A 17. század második felében a Ferences-rend tagjai telepedtek meg Léván, akik a rendház mellé később egy templomot is építettek. Azonban II. József császár szerzetes-ellenes rendeletei miatt a lévai ferences atyáknak el kell hagyni a várost és ingatlanjaikat bérbe adták, sőt, később árverésre is bocsájtották azokat. Amikor az árverés híre Bars vármegye alispánjának, Szentiványi Jánosnak és körének a fülébe jutott, elhatározták, hogy mindent megtesznek a volt ferences rendház gimnáziummá való átalakítása érdekében.

Előtérben a piarista gimnázium épülete, háttérben a vár (fotó: hungaricana.hu)

Kitartó munkájuk eredményeként 1815 novemberében megnyílt a Lévai Piarista Gimnázium, amely egészen annak – a csehszlovák hatóságok általi – 1919-es bezárásáig működött. Ezután a rendházat a rend 1922 júniusában átadta a római katolikus egyházközségnek.

A Prágai Magyar Hírlap 1922. augusztus 25-ei számának címlapja. (forrás: hungaricana.hu)

Így ír a Prágai Magyar Hírlap az 1922. augusztus 25-ei számában:

Egyik minapi számunkban röviden megemlékeztünk arról, hogy a piaristák elhagyták Léva városát. Ma tudósítónk jelenléte alapján még a következőket közölhetjük: Léva város történelme fordulóponthoz jutott: A piarista-rend elköltözött Léváról. A kegyes tanítórend a város hívására 1815-ben jött Lévára és százhét éven keresztül szakadatlanul tanította és nevelte a gyermekeket mindaddig, míg az 1919/20-ik tanévben a tanítástól eltiltották. Mikor a nemes rend 1815-ben Lévára költözött, nagy volt az öröm. Annál nagyobb a fájdalom most, mikor százhétéves ittléte után ez a hazafias rend önhibáján kívül távozni volt kénytelen Léváról. A város lakossága egy évszázad alatt összeforrt a renddel és annak Lévára helyezett tagjaival. Így érthető, hogy augusztus 15-én futótűzként terjedt a hír, hogy a rend még ittmaradt utolsó tagja búcsúmiséjét tartja a piarista templomban. Valláskülönbség nélkül mindenki elment a misére, hogy a szomorú búcsúzásnál jelen legyen. Kilenc órakor szólalt meg a templom tornyában az egyetlen megmaradt harang, s talán még sohasem szólt a városban olyan búsan a harang, mint ekkor. A harang elnémult és Gombos Ferenc lévai házfőnök hozzákezdett utolsó miséjéhez. A mise után a közönség egy része a sekrestyébe vonult, ahol Kmoskó Béla dr. a város őslakossága nevében vett érzékeny búcsút a távozó piarista atyától. A volt tanítványok nevében Wlcsek Ferenc dr. fejezte ki háláját a rendnek, hogy tanították és hazafiságra nevelték az ifjúságot. Gombos házfőnök könnyes szemekkel válaszolt a beszédekre. Megköszönte a rend és a saját nevében mindazt a jót, amit egy évszázadon keresztül Léván élveztek.

A gimnázium épülete ma. (forrás: csemadok.sk)

A piaristák több mint egy évszázadon át nevelték és oktatták a régió magyar gyermekeit, a rend lévai története 1922-ben, 107 év után véget ért.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb