A jelenlegi járványügyi helyzetben sok ember, köztük a nyugdíjasok is,  mások segítségére szorulnak. Ebben próbál segíteni a Szlovák Vöröskereszt, ezért kértük meg a Szlovák Vöröskereszt Lévai Alapszervezetének elnök asszonyát, Stanislava Sládečekovát, hogy mutassa be, hogyan végzik munkájukat a krízishelyzetben Léván.

(fotó: A Szlovák Vöröskereszt Lévai Alapszervezetének Facebook-oldala)

A Vöröskereszt továbbra is üzemelteti a nyugdíjasok és mozgáskorlátozottak számára fenntartott étkezdét.

“Az ételkiadás és a házhoz szállítás is szigorú higiéniai feltételek mellett folyik. Naponta átlagosan 220 ebédet főzünk, ennek kb. a kétharmadát kiszállítjuk. A házhoz szállítások száma az utóbbi hetekben jelentősen megnövekedett.”

A segítségnyújtásban részt vesznek a Vöröskereszt dolgozói, önkéntesei, valamint fiatalok is, szükség szerint mintegy harminc ember.  

“A Vöröskereszt önkéntesei segítenek a lévai nyugdíjasoknak a bevásárlásban, a gyógyszerek beszerzésében, alapvető szükségleteik kielégítésében. Az élelmiszerek vásárlása  és a gyógyszerek beszerzése új szolgáltatás, amelyet a Vöröskereszt eddig nem végzett, ahogy az arcmaszkok bebiztosítása is  új tevékenység.  Önkénteseink maszkokat is varrnak, melyeket aztán ingyenesen eljuttatnak a nyugdíjasokhoz, esetleg olyan szervezetekhez, amelyek ilyen kéréssel fordultak hozzánk ”

– tette hozzá Sládečeková.

Jelenleg két segélyvonal is él, amelyek pszichoszociális  támogatást nyújtanak.  

“Többen kérik segítségünket telefonon, tanácsot adunk nekik, kihez forduljanak, ha nekünk nem áll módunkban segíteni. Az idős embereket sok esetben meg kell nyugtatni, mert a médiából áramló hírözön felzaklatja őket, és nem tudják, mit csináljanak.”


Lehetséges, hogy az egyszerű emberek és a cégek is tudjanak segítséget nyújtani a lévai Vöröskeresztnek ezekben a nehéz időkben?

“Természetesen igen, s már volt is rá példa. Már több helyről kaptunk anyagot, amiből arcmaszk készíthető, a cégek materiális  adományokat ajánlottak fel, pl. fertőtlenítőszereket, kézfertőtlenítő gélt, kesztyűket. Ezenkívül a cégek élelmiszerrel is  támogatnak bennünket, kaptunk már burgonyát, olajat, kenyeret. Az ilyen segítség lehetővé teszi, hogy áthidaljuk azt az anyagi hiányt, amit a pandémia okozott.  Ne feledkezzünk meg régebbi és új önkénteseinkről sem, akik bármiben hajlandók segíteni, legyen szó az élelmiszer kirakodásáról, arcmaszkok varrásáról vagy kiszállításról”

–  fejezte be az igazgató asszony.


REflex24

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.28.

„A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa” – bemutatkozik a Power Klub Šahy

Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a…

2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb