Egyre komolyabb intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megfékezhessük hazánkban a terjedő koronavírust. Úgy hiszem, már nincs is ember, aki ne tudna a jelenlegi válsághelyzetről. Egyszerűen képtelenség, hogy valaki ne tudjon róla. Igen, ennek egyik oka, hogy a média mindenről tájékoztat…

(fotó: REflex24)

Annyiszor hallom, hogy „mindez a média hibája, mert felfújják a dolgot, az újságírók keltenek pánikot.” Hogy mi keltünk pánikot? Tévedés!

Az, hogy az olvasó nem képes kellőképp szelektálni, az cseppet sem a mi bűnünk. Ez a hétköznapokra is igaz, az élet minden területén.

Ha például jó minőségű szőrmekabátot szeretnék venni magamnak, akkor nem a helyi kínai turkálóba megyek vásárolni. Azonban, ha nekem megfelel az alacsony minőségű darab is, nincsen azzal baj, viszont akkor aztán ne a Guccit szidjam, amikor rájövök, hogy görbe a kabát szegélye…

Ugyanez vonatkozik a médiatartalmakra is.

Ha hiteltelen, alaptalan forrásokkal dolgozó felületen keresgélünk, s a mindenféle „no name” eredetű cikkeket olvassuk el, ne csodálkozzunk, hogy valós információnk nincs, ugyanakkor minden más felesleges riogatást kívülről fújunk.

A „már a csapból is ez folyik, elegem van belőle” megjegyzések is kifejezetten érdekesek. Akad, aki ehhez még azt is hozzáfűzi, hogy „netán nincs miről írni, hogy állandóan ezzel foglalkozunk”? Valóban ennyire egyszerűek lennének az emberek? Hát persze, hogy minden híradás és hírportál a koronavírusról fog szólni! Máskülönben hogyan tájékozódnánk?

Hiába dugnánk homokba a fejünket, s írnánk az ibolya és a nárcisz virágzásáról… Attól még ugyanolyan szörnyű állapot uralkodna az utcákon.

S kérdem én, ha a média nem ad megfelelő információt, mégis honnan tudná meg azokat mindenki a kellő időben? Persze, lehet érdeklődni a hivatalos intézményeknél, ugyanakkor kötve hiszem, hogy van kapacitásuk arra, hogy minden egyes telefonhívást fogadjanak és huszonötezredszer is elmagyarázzák ugyanazt. S akkor a nyelvi korlátokról még nem is beszéltünk…

Továbbá, annak ellenére, hogy szinte mindenki panaszkodik, hogy sokat foglalkozik a média a koronavírussal, mégis sokan a hírportálok vezetőihez, szerkesztőihez fordulnak, ha kérdésük támad. Ezek az emberek meg is köszönik a segítséget. De mi van a többiekkel?

Tényleg ilyen sokan viselnek szemellenzőt? Ilyen sokan inkább a tudatlanságba burkolóznának, csak nehogy tudomást kelljen venniük a jelenlegi helyzetről?

Az újságírók sem jókedvükből mennek információt gyűjteni, és nem is unalmukból dolgoznak megállás nélkül. Mindezt azért tesszük, hogy a rendelkezésünkre álló „fegyverünkkel”, a minél gyorsabb információátadással próbáljuk megakadályozni a vírus terjedését.

Ui.: Maradj otthon, de ha erre nincs lehetőséged, viselj maszkot!


Szlávik Cyntia

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb