Sejthető volt, hogy amennyiben nem nyitnak első osztályt a lévai Czeglédi Péter Református Gimnáziumban, az végzetes lehet. Így is történt. A fenntartó tizenkilenc évnyi működés után kénytelen volt az intézmény időszakos bezárása mellett dönteni. A hírt, mely szerint a Lévai Református Egyházközség – a jelenlegi diáklétszám mellett, az adott anyagi helyzetben – tovább már nem képes fenntartani a Czeglédi Péter Református Gimnáziumot, Kassai Gyula lelkész is megerősítette – írja a ma7.sk.

(fotó: Czeglédi Péter Református Gimnázium)

A 2005/2006-os tanév során fordult elő először, hogy a gimnáziumban nem nyílt új első osztály. A teljes diáklétszám ekkor még lehetővé tette a bérek kifizetését; igaz, már ekkoriban is csupán több hónapos késedelemmel tudták törleszteni az elvonásokat, sokszor maguk előtt tolva az adósságokat. Azóta jelentős mértékben csökkent a diáklétszám, s már a törvény is megszabja, hogy a fenntartó nem nyithat osztályt kilences létszám alatt.

Kassai Gyula elmondása szerint az intézmény 2015-től éves szinten 40-50 ezer eurós hiánnyal volt kénytelen szembenézni, sőt olyan év is volt, amikor zárolták az iskola számláját.

“A pedagógusok, a nevelők és az alkalmazottak bére, plusz az iskolaépület és a kollégium rezsiköltsége, valamint az iskolaépület bérlése együttesen 130 ezer euró hiányt produkált volna a 2021-es évre. Hiába kértünk segítséget az Egyetemes Egyháztól, be kellett látnunk, hogy a helyzet menthetetlen. Nem kormányozhattuk bele az egyházközséget egy olyan helyzetbe, hogy a saját léte és ingatlanjai is veszélybe kerüljenek”

– fogalmazta meg a ma7.sk kérdésére a lelkész, aki elmondta, hogy az intézmény a negyedikesek érdekében egy évig még működni fog, s csak utána függesztik fel meghatározatlan időre.

A Lévai Református Egyházközség a gimnázium fenntartójaként arra törekedett, hogy felvegyék a versenyt a többi önkormányzati és megyei iskolával, amint arról a lelkipásztor is beszámolt: 2015-ben egy modern, tágas épületbe vittük át az intézményt. Iskolaközpont jött létre. Kollégiumot építettünk. Az iskolának nem volt gondja a rezsiköltség törlesztésére. Mindez mégsem volt elég. A bölcsesség azt kívánta, hogy bármennyire fáj, de kimondjuk, nincs tovább. Nincs elegendő gyerek. Márpedig diákok nélkül egy iskola sem maradhat fenn.”


ma7.sk

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb