Kép: feliciter. net

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a magyar gazdaság utolérte és le is előzte a szlovák gazdaságot, amire eddig soha nem volt példa. A V4-es összesítésben ezzel Magyarország Csehország mögé sorakozott fel, Lengyelországgal egyetemben, mely a magyarhoz azonos mutatókat produkál évek óta. Magyarország ezzel a visegrádi országok mellett több környékbeli ország előtt is jár. Többek közt Csehország után a magyar egy főre eső GDP volt a legkedvezőbb a régióban.

2010-ig a magyar és a szlovák gazdaság között jelentős különbség volt, a tíz éve tartó felzárkózás pedig meghozta eredményét. Ez a felzárkózási pálya persze nemcsak a magyart, de az egész régió gazdaságpolitikáját jellemezte ez elmúlt években. Magyarországnak viszont ezzel sikerült közelebb kerülni az uniós átlaghoz (100%) is. 68 százalékáról a hazai egy főre eső (vásárlóerő-paritáson számolt) GDP 2019-ben 73,8 százalékra zárkózott föl –értékeli a gazdasági mutatókat a kormányszimpátiával korántsem vádolható HVG.hu. Az ellenzéki lap szerint 2019 nagyon jól sikerült, hiszen a magyar kormány eredetileg csak 4,1 százalékos növekedéssel számolt, végül sokkal jobb, közel 5 százalékos növekedést tudott felmutatni a magyar gazdaság 2019-ben. A 2018-as év pedig még ezt is felül tudta múlni.

(Forrás: hvg.hu, adatok: Eurostat)
  • az építőipar termelése 21,7 százalékkal nőtt (az év első négy hónapjában volt nagyon komoly, 40–67 százalékos a növekedés, november–decemberre már lefékezett a szektor)
  • az ipari termelés hiába esett vissza decemberben látványosan, éves szinten 5,4 százalékkal nőtt
  • a munkanélküliség 3,3 százalékra csökkent a 2018 végi 3,6-ról, éves átlagban 3,7-ről 3,4-re esett a mutató
  • a fizetésekről még csak január és november közötti adatok vannak, ebben a 11 hónapban 11,2 százalékos növekedést mértek
  • így aztán volt miből költeni, a kiskereskedelem 6 százalékkal nőtt (ez már éves mutató, innen megvan a decemberi szám is)
  • az infláció pedig 3,4 százalékos volt 2019-ben
(Forrás: hvg.hu, adatok: Eurostat)

A koronavírus-járvány miatti korlátozó óvintézkedések és az ennek következtében kialakult gazdasági válság viszont keresztülhúzta mind a magyar, mind a régió és általában szinte az egész világ gazdaságának fejlődését. Valamennyi országban jelentős visszaesés figyelhető meg. A magyar GDP 2020 második negyedévében 13,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, a szlovák ellenben még nagyobb mínusszal számol. A nemzetgazdaság teljesítménye az első félévben viszont csak 6,1 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint. A rendkívüli helyzet hatására egyébként a legtöbb nemzetgazdasági ágazat termelése visszaesett, a szolgáltatások és az ipar egyaránt jelentősen hozzájárultak a gazdasági teljesítmények alakulásához. Matolcsy György jegybankelnök pedig arról adott tájékoztatást, hogy ismét felívelő pályára állt az ország gazdasága. A Monetáris Tanács tájékoztatása szerint 2020-ban a magyar GDP várhatóan 5,1-6,8 százalék között zsugorodik, amit 2021-ben 4,4-6,8 százalék közötti bővülés követhet, tehát kiegyenlítődhet a visszaesés. A gazdasági teljesítmény pedig 2022 fordulóján érheti el a járvány előtti szintet.


Forrás: felvidek.ma

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb