1930 szeptemberében Ipolyságon egy jogaival elégedetlen tömeg gyűlt össze a célból, hogy a csehszlovák állam addigi, velük szemben támasztott politikájában változásokat eszközöljön ki. Anyanyelvi jogaikat ért restrikciók mellett hangot adtak azon sérelmeiknek is, melyek szerint Ipolyság elveszítette megyeszékhelyi rangját, ezzel jócskán kiesve az ország vérkeringéséből. Íme a Prágai Magyar Hírlap tudósítása az eseményről!

A Prágai Magyar Hírlap 1930. szeptember 25-i számának címlapja (forrás: hungaricana.hu)

Prágai Magyar Hírlap, 1930. szeptember 25.

A Prágai Magyar Hírlap keddi számában jelentettük már, hogy a magyar nemzeti párt és az Országos Keresztényszocialista Párt vasárnap Ipolyságon is nagyszabású népgyűlést tartott. A gyűlés egyik szónoka Salkovszky Jenő dr. ügyvéd, a magyar nemzeti párt országos társelnöke volt. Salkovszky dr. lelkes hatást kiváltott beszédében elsősorban a gazdasági válsággal és annak okaival foglalkozott. Rámutatott arra, hogy mik a tulajdonképpeni okai a mai súlyos gazdasági helyzetnek. Itt a tizenkettedik óra, amikor még a sorsunk irányítása a kezünkben van. Nekünk magunknak kell hallatni jajkiáltásainkat, hogy az illetékesek meghallják és segítsenek rajtunk.

Salkovszky Jenő (forás: facebook.com)

A választások előtt a kormánypártok sok mindent ígértek. Most itt az alkalom és az idő, hogy megvalósítsák az ígéreteiket. Nincs ára a mezőgazdasági terményeknek, nincs munkája az iparosnak, a kereskedő napokig nem lát verőt, a munkás hónapokig nem dolgozik, azonban az adóterhek mégsem csökkentek. Az adót nem a tényleges állapotoknak megfelelően vetik ki. A beadott fellebbezéseket vagy nem intézik el, vagy lehetetlen okokkal utasítják vissza. A beszéd második része a helyi sérelmekkel foglalkozott. Követelte, hogy a mai kormány tegye jóvá az elődei hibáját. Adják vissza Ipolyságnak a járási székhelyt, a pénzügyi hivatalokat. A választások előtt minden kormánypárt megígéri a kérdés elintézését, de ezen ígéretek a választások elmúltával feledésbe merülnek.

A híd mellett látható erőd büszkén védi a Csehszlovák Köztársaság határait Ipolyságnál (forrás: hungaricana.hu)

A köztársaságban a legrosszabb utak ezen a vidéken vannak, tehát azokat rendbe kell hozni. Egyike a legsúlyosabb sérelmeknek, hogy az Ipoly szabályozását teljesen elhanyagolják. Minden évben kiönt az Ipoly, tönkreteszi a réteket és ezáltal a régebben virágzó állattenyésztés ma már teljesen tönkrement. Szükséges az Ipolyság-Pereszlény híd megépítése, mert a város nem tud terjeszkedni. Ki kell építeni az Ipolyság-Visk országutat is, hogy a közbeeső községek a várost megközelítsék. A kékkői járásban uralkodó viszonyokról fest szomorú képet, majd összetartásra és kitartásra buzdította a megjelenteket.

Csehszlovákia közigazgatási felosztása 1928 után (forrás: zslimbovaza.edupage.org)

Az általános helyesléssel fogadott beszéd után a népgyűlés a következő határozati javaslatot fogadta el lelkes egyhangúsággal. Az Ipoly völgy egybegyült magyar lakosságának a következők a kívánságai:

Kívánjuk, hogy a velünk ezidáig tanúsított bánásmód megszűnjön, panaszainkat kellő megértéssel hallgassák meg, az állampolgársági egyenlőség elvét velünk szemben is alkalmazzák. Követeljük, hogy az adókulcsot a nyerstermékek áresése folytán ugyanilyen arányban szállítsák le, az összes adóvégrehajtásokat azonnal szüntessék be és hosszú lejáratú részletfizetési kedvezményeket adjanak. Egyben követeljük a sérelmesen kivetett adók ellen beadott fellebbezéseinket végre érdemben intézzék el és a törvényben biztosított kedvezményeket az adókivetés során minden külön kérelem nélkül adják meg. A boritaladót a mai árakhoz viszonyítva állapítsák meg azzal a kibővítéssel, hogy a termelő által a saját szükségletére elfogyasztott bormennyiség minden körülmények között adómentes. A húsfogyasztási adót a saját használatára levágott állatok után töröljék.
A vasúti tarifát a történelmi országrészekben élvezett alacsonyabb mértékre szállítsák le
és tekintettel a szlovenszkói értékesítési viszonyokra a nyerstermékek részére további kedvezményes tarifa állapíttassák meg. A hatóságok az összes hivatalos kiadványokat a magyar kisebbségi jogokkal bíró községekbe magyar nyelven is szövegezzék, továbbá, hogy a kisebbségi vidékeken magyarul is tudó tisztviselőket alkalmazzanak, még pedig a magyarság számarányához miérten a magyar kisebbséghez tartozó egyéneket is.
Követeljük az Ipolyságon megszüntetett járási és pénzügyi hivatalok visszahelyezését és a nagycsalomjai-, kőkeszi-, szakállosi-, valamint a pásztói körjegyzőségek az Ipolysági járáshoz leendő csatolását. Az utak rendbehozatalát és az erre a célra rendelkezésre ál
ló alapból ezen vidéket megillető résznek útépítésre és javításokra való sürgős felhasználását. Az Ipolyszabályozás haladéktalan megkezdését. Az Ipolyság-Pereszlény híd mielőbbi megépítését. A szűkebb határforgalomban a vasár- és ünnepnapi átkelés korlátozás nélküli megengedését, mint azt a nemzetközi egyezmények szabályozzák. Az Ipolyság-Balassagyarmat vasútvonal használatának megengedését. A mezőgazdák és iparosok részére biztosított kedvezmények megadását. Végül azon lehetetlen állapotnak megszüntetését, hogy egyes községekben az ott felállított határőrházak részére a község köteles tüzelő- és világitóanyagot adni és azok javításához hozzájárulni.

A kilencven évvel ezelőtti nagygyűlés jól példázza azt, hogy az Ipoly menti magyar ember nem mondott le egykönnyen kisebbségi jogairól. A múltból – szokták mondani – csak tanulni lehet,nincs más dolgunk e téren se, mint követni az eleink által kitaposott utat!

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb