Az apai szerepkör - Reflex24

Az apák napját világszerte más-más időpontban ünneplik, hazánkban június harmadik vasárnapján tartjuk. Ekkor az édesapáknak köszönjük meg mindazt, amit értünk tesznek. Ez az ünnep talán nem annyira elterjedt, mint az anyák napja, pedig ugyanannyira fontos szerep jut az apukáknak is egy család életében, mint az anyukáknak.

A gyermek nevelése nem csupán egy, hanem két ember feladata. Az örömöket és a nehézségeket egyaránt vállalnia kell mindkét félnek.

A legfontosabb, hogy a szülők összhangban legyenek, ugyanazt várják el gyermeküktől, és ugyanazon szabályok szerint neveljék őket.

Hiszen, ha nem ezt teszik, a gyermekben nem alakul ki egy letisztult kép, s nem tudja majd, mi a helyes, s mi nem. Lényeges, hogy ha az egyik fél tilt valamitől, a másik se legyen engedékeny. Beszéljék meg egymás közt, mit tartanak megfelelőnek, mit várnak el a kicsitől. Egyeztetni kell a határokat. Amennyiben különböző álláspontot képviselnek, a gyermek hamar észreveszi azt, s nem tart sokáig, hogy rájöjjön, hogyan használhatja ki mindezt. 

Ugyanúgy, ahogyan az anyukák fejében, az apukákéban is megfordul, hogy vajon jól végzik-e a feladatukat, vajon jó szülők-e. Rájuk is igaz az az állítás, miszerint nincs tökéletes példa, a legfontosabb a szívből jövő szeretet és az odafigyelés. Fontos, hogy ők is minőségi időt töltsenek el csemetéjükkel, hiszen ezzel tudják leginkább éreztetni velük, mennyire fontosak számukra.

Bár az apai szeretet kissé másként mutatkozik meg, mint egy anyáé, mégis ugyanolyan kiemelt szerepet játszik a kiegyensúlyozottságban.

A fiúk esetében ők lehetnek a példaképek, akire felnéznek, akire hasonlítani szeretnének, akitől megtanulják, hogyan kell férfiként, családfőként, apaként viselkedni, s mindez meghatározza későbbi életüket. Hiszen a családból sok mindent magunkkal viszünk különálló életünkbe is. A lányok pedig sok esetben az ő mintáját keresik a későbbiekben, amikor párt választanak maguknak. 

Hogyan alakíthatunk ki jó apa-gyermek kapcsolatot? Fontos, hogy meglegyen kettejük közt a bizalom. Férfiként sem kell félni a testi érintkezéstől, apai ölelésre, jó éjszakát puszira ugyanakkora szüksége van a gyerkőcnek, mint anyáéra. Továbbá kommunikációval is jeleznie kell érdeklődését tettei, élményei iránt. Az apai biztatás az egyik legnagyobb mérvadó egy kihívás előtt álló gyermek számára, így meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy éreztessék, mellette állnak, s bíznak abban, hogy képes megoldani az előtte álló feladatot. Az ígéret megtartása mind a világban, mind a nevelésben fontos szerepet játszik. Egy apa szavának súlya kell, hogy legyen, amibe belekapaszkodhat a gyermek. Biztonságérzetet kell teremtenie, hogy az apróságnak ne kelljen félnie semmitől, érezze, hogy baj esetén mellette áll, s vigyáz nemcsak rá, de anyukájára is. Nagyon fontos, hogy legyenek közös hobbijaik, elfoglaltságaik, a család férfi tagja is kapcsolódjon be a mindennapi tevékenységekbe, az egyszerű fürdetéstől, vagy etetéstől kezdve a játszásig, a szabadidős programokig mindenbe. Legyen aktív tagja a családnak!

Címkék: , , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.07.04.

A levendula csodájára járhatunk Lekéren

A levendula az egyik legváltozatosabban használt gyógy-, fűszer- és dísznövény, melyet számtalan módon felhasználhatunk, de amit csupán nézni vagy…

2020.07.06.

Bemutatjuk az Unlimited Souls együttest

Csábon a zenélésnek mindig is nagy hagyományai voltak, s ez alól a jelenkor sem kivétel. Nem is kell…

2020.07.05.

Hogyan értékelik az oktatási államtitkárral folytatott megbeszélést?

A hét elején már adtunk hírt az ipolysági munkaértekezletről, akkor Filip Mónika oktatásügyi államtitkárt és az esemény szervezőit…

2020.07.03.

R7: szomorú hírek “autópályaügyben”

A napokban tette közzé az INEKO (Portál o diaľniciach a železniciach) a honlapján az egyes, még megépítendő autópálya-szakaszok kivitelezésének tervezett…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb
Programajánló