2023 utolsó óráiban járva kérdeztük a Kingfishers zenekar tagjait az elmúlt és az eljövendő évről: dalokról, koncertekről és tervekről. Nem mellesleg megosztották velünk az év egyik legviccesebb történetét is, amely a Reflex24-en láthat napvilágot.

A legfrissebb hír a Kingfishers banda háza tájáról talán a november második felében debütáló Tébolyult lelkem c. dal és videóklip, de két lábbal kifelé 2023-ból talán vessünk egy pillantást lépésnyi távolságból az egész évetekre. Hogyan értékelitek 2023-at?

Vidáman tekintünk vissza 2023-ra, ugyanis az eddigi legaktívabb évünk volt, több dalt felstúdióztunk, kettőhöz klip is készült, maradt még pár kiadatlan, íródtak még ezeknél az említett daloknál is újabb szerzemények is!

Készült egy konkrét vagy fejben létező lista az év elején, amiben aztán pipálgattátok a koncerteket és a dalpremiereket, vagy spontánabb módon működött a zenekar élete?

Őszintén megvallva májusban még egy fix koncertdátum sem volt, ehhez képest nagyon gyorsan megtelt a nyári koncertnaptár, ’24-re már most tudatosabban készülünk. Természetesen eléggé spontán arcok vagyunk, tehát mindig beugrik valami váratlan. A dalpremierek pedig mindig az alapján, ahogy a videósunk ráért.

Volt olyan tervetek, amit végül 2023-ban nem sikerült megvalósítani?

Természetesen volt, több is. Persze ezek mind olyan tervek, amelyek inkább hosszútávú célok, mondhatni: álmok! Fellépni a Sziget fesztiválon pl. vagy egy nagyon híres zenekar előtt játszani!

Hány dal íródott 2023-ban és abból mennyi látott napvilágot a virtuális térben és/vagy koncerteken?

Íródott 5 dal, amely már fel lett véve, ebből 2 jelent meg zenemegosztó oldalakon, a többi még kiadatlan, viszont koncerten el-el játszogattuk őket! És meg vagy 3-4 új demó is készülőben, ezeket még idén szerettük volna befejezni, így tolódnak ’24-re.

Ezek közül melyik a személyes kedvencetek? Miért?

Enyhe túlzással mindenki nagy kedvence a Tébolyult lelkem, de a meg nem jelent dalokból is akad egy két kedvenc, viszont címeket még nem tudunk közölni, előbb ki kell találnunk őket!

Hogy látjátok, melyiket szerette a legjobban a közönség és miért? Gondolok itt élő és virtuális visszajelzésekre egyaránt.

Nehéz megállapítani. A YouTube-on a Tébolyult lelkem generálta a legtöbb elérést, de élőben még nem is játszottuk nagyközönség előtt, vagy ha játszottuk is, meg nem ismerhették. Ha a koncerteket nézzük, a Jégvirágot mondanám, kifejezetten jól működik!

Hány koncertetek volt 2023-ban?

Összességében 14.

Sok vagy kevés?

Nyilván kevés – legalább 30-ra növekedhetne jövőre ez a szám, de ennél többel is megbirkóznánk.

Melyikhez kapcsolódik a legképtelenebb/viccesebb történet és mi az?

Egyértelműen van, és kizárólag ezen a portálon meséljük el! Komáromban volt a Fenyves Feszt 2023, és az énekesünk teljesen összekeverte a szöveget, valamit persze improvizált, de legfeljebb egy szó egyezett az eredeti szöveggel. Mivel nem jutottak eszébe a versszakok, minden esetben ezt az egy rögtönzött sort lőtte el, konkrétan majd lefordultunk a színpadról. Inkább egy pillanatra hátra fordultunk a doboshoz, hogy a közönség ne is lássa, mennyire végünk van a röhögéstől.

Aztán egy Duna-parti borozgatással zártuk az estét, ami rendkívül hangulatos volt, és visszanéztük azt a bizonyos dalt, és meg akkor is szakadtunk!

Korábbi beszélgetéseink során már biztos felmerült, de talán érdemes aktualizálni. Mely zenekarok inspirálnak titeket zenészként, mely zenekarok vannak bevallottan hatással a dalaitokra?

Mindannyian sokféle stílusú zenéket hallgatunk.

Ákos: Inkább a keményebb vonal, pl. Slipknot.

Reini: Inkább blues és progresszív rock.

Balu: Mindenevő, de szereti a worship dalokat [kortárs dicsőítő zene – szerk.].

Kiki: Szintén mindenféle stílus, csak kapjon el a ritmus és a flow.

Bálint: Legfőképp szövegcentrikus, de a punk zenétől kezdve egészen a mai fősodratú pop zenéig minden, beleértve a régi 70-es 80-as metal/rock/pop zenét is.

Vessünk egy pillantást a Tébolyult lelkem c. dalra és videóklipre. Kijelenthető, hogy mind hangzás, mind a dalszöveg terén összetéveszthetetlenül Kingfishers-dal? Én így érzem többszöri újra hallgatás után, de az elején sem volt kérdés. Gondolkodtatok már ezen, hogy a dalaitokat egyre inkább összeköti egyfajta Jégmadár-faktor?

Nagyon örülünk, ha így vetted észre, törekszünk rá, hogy legyen egyre sajátosabb stílusunk. Kapunk hideget-meleget – vannak, akik szerint semmi eredeti nincs abban, amit játszunk, de mi azért szeretnénk elhinni, hogy mégis.

Viszont szerintünk is van egy bizonyos Jégmadár-faktor, egyértelmű.

A vizuális körítés ez alkalommal egyszerű és nagyszerű, „természetes közegükben” mutatja be a banda tagjait. Miért éppen a Tébolyult lelkem c. kapott egy ilyen típusú klipet?

Nincs különösebb oka, terveztünk egy ilyen egyszerűbb képanyagot is és ezt a dalt nagyon ki szerettük volna adni, tehát ez kapta az egyszerűbb körítést! A többi meg majd egészen másfajta sztorit kap.

Az évtizedek során a legtöbb zenekar stílusa, szótára, hangzásvilága változik, formálódik. Ti még viszonylag az elején vagytok. Hogy látjátok, sikerült megtalálni idén a Kingfishers 2023 jelenébe ágyazott saját hangját?

Az előbbi kérdéshez visszatérve, úgy gondoljuk, hogy valamilyen formában sikerült megtalálni: van egy szerkezeti séma, amit általában követünk, ami hasonlít a legtöbb dalban. Természetesen sok új dalt kell szereznünk, szöveget írnunk, és idővel eljuthatunk oda, hogy sikerül kiadni egy igazán ütőset!

Hogyan tovább? Elsősorban 2024-ben, de ha kellőképp határozottak a körvonalak, középtávon is – mit tartogathat a Kingfishers számára a jövő?

Kifejezetten pofás névnek tartjuk a Kingfishers-t, egy erős brand építhető ki belőle. Vannak terveink, egyre nagyobb színpadokon fellépni, minél több hallgatót elérni, és mindenekelőtt az, hogy meg tudja fogni a közönséget a zenénk! Mostanában nem épp a rockosabb műfajok a legpopulárisabbak vagy legfelkapottabbak, de igyekszünk minél szélesebb rétegek számára hallgathatóvá tenni a stílusunk, a zenénk, hogy igenis kattanjon rá a közönség az élő, hangszeres muzsikára!

Természetesen a stúdió munkák is így zajlanak élő dob, élő hangszer, nem pedig szoftveres-midis felvételek.

Az utolsó kérdés egy időkapszula. Mit üzentek 2023-ból az évtizedekkel később befutott Kingfishers tagjainak?

Emlékeztetném magunkat azokra az alkalmakra, amikor épp valami nem sikerült, és csalódottan mentünk haza egy próbáról, vagy egy vetélkedőről, és ha tényleg úgy alakul, hogy befutott a zenekar, akkor megérte beletenni annyi munkát és kitartást.

Ha viszont nem alakul úgy, és hobbi szinten zenélgetünk tovább, az sem baj, hiszen a saját gondolataink öltenek testet a dalok formájában. Szeretjük, csináljuk: terápia és kikapcsolódás.

fotók: Kingfishers

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb