Hiába csillant fel a remény az öregdiákok gyors és határozott fellépésének köszönhetően, Damoklész kardja továbbra is ott lebeg a magyar tannyelvű intézmény felett. A segítségnyújtás megszervezésének egyik kulcsfigurája, Gubík László számolt be a REflex24-nek a fejleményekről. 

(fotó: felvidek.ma)

Kezdjük a jó hírrel: a helyzet anyagi része megoldódni látszik, legalább is rövid távon. Az adományok összege már 25 ezer euró fölé rúg. Ez azt jelenti, legalább egy évre fedezve van a fenntartás költsége. Bonyolítja viszont a problémát, hogy a kieső források pótlása önmagában nem elég, ha nincs meg a kellő létszám.  

A fenntartóval folytatott egyeztetés során nyilvánvalóvá vált, hogy csak abban az esetben van perspektívája a gimnázium további működésének, ha az elkövetkezendő két beiratkozás során legalább 15 fős létszámú osztályok indulhatnak majd.  

Augusztus 15-ig kell, hogy megkapja a fenntartó a garanciát arra, hogy meglesz a szükséges létszám. A tervek szerint előrehozott beiratkozás fog zajlani egyfajta figyelemfelhívó kampány formájában, melynek részleteiről közösen döntenek majd az öregdiákok és az iskola tantestületének tagjai, de Gubík László elmondása szerint a személyes találkozások adhatják a stratégia alapját.  

(fotó:hirek.sk)

„Személyesen kell felkeresnünk azokat a családokat, ahol a potenciális diákok nevelkednek. Ez jelenleg a gimnázium vonzáskörébe tartozó 8. és 9. osztályt kezdő tanulókat és szüleiket érinti. A cél, hogy meglegyen a folytatáshoz elegendő pozitív ígéret. Tisztában vagyunk a ténnyel: amennyiben komolyan meg akarjuk menteni a gimnáziumot, nem csak a pénzügyi szempontokat és az elkövetkezendő iskolaévet kell bebiztosítanunk, hanem egy jóval távolabbi perspektívát. Most időt kellett nyernünk, hogy életet menthessünk. Vannak elképzeléseink a hogyan továbbot illetően, és a most felszabaduló közösségi erőkkel sok mindenre képesek lehetünk ” 

– a szűkebb közösségünket próbára tevő helyzet ellenére Gubík László bizakodóan tekint a jövőbe.  

Augusztus 15-én tehát eldől, hogy az intézmény 2. és 3. évfolyama is ugyanott folytathatja-e szeptembertől a tanulást, vagy kénytelenek lesznek másik iskolát keresni, és a kifutó 4. évfolyam a magyar ajkú intézménnyel párhuzamosan tesz pontot a középiskolai évekre.  

Rajtunk múlik!

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb