Egy mobil szűrőegység, a lévai kórház szakképzett alkalmazottai, érdeklődő kisebb és nagyobb gyermekek, a mindent felügyelő alkalmazottak, valamint a legfontosabb kérdés: vajon mindannyian egészségesek-e? A Lévai Gyermek- és Családközpontban a  Központi Munka-, Család- és Szociálisügyi Hivatal rendelete értelmében tömeges koronavírus-tesztelés zajlott, melyen valamennyi kis lakó és alkalmazott részt vett. Az összesen 68 mintát kazettás gyorsteszttel értékelték, az eredmény 15 perc után lett kész, s valamennyi negatívnak bizonyult.

“Központunkat a pandémia kezdetétől izoláltuk. Szigorú karantént vezettünk be, hogy a gyermekeket és munkatársainkat megvédjük, következetesen betartottuk a higiéniára vonatkozó óvintézkedéseket, a fertőtlenítés fontos szerepet kapott”

– magyarázta Zuzana Králiková, az intézmény vezetője. A tesztelésre a Központi Munka-, Család- és Szociálisügyi Hivatal rendelete alapján került sor, hogy a gyermek-és családközpontokban minimalizálják a COVID-19 terjedését. A lévai központban 33 gyermek és 35 alkalmazott tartózkodik.

A résztvevőknek védőfelszereléssel kellett rendelkezniük, a mintavételi egység tagjai overált, reszpirátort, kesztyűt viseltek. A tesztelés során ahhoz is alkalmazkodni kellett, hogy a gyermekek egy része valamilyen fogyatékossággal él. Nehéz feladatuk volt az alkalmazottaknak is, akiknek el kellett magyarázniuk kis védenceiknek, miért zajlik a tesztelés, és nem kell félniük a mintavételtől.

“Intézményünkben a pandémia kezdetétől megváltozott a napirend. A gyerekeknek különböző foglalkozásokat kellett előkészítenünk, s gondoskodnunk kellett az oktatásról is. A központban jelenleg összesen 33 gyermek tartózkodik, a legkisebb két hónapos, a legidősebb nemrég ünnepelte a 18. születésnapját. A személyzet 35 főből áll”

– tájékoztatott Králiková asszony, aki egyúttal köszönetet mondott az AGEL SK társaságnak és az AGEL Alapítványnak a tesztelés gördülékeny lebonyolításáért és a sok évre visszatekintő együttműködésért a sport és a kultúra terén. A közösen szervezett rendezvények mindig nagy örömet okoznak a gyerekeknek.

Valamennyi résztvevőt kazettás gyorsteszt segítségével szűrtek, amely kimutatja az IgM/IgG  COVID-19 ellenanyagot a szervezetben. Mindenki hősiesen viselte a tesztelést.

“A tesztelést sikerült néhány nap alatt elintézni és lebonyolítani, megkészítettük a szükséges technikai eszközöket. Hasonló szűrést már végeztünk Garamkovácsiban és Garamkeszin is. Nagyra értékeljük a központ vezetőségének felelősségteljes hozzáállását, illetve a segítséget a legkisebb gyermekek tesztelésének elvégzése közben”

– árulta el PhDr. Helena Dudášová MHA, MPH, a lévai kórház főápoló-helyettese.

A Lévai Gyermek- és Családközpont /régebben Lévai Gyermekotthon/ 2017.1.1-jén jött létre, miután elvált a Zsitvagyarmati Gyermek- és Családközponttól /régebben Zsitvagyarmati Gyermekotthon/. Mottójukat Enzo Ferraritól választották:

“Ha a fiataloknak saját példánkon keresztül csak a jót mutatjuk, a rossz egy idő után elveszti értelmét az életükben.”

A Lévai Gyermek- és Családközpont bírósági intézkédés révén biztosít elhelyezést, valamint a gyermek természetes családi környezetében vagy a nevelőcsaládban fellépő válsághelyzetek elmélyülését és megismétlődését elkerülő intézkedéseket hajt végre, ezenkívül a gyermek szellemi, fizikai és társadalmi fejlődését a családi és szélesebb társadalmi környezetben veszélyeztető tényezők megakadályozása érdekében végzi tevékenységét. Ideiglenesen biztosítja a gyermek számára a családi környezetet vagy a nevelőcsaládot.

A Lévai Gyermek- és Családközpont bentlakásos  formában egész évben üzemel. Szállást, étkezést, szolgáltatásokat, szociális, pszichológusi, speciális pedagógusi ellátást és tanácsadást, valamint kulturális és rekreációs ellátást is biztosít.

Emellett ambuláns és terep ellátást is biztosít a családoknak előzetes megegyezés alapján családi konfliktusok, a gyermek elhanyagolása, nevelési problémák és a nevelőcsaládokban felmerülő gondok esetében.


szöveg és fotók:
nemocnicalevice.sk

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb