Hét éve fejezték be az Országház teljeskörű felújítását, ám március elején újra elkezdődtek a munkálatok annak homlokzatán. Nem arról van szó, hogy az épület máris újabb tatarozásra szorul, mindinkább egy régi adósság törlesztése, az épületen található történelmi címerek célszerűtlen elrendezésének helyrehozása indult el.

Az Országház Budapest egyik legismertebb középülete. (forrás: pixabay.com)

Az Országház homlokzatát összesen 386 címer díszíti. Mindenki döbbenetére azonban a rehabilitációs munkálatok alatt is egyértelművé vált, hogy a program nem logikus. A terv a 63 vármegye, valamint a törvényhatósági jogú és volt szabad királyi városok címereinek megfaragása volt. De amíg egy-egy település vagy megye akár tízszer is képviselteti magát, addig olyan nagyvárosok, mint mondjuk Eger, vagy az eredetileg is tervezett Hódmezővásárhely és Szászváros jelvénye egyszer sem látható – írja az Építészfórum.

Az Országgyűlés Hivatalától jött az ötlet, hogy a Nemzeti Összetartozás éve alkalmából ideje lenne rendet tenni az ügyben, ezért a Trinaon-emlékmű június 4-ei átadásának idejére tűzték ki az új elrendezésű címergaléria elkészülését is.

A 63 vármegye és a törvényhatósági jogú városok címerei természetesen megmaradnak, de a “sokszorosításokat” megszüntetik. Így a homlokzaton felszabaduló 120 helyre kerülhet fel az eddig érthetetlenül hiányzó Hódmezővásárhely és Szászváros címere, valamint az 1896-os megyeszékhelyek és rendezett tanácsú városok jelképei. A fennmaradó helyeken olyan városok is megjelenítődnek, amelyek lakosságszám alapján akkoriban jelentősek voltak.

Az egykori vármegyeháza Ipolyságon. (forrás: sahy.sk)

Így felkerül az Országház homlokzatára több felvidéki település mellett Ipolyság címere is, hisz az Ipoly menti város 1922-ig Hont vármegye székhelye volt.

A 120 új város, amely felkerül az Országház homlokzatára:
Abony, Abrudbánya, Ada, Alsókubin, Aranyosmarót, Bácsalmás, Balassagyarmat, Balmazújváros, Bátaszék, Battonya, Békés, Békéscsaba, Beregszász, Berettyóújfalu, Bezdán Büdszentmihály, Cegléd, Csíkszereda, Csongrád, Derecske, Dés, Déva, Dicsőszentmárton, Dobsina, Dunaföldvár, Eger, Érsekújvár, Fehértemplom, Felvinc, Fogaras, Füzesgyarmat, Gölnicbánya, Gyoma, Gyöngyös, Gyula, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Hátszeg, Hatvan, Heves, Hódmezővásárhely, Huszt, Igló, Ipolyság, Jászapáti, Jászberény, Jászladány, Jolsva, Kalocsa, Kaposvár, Karánsebes, Karcag, Kézdivásárhely, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kisújszállás, Kisvárda, Kolozs, Komádi, Kúla, Kunhegyes, Kunszentmárton, Léva, Losonc, Lugos, Magyaróvár, Magyarpécska, Makó, Máramarossziget, Mezőkövesd, Mezőtúr, Miskolc, Mohács, Munkács, Nádudvar, Nagybecskerek, Nagyenyed, Nagykanizsa, Nagykároly, Nagykikinda, Nagykőrös, Nagyrőce, Nagyszalonta, Nagyszőlős, Nyíregyháza, Nyitra, Pápa, Poprád, Püspökladány, Rimaszombat Sarkad, Sátoraljaújhely, Sepsiszentgyörgy, Somorja, Szászrégen, Szászváros, Székelyudvarhely, Szekszárd, Szentendre, Szentes, Szepesolaszi, Szepesváralja, Szilágysomlyó, Szolnok, Szombathely, Tata, Tolna, Torda, Túrkeve, Ungvár, Vác, Vajdahunyad, Veszprém, Vinga, Zalaegerszeg, Zenta, Zilah.

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb