján, és minden percében!


Általában véve kinek játszotok? Kinek szólnak majd a dalaitok?

Peti: a Designed to Rise legnagyobb rajongói egyelőre mi vagyunk, a projekt tagjai. A zene abból a célból készült, hogy a bennünk levő energiát és ötleteket világra hozhassuk. Természetesen a modern metálzene nem mindenki kedvence, viszont az ismerőseink közt – hála az égnek – sok rajongónk van. Ami a nyelvet illeti, első dalunk, az Új Világ magyar nyelven készült, viszont az jövőbéli dalaink között vannak angol nyelvűek is. Szeretnénk, ha a zenénk minél több embert megérintene – így a kérdést végre röviden megválaszolva: mindenkinek.

Fehér Patrik és Fodor Peter

Mire számíthatunk tőletek, hol hallhatunk titeket a 2022-es évben?

Peti: jelenleg hat új szám van készülőben, ezek közül egy már klip-ötletek szintjén van, tehát maga a zene már kész. Ezt a dalt a Nyitrai Try zenekar énekesével készítettük. Remélhetőleg egy hónapon belül klippel együtt meg is jelenik. Ami a jelenlétünket illeti, egyelőre nem készülünk élőben játszani – egyikünk Ipolyságon lakik, a másik tag pedig Pozsonyban.

Nehéz lenne megvalósítani a próbákat, fellépéseket. Most az online jelenlétünkre koncentrálunk legjobban. Az új szerzemények például a YouTube-on megtekinthetőek lesznek, vagy Spotify-on, Apple Music felületén, Pandorám és egyéb – elvileg az összes – zene streaming szolgáltatáson keresztül. Amit még nem szeretnék úgymond „el szólni”, de hogy valami exkluzív információt is adjunk, elárulom:

hamarosan néhány online rádióban is hallható lesz a nem rég kiadott dalunk.

fotók: Fehér Patrik

Morva Mátyás

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb