Néhány nap múlva ismét kinyitják kapuik az iskolák és óvodák. Hosszú idő telt el azóta, hogy gyermekzsivaj töltötte be az osztálytermeket, most viszont újra élettel teli napok elé néznek az oktatási intézmények. Arról azonban nem szabad elfeledkeznünk, hogy ez az évkezdés más lesz, mint a többi. A járványhelyzet még mindig tart, így a körülötte lévő intézkedések átszövik majd a diákok és a pedagógusok életét is. Az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola igazgatóhelyettesével, Bukor Erzsébettel arról beszélgettünk, miben különbözik majd az idei iskolakezdés a többitől.

Fotó: facebook

Miben fog különbözni az idei szeptember a többitől?

Nagyon sokban. Egy teljesen új helyzet előtt állunk. Erre senki nem volt sem felkészülve, sem pedig felkészítve. Júniusban már elkezdtünk egy úgynevezett Covidos hónapot, amely eléggé zűrzavaros volt. Úgy hiszem, ehhez képest a szeptember már sokkal jobb lesz, hiszen mostanra vannak ezzel kapcsolatos tapasztalataink. A júniussal ellentétben viszont szeptemberben már tényleges oktatás fog zajlani, és elég sok olyan intézkedés van érvényben, ami ezt megnehezíti majd. Pozitívumként azonban megemlíteném, hogy a nyáron több felújítási munkálatot sikerült elvégeznünk az iskolánkon, így az épületbe belépve a tanulóink sok újdonsággal találkozhatnak majd.

Milyen intézkedéseknek kell eleget tenniük?

A tavalyi iskolaévben zajló online oktatásba sokan nem tudtak bekapcsolódni, így lemaradások vannak, amit szeptemberben és októberben be kell hoznunk. A cél az, hogy egységesítsük az osztályokat, hogy senki ne szoruljon háttérbe. Ez azonban nem lesz egyszerű, hiszen ez idő alatt az új tananyagokat is át kell vennünk a diákokkal. Ismételni és új ismereteket elsajátítani egy időben nehéz feladat lesz a pedagógusoknak és a diákoknak egyaránt. Időnk nem lesz több, feladatunk viszont annál inkább. A hivatalos intézkedésekben szerepel az is, hogy a gyerekekkel töltsünk minél több időt a szabadban, ami megint csak a tanulás rovására megy. Továbbá az osztott órákat lehetőség szerint mellőznünk kell annak érdekében, hogy a gyermekek egy tanteremben tartózkodjanak. Nekünk elég sok óránk van osztva, így ez is kicsit hátráltatni fog bennünket. Az első két hétben a maszkviselésről sem szabad megfeledkeznünk. Tanóra közben az alsó tagozaton ajánlott a viselése, a felső tagozaton kötelező. Amint azonban kilép a gyermek a tanteremből, vagyis a közös helyiségekben mindenkinek egyaránt kötelező a maszk viselése.

Ezeken túl számos kitételnek kell még eleget tennünk, például a fertőtlenítés és az izoláció terén.  Összességében tehát elég sok nehezítő körülménnyel kell szembenéznünk, ennek ellenére bízom benne, hogy nem lesz semmilyen probléma, mindannyian felelősségteljesen állunk a helyzethez.

Fotó: facebook

Van olyan hagyományos eseményük, mely szeptember-októberben a járványhelyzet miatt elmarad?

Az elsőseink ünnepélyes tanévnyitója sajnos elmarad, illetve más formában valósul meg. Ezt nagyon sajnálom, hiszen az első osztályba való belépés mindenki éltében egy fontos momentum, amire talán egész életünkben emlékezünk. Az eddigiekben templomban szoktuk megkezdeni a tanévnyitót, most azonban csak az iskolában leszünk. Ide sem jöhet mindkét szülő, csak egy valaki kísérheti be a gyermeket. A többi osztály tanulói pedig maguk érkeznek az épületbe, őket sajnos nem kísérheti be sem az anyuka, sem az apuka.

Persze igyekszünk így is széppé, emlékezetessé tenni a tanévkezdést, de biztosan más lesz, mint az eddigiek voltak.

Az előző félévben elmaradt az úszótanfolyam és az erdei iskola is. Ezeket most szerettük volna bepótolni, de sajnos ismét le kell fújnunk a dolgot. Egyházi iskola vagyunk, így szeptemberben meg szoktunk ejteni egy kis őszi túrát, amit zarándokútnak nevezünk. Csitárra szoktunk ellátogatni, ahol szabadtéri miséket tartanak. Ez szintén elmarad. Későbbre még nem igazán gondolkodtunk, mert minden a helyzet alakulásától függ.

Fotó: facebook

Hogyan birkóztak meg a tavalyi iskolaévben zajló online oktatással?

Az online oktatásra való áttérés nem volt egyszerű. Mindenki számára újdonság volt. A szülőknek is be kellett ehhez otthon rendezkedniük, hiszen technikai eszközöket igényelt, valamint kicsi gyermekek esetén szükség volt hozzá a szülőre, aki segítette a tanulást. Ugyanúgy nekünk, pedagógusoknak is nehéz volt. Először is meg kellett találnunk a megfelelő felületet az online oktatáshoz. Itt azért azt is megjegyezném, hogy sok jó dolgot fedeztünk fel azáltal, hogy rá voltunk kényszerítve arra, hogy belevessük magunkat az online világba. Eleinte sokat kellett tanulnunk, különféle gyorstalpaló tanfolyamokkal bővítettük a hozzáértésünket. Ezeket mindenki saját belátása szerint vette igénybe a tudásához mérten, ugyanis a pedagógusaink között is vannak korkülönbségek. Idősebb és fiatalabb tanáraink egyaránt vannak, s most mindannyiunknak az online teret kellett kihasználnunk a tanításhoz.

Úgy gondolom, mindenki megtette a maximumot annak érdekében, hogy a gyerekekhez eljusson a tananyag. Május végére mindenki egészen szépen belejött az online oktatásba és online tanulásba. A diákok részéről viszont a kezdeti lelkesedés sajnos júniusban már alábbhagyott. Egyre fogyott az energiájuk, így egyre nehezebb volt elérnünk őket. De találkoztunk olyannal is, hogy azok a diákok, akik az iskolában nem igazán lelkesek, inkább visszahúzódók, az online térben mintha kicserélték volna őket. Aktívak voltak, mindent megcsináltak, azonnal reagáltak a feladatokra.

A legnehezebb dolga úgy hiszem az alsó tagozatos tanároknak volt. Ők kisvideókat készítettek, úgy magyarázták el a tananyagot. Bonyolult helyzet volt, mégis jól vettük az akadályokat. Az év végén készített összegzésünkből kiderült, hogy az 1-4-es osztályokban mindent átvettek, nincs lemaradásuk a kisdiákoknak.

Fotó: facebook

Hogyan álltak a helyzethez a szülők? Sikerült együttműködniük?

Szerencsések vagyunk, mert nagyon jó kapcsolatot ápolunk a szülőkkel. Bátran ki merem jelenteni, hogy a nehéz helyzet ellenére semmilyen problémánk nem volt velük, teljesen együttműködők voltak. Azokkal a szülőkkel is megtaláltuk a megoldást, akik az online oktatásba nem tudtak bekapcsolódni. A pedagógusaink személyesen vitték el nekik a leckét. Ebben nagy segítségünkre voltak a nevelőnők, a speciális pedagógusunk és a pedagógus asszisztenseink egyaránt.

Egész idő alatt jól működött a szülő-gyermek-pedagógus közti kommunikáció.

Az ötödik osztályba történő átlépés mindig nagy váltás egy tanuló életében. Mit gondol, hátrányt jelent majd ez az egész helyzet a számukra?

Igen, talán őket érinti leginkább ez az egész, illetve az elsősöket. Első osztályban sajátítják el az írást, olvasást, az alapokat, ami rendkívül fontos. Március 16-tól nem jártak iskolába a gyerekek. Nagyon sok idő kimaradt a hagyományos iskolai oktatásból, ami az elsősök számára mindenképp kiesést jelent. A pedagógusok azt szokták mondani, hogy még a nyári szünidő is sokat tesz náluk. Mivel még frissek az ismereteik, nincsenek úgy rögzülve, könnyen elfelejtenek dolgokat. Ezért fontos, hogy a nyári szünidőben is írjanak, olvassanak, számoljanak a kicsik. Nem kell minden nap, de azért elfeledkezni sem szabad róla.

Fotó: facebook

Visszatérve az ötödikesekre, nekik sem lesz egyszerű. Eleve más rendszerbe lépnek, más tanítót kapnak, sőt, itt ugye már nemcsak egy valaki tanítja őket, hanem tárgyanként más-más pedagógus. Bár a negyedikeseinknek sikerült átvenniük minden tananyagot, azért a kaotikus helyzet biztosan némi hatással lesz az oktatás megkezdésére.

Természetesen az elmúlt időszak nehézségeit mindannyian figyelembe fogjuk venni. Azon leszünk, hogy megkönnyítsük diákjainknak az iskolapadba való visszatérést.

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb