A véradásnak felbecsülhetetlen értéke van az életmentés szempontjából. A donorok tisztában vannak ezzel, amit az is bizonyít, hogy a közelmúltbeli felhívás után hányan jöttek el vért adni az AGEL lévai kórházába. A tegnapi véradás részeként a donorokat megkérdezték arról, hogy mit gondolnak a véradásról.

Nyáron a kórházakban gyakrabban fordulnak elő problémák a legértékesebb folyadék ellátásával. A vér semmivel sem pótolható, hiányának következményei súlyosak lehetnek, és befolyásolhatják a betegek kezelését és túlélési esélyeit is.

Alig néhány napja a lévai kórház minden vércsoportból akut vérhiányt jelentett, és a donorok segítségét kérte. A felhívást követően a donorok összefogtak, és vérükkel hozzájárultak a lévai kórház szükségleteinek kielégítéséhez, hogy segítsenek a sérülésekből felépülő vagy betegséggel küzdő betegeknek.

A tegnapi véradáson egy felmérést is végeztek arról, hogy a véradók hogyan vélekednek erről a nemes cselekedetről. A válaszok változatosak voltak, de a cél közös volt:

segíteni a rászorulókon.

“Rendszeresen adok vért, nekem nem kerül semmibe, és miért ne segítenék, egyszer talán nekem is szükségem lesz rá. Ez már a negyedik alkalom, hogy vért adok, és mindenképpen tervezem, hogy folytatom” – mondta Diana, az egyik véradó.

“Rendszeresen adok vért, ez a 25. véradásom. Mindenképpen kell vért adni, segít az embereknek, és jó érzéssel, elégedettséggel tölt el. A véradáson kívül a világ csontvelő-adományozási adatbázisában is szerepelek. Még a covid idején is adtam, semmi sem tántorított el a segítségnyújtástól. Olyan gyakran adok vért, amilyen gyakran csak tudok, és több helyen is adtam már vért” – árulta el Martina.

“Rendszeresen adok vért, sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükség. Régebben még egy meg nem nevezett személynek is adtam vért. Nem ismertük egymást személyesen, de szüksége volt vérre, így nem haboztam” – tette hozzá Bronislava.

A tegnapi napon 71 donor érkezett az AGEL lévai kórházába, hogy leadja a legértékesebb folyadékot. Nem távoztak üres kézzel, a kórház pedig egy kis kedvességgel kedveskedett nekik.

Az lévai kórházban a 036/6312 804-es vagy a 036/6379 496-os telefonszámon lehet időpontot kérni véradásra minden munkanapon. Véradásra hetente egyszer kerül sor, mindig keddenként hétköznapokon 07:00 és 11:00 óra között.



agel.sk

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.05.07.

A Felvidéki 7-es versenysorozat részeként szervezték meg a 3. Toportyán íjászversenyt Zselízen

(Fotó: Petrocics Kitti) Örömíjászverseny és országos versenysorozat – ez a kettősség jellemezte a zselízi íjászklub által szervezett versenyt,…

2024.05.01.

Lampionos felvonulás az esztergomi Kis-Dunán (képgaléria)

Esztergom. 2024.04.30-án tartották meg a hagyományos lampionos felvonulást a Kis-Dunán. Naplemente után több ezer ember gyűlt össze a…

2024.05.07.

Szemétszedéssel ünnepelték a Föld napját Zselízen

Fotó: Csemadok-Zselíz Ahogy sok helyütt szokás, Zselízen is április idusán szemétszedő akciókkal és különböző természetbeli tevékenységgel ünnepelték meg…

2024.05.07.

Országos és világhírű végzősei ajánlják a zselízi magyar alapiskolát

Izgalmas kisvideóval rukkolt elő a zselízi magyar tannyelvű alapiskola. A „Szavak törpék, a példák óriások” címet viselő három perces videóban…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb