A Prágában székelő csehszlovák Nemzetgyűlés 1960 áprilisában elfogadott 36/1960. sz. törvénye értelmében az ország közigazgatási beosztása jelentősen módosult. Szlovákiára leszűkítve ez annyit jelentett, hogy három kerület jött létre, valamint az addig létező 90 járásból mindössze 33-at alakítottak ki az összevonásoknak köszönhetően. Sok magyar többségű járást a tőlük északabbra található, döntően szlovákok által lakott járásokkal vontak össze.

A Nagykürtösi járás területileg többé-kevésbé lefedi az egykori Kékkői járást. (forrás: Popély Árpád: A (cseh)szlovákiai magyarok történeti kronológiája 1944-1992)

Például ekkor szűnt meg az Ipolysági és a Zselízi járás is, s vonták össze azokat a tőlük északabbra található és már szlovák többségű Lévai járással, kialakítva ezzel a ma is ismert „nagy” Lévai járást. Ugyanúgy megszűnt a Kékkői járás is, amelyet a Losonci járással vontak össze, sőt, egészen Ipolyhídvégig kitolták annak határait, így kapva területeket a néhai Ipolysági járásból is (az ugyanis egészen Ipolynyékig terjedt).

E területi átszervezést a „honatyák” gazdasági érvekkel indokolták meg: a nagy kiterjedésű járások szervezői iparfejlesztést, általános gazdasági fellendülést ígértek. Vagyis ígértek volna, de nem történt semmi. A „nagy” Losonci járás nyugati területei szépen-lassan az ország legelmaradottabb vidékeinek egyikévé váltak (eleve is azok voltak), miközben Losonc és vidéke elszívta a nagyobb befektetéseket.

Kékkő 1923-1960 között járási székhely volt. (forrás: hlavnydennik.sk)

A kulturális élet is a padlón volt. A járás infrastruktúrája pocsék volt: gondoljunk csak bele, Ipolyhídvég lakosainak Losoncra  csaknem 70 km-es utat kellett megtenniük ahhoz, hogy hivatalos ügyeiket elintézhessék, holott „egy köpésnyire” volt tőlük Ipolyság.

A térség eme rossz közigazgatási beosztása a Besztercebányán székelő kerületi vezetőknek is problémát jelentett: kérték az állam központi szerveit, hogy segítsenek a problémáik megoldásában. Prágában bizony nem ültek tétlenül, 1968 februárjában cselekvésre szánták el magukat!

A nagykürtösi bányászok lakótelepei. (forrás: velky-krtis.sk)

A kormány 36/1968. sz. rendelete értelmében Szlovákiában négy új járást hoztak létre, az egyik ezek közül a Nagykürtösi lett, a Kékkői járás „reinkarnációja”. Területileg többé-kevésbé lefedte az egykori elődjét, valamint regionális és történelmi okokra hivatkozva további 8 községet kapott a Zólyomi járástól is (pl. Magasmajtény, Apafalva, Csall, Szuhány, Dacsólám, stb.).


Nyitókép: Nagykürtös (mesto-pisek.cz)

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb