Az AGEL kórházlánchoz tartozó lévai kórház modern módszerekkel próbálja elnyerni a páciensek bizalmát, s ezzel kivívni az egészségügyben dolgozók munkájának méltó elismerését. A páciens-orvos-nővér közti kapcsolatok hatékony és gyors javulását várják az ún. pro kliens kommunikációs módszertől. A lévai kórház főorvosai már novemberben résztvettek egy kommunikációs képzésen, melynek végeztével certifikátumot szereztek. A továbbképzésen elsajátított készségek gyakorlati felmérése és az oklevelek átadása a héten MUDr. Ján Belanský, MPH, a lévai kórház igazgatójának jelenlétében zajlott le.

(fotó: nemocnicalevice.sk)

„Célunk az, hogy egészségügyi intézményeinkben bevezessük a hatékony orvos-beteg kapcsolatot. Bizonyított tény, hogy az érdeklődés, a mosoly vagy a páciens panaszainak türelmes meghallgatása nagyban elősegíti a gyógyítási folyamatot. Az orvos-beteg kommunikáció a gyógyítás egyik alapköve”

– magyarázta Zuzana Cyprichová, az AGEL emberi erőforrásaiért felelős szakosztályának igazgató asszonya, a továbbképzés lektora.

„Köztudott, hogy a minőségi kommunikáció jelentősen befolyásolja pl. a fájdalomtűrést, a kezelés időtartamát, lassítja a daganatok növekedését, és kb. 60%-ban segít megelőzni a panaszokat. Ezért döntöttünk úgy, hogy kiemelt figyelmet szentelünk ennek a témának.”

A főorvosok, szakorvosok és nővérek megtanulják, hogyan kommunikáljanak a betegekkel a kivizsgálások közben, az egyes osztályokra való felvétel során, az anamnézis felvételénél, vizit alkalmával, valamint az egészségügyi ellátás folyamán. Egy másik fontos téma a munka megszervezése és elosztása, az osztályok vezetése.

(fotó: nemocnicalevice.sk)

„Magától értetődőnek kellene lennie, hogy első találkozáskor az orvos bemutatkozik, a továbbiakban pedig tiszteletben tartja a beteg magánszféráját, illetve a diagnózist körültekintően közli. A továbbképzés során fejlesztjük az empatikus kommunikációt, gyakoroljuk a türelmes hallgatást, s arra is megtanítjuk a kollégákat, hogyan kezeljék a kommunikációs nehézségeket”

– fejtette ki Cyprichová.

A továbbképzés egyik fontos témája a kiégés érzésének elkerülése, amelyben valamennyi, segítő szakmában dolgozó ember érintett. Foglalkoznak azzal is, hogyan teremtsenek az osztályon kellemes atmoszférát, hogyan építsenek ki jó kapcsolatokat, s  fojtsák el a konfliktushelyzeteket még csírájában. Az orvosok és nővérek értékelik, hogy ilyen képzésen vehetnek részt, elégedettek a módszerekkel, a hangulattal, de leginkább azoknak az új ismereteknek örülnek, melyeket elsajátíthatnak.


forrás: nemocnicalevice.sk

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb