Fotó: Kukkonia PT

A magyar kormány az MKP közbenjárására 17  Panther-5 típusú, magyar gyártmányú lélegeztetőgépet lélegeztetőgépet adományozott Dél-Szlovákiai magyar lakta régiók kórházainak. Ezt Forró Krisztián az MKP elnöke jelentette be sajtótájékoztatóján, melyért Ivan Korčok külügyminiszter is kifejezte háláját.

Az első lélegeztetőgépek Galántára és Dunaszerdahelyre érkeztek meg, de részesül az életmentő adományból a lévai (AGEL), a komáromi, az érsekújvári, a nagykürtösi, a losonci, a rimaszombati, a rozsnyói, a rőcei, nagymihályi, a királyhelmeci és a tőketerebesi kórház is.

„Miután kiderült, hogy a helyzet egyre tarthatatlanabb a szlovákiai kórházakban, megkértem Magyarország pozsonyi nagykövetét, segítsen közbenjárni, hogy a magyar kormány lélegeztetőgépeket ajándékozzon a felvidéki kórházaknak. Kérésünk pedig hála Istennek halló fülekre talált. Ebben a helyzetben ez egy óriási segítség. Nagy köszönet illeti Magyarországot a segítségért”

– nyilatkozta a közbenjárással kapcsolatban az MKP-s politikus.

Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete kiemelte, hogy a rendkívül súlyos szlovákiai járványhelyzet miatt döntöttek a további adományozás mellett. A döntést egy felmérés előzte meg, amiből kiderült, hol van a legnagyobb szükség ezekre a gépekre.

A támogatás kedvezményezettje a Kukkonia polgári társulás, amely a felvidéki kórházak közötti elosztás koordinálásában működik közre.

Nem ez az első eset, hogy Magyarország segítő jobbot nyújt a külhoni magyarságnak. Amellett, hogy létfontosságú kulturális támogatásokat tesz elérhetővé az itteni civil és vállalkozói szféra számára, a koronavírus-járvány kezdetén több ezer szájmaszkkal és védőfelszerelésekkel is segítette a magyarlakta területeket, abban az időben, amikor nagyon nehéz volt szájmaszkokhoz jutni.

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb