Hirdetés

Ezennel új cikksorozatot indítunk útnak: Ipolyságon készült fotókat teszünk egymás mellé. Egyet a múltból és egyet a jelenből. A módszertan nem bonyolult, igyekszünk ugyanabból a szögből befogni ugyanazt a városrészt. Az elkészítésben Pál András volt segítségemre, aki évek óta gyűjti a múltbéli képeket és videófelvételeket városunkról. Az IPOLYSÁG – HOMOK facebook oldalon rendszeresen meg is oszt egy-egy részt gyűjteményéből.

Pál András (fotó: Morva Mátyás)

Ez alkalommal 9 általad még nem közölt felvételt bocsájtottál a rendelkezésünkre. Mi sarkalt arra, hogy régi képeket kezdj gyűjteni Ipolyságról?

Mindig is érdekesek voltak számomra azok a történetek, amelyeket az idősebb emberek meséltek a városról. Igyekeztem valamilyen módot találni arra, hogy saját szememmel is láthassam a helyszíneket. Így kezdődött az egész, aztán eszembe jutott, milyen jó volna a régi fényképeket, képeslapokat és videókat másokkal is megosztani.

Milyen forrásokból származnak a képek?

Akad, ami fizikai formájában is megvan, de olyan is előfordul, hogy valaki engedélyt ad nekem a tulajdonában lévő régi képek digitalizálására. A gyűjteményem nagyobb része különböző weboldalakról származik. Ami érdekesség, hogy az online források többnyire külföldi eredetűek – online archívumok, aukciós oldalak stb.

Talán bele sem gondolunk, de réges-régen az ipolyságiak világ minden pontjára küldtek képeslapokat rokonoknak, barátoknak. Ezek sok esetben máig megvannak valahol külföldön, de az internet segítségével rá tudok bukkanni a digitalizált változatokra.

Lengyel szálloda, vendéglő, kávéház 1908.

Milyen céllal alapítottad az IPOLYSÁG – HOMOK facebook oldalt?

Eleinte céltalanul, de idővel rájöttem: jó eszköze lehet annak, hogy publikálhassam az egyre gyarapodó gyűjtemény egyes részeit. Jelenleg több száz digitális fotóra rúg már, és az online közzétételt láttam a legkézenfekvőbb módnak. Így jut el a legtöbb emberhez: azokhoz is, akik már nem Ipolyságon élnek, azokhoz is, akik külföldre költöztek. Emellett a helyben maradtak közül is így érik el a képek a legtágabb közönséget, fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

A visszajelzések is azt mutatják, érdemes tovább folytatni…

A sorozat hamarosan folytatódik. Addig is, ha bárkinek vannak hasonlóan régi felvételei, és szeretne csatlakozni a kezdeményezéshez, jelezze a morva@reflex24.sk e-mail címen!

Címkék: , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.09.23.

Koronavírus Ipolyságon: az egyházi iskola áttért a narancssárga fázisba – FRISSÍTVE

Tájékoztatjuk a tisztelt szülőket, hogy 2020. 9. 23-án iskolánk egyik gimnazista diákjának koronavírus tesztje pozitív lett, olvasható a…

2020.09.24.

Bemutatjuk a Pattomatto olasz étterem tulajdonosát és konyhafőnökét

Palást. Máté Patrik (33) Ipolyságon született, ugyanitt járt alap- és középiskolába, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam-…

2020.09.22.

„Leltározás közben jött az ötlet…”

Heimlich Norbert (28) Ipolyságon él, mentősként dolgozik. Az elmúlt néhány hétben több zsák használtruhát vitt a környékbeli rászoruló…

2020.09.21.

Ipolynyéken is regisztráltak egy koronavírusos esetet

A Nagykürtösi járásban is egyre több koronavírussal fertőzött személyt regiszrálnak a Regionális Közegészségügyi Hivatal közlése szerint. Az ipoynyéki…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb
Programajánló
No event found!