Május 12-én, az ápolók nemzetközi napján az AGEL kórházlánc mintegy 2000 egészségügyi nővérét és szülészeti asszisztensét is ünnepeltük. Ezen a napon világszerte köszönetet mondanak azért, hogy ezt a fontos, testileg és lelkileg is kimerítő hivatást választották, s páciensek ezreiről gondoskodnak. Az emléknap tulajdonképpen az angol Florence Nightingale születésének évfordulója, aki a 19. században a betegápolók egyik úttörőjének tekinthető.

A lévai kórházban csaknem 200 nővér és szülészeti asszisztens dolgozik, különösen fontos szerepet betöltve a szülészeti és nőgyógyászati osztályon. Gondoskodnak a páciensekről, ellátják az anyukákat és a kisbabákat, beadják a gyógyszereket, de emellett sokkal többet is nyújtanak. A lévai kórház szülészeti osztályának rangidős egészségügyi nővére Eva Moravská, aki immár 49 éve végzi odaadóan hivatását.

“Édesapám révén kerültem az egészségügybe, aki a pályaválasztás idején a nővérkedés felé terelgetett, ugyanis szerinte olyan szakmát érdemes választani, amelyre mindig szükség lesz. Beszélt arról, hogyan segítenek a szülészeti asszisztensek a kisgyermekek születésénél, ezért az ő hatására a jelentkezési lapomat az egészségügyi középiskolába adtam be. Nagyon fiatal voltam, így csak tanulmányaim során kezdett kialakulni valamiféle viszony ehhez a hivatáshoz. Rájöttem, hogy azért lettem egészségügyi nővér, mert számomra ez a legszebb foglalkozás. Segítő kezet nyújtani egy új élet születésekor, látni a szülők boldog arcát, ez valóban felemelő és felejthetetlen érzés”

– árulta el a szülészeti osztály főnővére.

Munkáját még a csaknem 50 eltelt év után sem tudja megunni.

“A munkám egyben a hobbim is, amely során nagyszerű munkatársakkal dolgozhatok együtt, a főorvos úrral, az orvosokkal, a nővérekkel, a szülészeti asszisztensekkel és a kórház többi alkalmazottjával is. Kölcsönösen segítjük egymást az örömteli, de a nehezebb helyzetekben is, amelyek sokszor hivatásunk velejárói. Kollégáim nélkül biztosan nehezebben viseltem volna ennek a felelősségteljes munkának a viszontagságait”

– árulta el Eva Moravská.

Elmondása szerint az anyukák nagyon hálásak a szülés közben nyújtott segítségért, a fájdalmak elviselésére buzdító kedves szavakért. Több fiatal anyuka elárulja, hogy már az ő világra jöttüknél is Moravská asszony segítkezett.


szöveg és fotó:
nemocnicalevice
.sk

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

2024.03.29.

Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon nincs szentmise.…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb