Mára már természetessé vált az, hogy az Ipoly folyó természetes határként szolgál Szlovákia és Magyarország között. Száz éve viszont minden itt élő embert meglepett, hogy a nagyhatalmi döntések következtében egy addig jelentéktelen folyócska komoly nemzetközi jelentőséget kapott.

(hungaricana.hu)

Bár a trianoni békeszerződés már rég aláíratott, a határok pontos fizikai megállapítása ill. kijelölése (ún. delimitációja) a határmegállapító-bizottságok által még 1921-ig váratott magára. Itt tulajdonképpen több problémás határszakasz is fellépett a fent említett bizottsági munkálatok során, melyeknél sem a magyar-, sem a csehszlovák fél nem látszott engedékenynek a másik fél javára.

Mivel Csehszlovákiának életbevágóan fontos kérdés volt bebiztosítania saját egzisztenciáját (hiszen egyfajta „mozaikország” volt, több, korábban egymással semmilyen kapcsolatot sem ápoló részből volt összerakva – például a történeti Csehország és a legkeletibb Kárpátalja), éppen ezért az egyes részei közötti vasúti összeköttetés rendkívüli jelentőséggel bírt. Mivel az Ipoly lett a végleges határszakasz, a térségben igen komoly probléma lépett fel: itt a vasút a folyó ellentétes, magyarországi szakaszán ment egészen Szécsényig.

(hungaricana.hu)

A konfliktusoktól nem mentes tárgyalások következtében a két érdekelt fél végül megállapodott:

az addig is cseh katonai megszállás alatt álló Pereszlény és Ipolyság Homok városrésze véglegesen Csehszlovákiához került, viszont Hont községtől kezdve a további megszállt részeket a csehek kiürítették, így azok visszakerültek Magyarországhoz, ezzel kialakítva a ma ismert határokat.

Csehszlovákia ugyanakkor „kiharcolta” még azt a többletjogot magának, hogy az így „elvesztett”, magyar oldalon futó vasutat teljes hosszában használhatja a teherforgalma lebonyolítására. Lényegében Pozsonytól Ungvárig sikerült bebiztosítania a megfelelő infrastruktúrát, ami hozzájárult ahhoz is, hogy a húszas évek végére a sokak által hosszútávon életképtelennek megítélt „projektból” egy nemzetközileg elfogadott, konszolidált állam vált.

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb