A nyári szünidő alatt a fiatalok sok időt töltenek kortársaikkal, ám a közös szórakopzás néha a kórházban végződik.  Gyakran alkoholfogyasztással múlatják az időt, ám az alkohol a fiatal szervezetre igen veszélyes, végső esetben mérgezést is okozhat.  Ilyen esetekről tudnának mesélni az AGEL kórházlánchoz tartozó lévai kórház gyermek- és újszülött osztályán is, ahová júliusban két fiatalkorú is bekerült alkoholmérgezéses tünetekkel.

(fotó: pixabay.com)

Az osztályvezető főorvoshelyettes,  MUDr. Kamila Lendelová elmondása szerint ebben az évben négy fiatalkorú került a lévai kórházba alkoholmérgezéssel.   

,,A mértéktelen alkoholfogyasztás nagyon veszélyes a gyermekek számára.  Azonnal orvosi segtíséget kell hívni, ugyanis amennyiben a páciens ismételten hány, dehidratáció léphet fel. Előfordul az is, hogy összeesnek, légzési problémáik vannak, vagy az alkoholos befolyásoltság miatt balesetet szenvednek“ 

– magyarázza  MUDr. Lendelová, milyen fontos az, hogy időben hívjunk segítséget, vagy a fiatalkorút szállítsuk kórházba. A kórházba érkezés után vérvétel következik, hogy megállapítsák a vérben található etanol szintjét.

,,Természetesen más vizsgálatokat is végeznek, hogy feltérképezzék a mérgezés súlyosságát.  Az egészségügyi személyzet megkezdi az infúziós hidratálást, és a klinikai állapottól függően az életfunkciók megfigyelését is. Az állapot stabilizálása és a mérgezéses tünetek lecsengése után a beteget hazaengedik, természetesen felvilágosítják a lehetséges kockázatokkal kapcsolatban.“

Az utóbbi öt évben átlagban évente négy fiatalkorú kerül kórházba, általában fiúk, de lányok is akadnak közöttük. Az említett időszakban 44 fiatalkorút láttak el ambulánsan mérsékelt alkoholos befolyásoltság tüneteivel.   Az alkoholfogyasztás valamennyi formája egészségre káros ebben a korban. 

,,A túlzott alkoholfogyasztás befolyásolja a fiatalkorúak testi és lelki egészségét is. Ahogy a felnőttek esetében is, függőség alakulhat ki.“

Mielőtt a fiatalkorú pácienst hazaengedik, felvilágosítják őt és törvényes képviselőjét is arról, hogyan lehet megelőzni a hasonló veszélyes helyzeteket.

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb