Olvasóink sokszor találkozhattak már a Reflex24.sk online és nyomtatott hasábjain is környékünk kiemelkedően tehetséges fiatal zenészeivel, a KISS Zenészekkel. A nem is olyan régen megjelent első videóklipjük után máris jelentkeztek a másodikkal, a Madarak árnya c. dalhoz készült vizuális körítéssel, amelyről méltán kijelenthető, hogy a jól sikerült bemutatkozókliphez képest is emeli a tétet. Különleges ötlet és kiváló technikai megvalósítás, sőt ennél több is, hiszen a lényeg: a tartalom és az üzenet is helyén van. Többek közt erről beszélgetünk a zenekar két tagjával, Natival és Mátéval, továbbá kiderül, merre található a mesés helyszín, ahol a klip játszódik, mi lett az égő zongora sorsa, illetve az is, mit forralnak még a KISS Zenészek boszorkánykonyhájában a 2023-as évre való tekintettel. Lássuk!

A Madarak árnya c. dalhoz készült videoklip fogadtatását elnézve elmondhatjuk, hogy elsöprő sikert aratott a nagyközönség és a rajongóitok körében egyaránt. Ha jól sejtem, a zenekar tagjai és a közreműködők is hasonlóképp büszkék a közös munka gyümölcsére. Amire igazából kíváncsi vagyok: sikerült-e vajon azt megvalósítani, ami eredetileg az ötletgazda fejéből kipattant?

Máté: Így igaz, mindannyian büszkék vagyunk a munkák végeredményére és nagyon örülünk, hogy a kedves közönségnek/nézőseregnek is tetszik – ma már több mint 11 ezer megtekintés felett járunk. Nagyon sok gratulációt kaptunk az interneten és a hétköznapokban is.

Célunk az volt, hogy nemmindennapi videóklipet készítsünk, hisz maga a zene sem egy egyszerű témát dolgoz fel. Olyan témaköröket boncolgat a dalszöveg, amivel mindenki tud azonosulni. Ugye mindenki gondol a jövőre, sokan vágyunk a csendességre, a nyugalomra, a szabadságra, mindannyiunkban olykor-olykor felmerülnek különböző létkérdések és bizonyára mindnyájan reménykedünk valamiben, ami jobbá válhat…

Az egyik ötletgazda Kiss Kristóf (mentorunk), a másik Csáky Mátyás (a videóklip készítője) volt, de nagyon-nagyon sok közös ötleteléssel telt a januári hónapunk.

Bátyámmal, Matyival sokszor éjjelbe nyúlóan gondolkoztunk, filóztunk, töprengtünk, ugyanis nem klasszikusan kellett gondolkodnunk a forgatást illetően, fordítva kellett látnunk magunk előtt mindent.

Igen-igen, ez kicsit bonyolultan hangzik, de néhány nap-éjszaka után az ember megszokja az efféle gondolkodást. Az ötletek folyamatosan variálódtak, kiegészültek bizonyos elemekkel, de úgy gondolom, kihoztuk a maximumot.

A zenekar egyes tagjai különböző szerepekben jelennek meg a klip során. Önazonos karakterek bőrébe bújhattak, vagy mindez már adott volt az eredeti koncepció által?

Nati: A szerepeket is mi magunk találtuk ki, beszéltük meg. Igyekeztünk olyan karaktereket megvalósítani, melyek harmóniában vannak egymással. Véleményem szerint a karaktereink nem voltak teljes mértékben önazonosak. A zongoristának nyilvánvalóan adott volt a karakter, de a többieknek nem. Úgy vélem, ez nem rólunk kell, hogy szóljon, hanem a dal értelméről és mondanivalójáról, amit a szem láthat, az már külön élvezet.

Milyen technikai kihívásokkal kellett szembe néznie szereplőknek és a technikai stábnak a forgatás során? Mi történt, ha valaki elrontotta?

Máté: A forgatás az ide év januárjában zajlott, kinn a szabadban. Bevallom, az időjárás miatt izgultunk, ugyanis megváltoztatta volna terveinket az eső és a hó is. Technikailag sem egy egyszerű utat választottunk a stábnak,

ugyanis az ötlet megszületésétől az elképzelés alapja az volt, hogy egy snittes legyen, tehát vágás nélküli.

A kellékek elhelyezésében nagyon sokat segítettek a családtagok és a barátaink. Az időjárási tényezők nehezítették a szekrények, a kád, a zongora, az asztal és az állványok elhelyezését, ugyanis a talaj nedves volt. Nem volt egyszerű, hogy ne sározzuk össze a kellékeket, és úgy beállítani mindent, hogy ne süppedjenek bele túlságosan a földbe.

Az éles forgatás mindössze addig tartott, ameddig a zeneszám szól (3:17), de ott nem volt lehetőség a rontásra.

Sok próbát megejtettünk, hogy valóban sikerüljön felvenni egyszer, ismétlem, csakis egyszer élesben.

Van esetleg hasonló klipekre példa, amelyeket tanulmányozni tudtatok?

Máté: Szlovákiában és tudomásunk szerint Magyarországon sincs „visszafelé” játszódó majd utólag megfordított klip, viszont egy cseh énekesnő videóklipje inspirált bennünket.

Sokak fejében megfogalmazódhatott a kérdés: valóban felgyújtottátok a zongorát? Mi lett a sorsa?

Máté: Igen, valóban felgyújtottuk a zongorát. A hangszer nem ment tönkre teljes mértékben, de zongorázásra már alkalmatlan. A zongora pontos sorsát pedig nem szeretném elárulni a kedves olvasóknak; zárójelben megjegyzem, lehet, akár intermediális eszközként is funkcionál majd…

Gyönyörű helyszínen játszódik a klip. Mesélnél róla? Hogyan találtátok?

Máté: A helyszín Ipolyság és Tesmag mellett található, becsületes nevén Ozónia. A klip ötlet kipattanása első gondolata az volt, hogy mindenképp kinn, a természetben játszódjon (az első videóklipünkkel ellentétben). Feltettük a kérdést, hogy hol találunk egy olyan helyszínt, ami távol van az ún. „külvilágtól”, a nyüzsgéstől, de mégis közel van Ipolybaloghoz.

Bátyám (Matyás, az operatőr) ismerte a helyszínt, mi, hiába, hogy többünk Ipolyságra jár(t) középiskolába, mégsem tudtunk róla. Elmentünk többször is terepszemlére, a tulajdonosok kedvesen, nyíltan álltak ötleteinkhez. Megengedték, hogy próbáljunk a helyszínen, nem volt probléma, ha késő estébe is nyúlt az ottlétünk.

Meg is szeretném ragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak nekik innen is!

Erősen indítottátok a 2023-as évet. Mire számíthatnak még idén a rajongóitok?

Máté: Teljes gőzzel készülünk az új koncertszezonra, többek között játszunk a Gombaszögi Nyári Táborban és még nagyon sok helyszínen, ezen kívül az első saját dalokból álló lemezünkön is aktívan munkálkodunk. Minden egyes koncertről a Facebook és az Instagram oldalunkon tájékoztatjuk a kedves közönséget, aki még nem tette meg, kövessen be bennünket bátran!

Örömmel jelentem be a kedves olvasóknak, hogy a Spotify-on, az Apple Music-on, az iTunes-on, a Soundtrack by Twitch-en, az Amazon-on és még jó néhány internetes platformon is jelen vagyunk, tehát nem csak koncerten, hanem az év minden napján lehetőségük van a Kiss Zenészek saját számait hallgatni.

fotók: Katona Kiss Réka
Morva Mátyás

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb