A két világháború közti Csehszlovákia minden kétséget kizáróan a térség legdemokratikusabb állama volt, de ez nem azt jelentette, hogy a területén nagyszámban élő nem csehszlovák ember is ugyanígy vélekedett. A magyarság esetében ez azt jelentette, hogy tilos volt a magyar himnuszt énekelni, nem volt szabad egyéb, irredentának minősített tevékenységet végezni, mint amilyen március 15-i megemlékezések voltak…és a felsorolást még nagyon hosszan lehetne folytatni.

A Prágai Magyar Hírlap 1925. augusztus 14-ei számának címlapja. (forrás: hungaricana.hu)

Ráadásul az állam szlovák és morva telepesekkel megpróbálta a déli, magyarlakta sáv etnikai viszonyait is megváltoztatni. Mindezen sérelmek orvoslására törekedtek a kor szlovákiai magyar politikai pártjai, mint amilyen Magyar Kisgazda Párt is volt.

Ipolyviski képeslap az 1930-as évek végéről. (forrás: hungaricana.hu)

Ipolyviskről írják a Prágai Magyar Hírlap 1925. augusztus 14-ei számában :

“Az Országos Magyar Kisgazda Párt a napokban népes gyűlést tartott Ipolyvisken. Bartal Ignác megnyitó beszéde után, Hegedűs Balázs osztálytitkár rámutatott a magyarság sérelmeire és a súlyos adóterhekre, amelyek lehetetlenné teszik az egészséges gazdálkodást s a tönkszélére juttatják a kisipart. Bazsó Kornél ismertette ezután a kisgazdapárt programját és tartalmas beszédében foglalkozott a földreform kérdésével és rámutatott a telepítések káros voltára, melyek a magyarság rovására és a nélkülözhetetlen többtermelés megakadályozására vezetnek. Visszautasítja az irredentizmus nevetséges vádját, amellyel a magyarságot folyton illetik, mert azok, akik a legtöbb adót fizetik s a legjobb katonák, nem lehetnek állami elforgatók, hanem igenis államépítők. A nemzeti összetartást és a magyar kultúra ápolását kötelességévé teszi a párthíveknek. A nagy tetszéssel fogadott beszéd után a gyűlés lelkes hangulatban véget ért.”

Szent-Ivány József bejei birtokos, a későbbi Magyar Nemzeti Párt vezére. (fotó: geni.com)

Az Országos Magyar Kisgazdapárt elsősorban a protestáns felekezetekhez tartozó szlovákiai magyarok pártja volt. Később a Magyar Nemzeti Párt nevet vette fel, „vezére” a bejei Szent-Ivány József birtokos, a későbbiekben ezt a feladatot Jaross Andor vette át (akit 2019-ben az ipolysági képviselő-testület – a második világháború során elkövetett bűntettei miatt – megfosztott díszpolgári címétől).

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb