Az ipolysági Sóder Nemcsok Veronika nap mint nap csodaszép frizurákat készít. Maximálisan odafigyel a vendégeire, mindenki személyre szabott frizurával távozik szalonjából. Veronikát a jelenlegi hajtrendekről, a divatos hajszínekről és a hajápolásról faggattuk.


Mely hajvágási forma a legtrendibb?

A skála nagyon széles, jómagam szeretek egyénre szabott frizurát készíteni. Még évekkel ezelőtt elvégeztem Prágában egy tanfolyamot, ahol megtanultam, mely arcformához, testalkathoz, bőrszínhez milyen hajtípus passzol. Jómagam előzetes konzultálás nélkül nem is állok neki hajat nyírni. Először mindig megbeszélem a vendéggel, hogy mik az ő elképzelései, majd átbeszéljük, hogy szerintem mi állna jól neki. Ezután veszem csak kézbe az ollót.

Mostanság nagyon divatos egyébként a pontvágás. Ez azt jelenti, hogy teljesen egyenesen, egy hosszra vágjuk a hajat. Sokan szeretik a rövid, sportos frizurákat. Továbbra is trendi a bob és a long bob, melyek azt gondolom, sosem fognak kimenni a divatból.

Viszont a divattal azért vigyázni kell, hiszen nincs olyan frizura, ami minden egyes hölgynek jól állna.

Színek terén mit kedvelnek leginkább a hölgyek?

A természet összes színe felkapott, köztük a csokoládébarna és az őzikebarna. A meleg és a hideg árnyalatok egyaránt közkedveltek. A szőke árnyalatok közül nagyon szeretik a jégszőkét és a homokszőkét, de gyakran választott szín a vörös is. Továbbra is divat a balayage, az ombre és a bronde.

Veronika fontosnak tartja a folyamatos szakmai fejlődést, ezért évente több iskolázáson, továbbképzésen vesz részt.

A balayage hajfestésnél a sötét és világos tincsek váltják egymást. (A balayage francia szó, magyarul sepregetést jelent.) Az ombre lényege, hogy a haj színe a hajvég felé világosodik, mígnem végül egészen más árnyalatú lesz, mint a fejtetőn. (Az ombre szintén francia szó, magyar megfelelője: árnyék.) A bronde esetében egy csodás átmenettel a haj 70%-át barnára, míg 30%-át szőkére festjük. Sokan kérnek továbbá napszítta, természetes hatású tincseket. Ezek elkészítése körülbelül öt órát vesz igénybe.

Melyek a közkedvelt frizurák?

Nagyon divatosak a tengerpartot idéző hullámok. Trendik a különféle göndörítések, főként a természetes hatásúak. Sok menyasszony jár hozzám, az ő esetükben sok függ a ruhától. Először mindig konzultálunk a hölgyekkel, majd utána közösen megálmodjuk a tökéletes frizurát.

A megfelelő frizura kiválasztásához elengedhetetlen figyelembe venni a szemszínt, a bőrszínt, de az életkort és a testmagasságot is.

A nagy melegekben többnyire hullámok kerülnek a hajba. Díszítésként szívesen használok élő virágokat, strasszokat, ékszereket. De persze ez is az adott személy stílusától függ.

Említetted, hogy részt vettél egy iskolázáson, melyen megtanultad, kinek milyen frizura áll a legjobban. Mik a legfontosabb „szabályok”?

Évente 10-12 iskolázáson veszek részt, ugyanis nagyon fontosnak tartom a fejlődést. Figyelem a trendeket, követem a divatot. Az említett tanfolyamon sok érdekes dolgot tanultam. A megfelelő frizura kiválasztásához elengedhetetlen figyelembe venni a szemszínt és a bőrszínt. Ezek meghatározzák, hogy az adott személy a meleg típusúak közé tartozik-e, avagy a hideg típusúak közé.

“Mindig arra törekszem, hogy előnyös frizurákat készítsek.”

Ez alapján választjuk aztán ki a haj színét. Például egy kifejezetten hideg típusú hölgynek nem választok hideg típusú hajszínt, mert attól sápadt hatást keltene az arca. Ebben az esetben inkább egy melegebb, finomabb árnyalatot festek. Ugyanúgy egy meleg típusú hölgynek nem festek nagyon hideg árnyalatot, hanem szintén a melegebb árnyalatok közül választok. 

A hajhossz esetében meghatározó a hölgy testmagassága, a testalkata, a nyak hossza és természetesen a fej formája is. De ugyanúgy lényeges az orr vagy a fül formája. Egy nagyon alacsony illetőnek nem nyírok túl rövid hajat, ahogyan a rövid nyakkal rendelkezőknek nem nyírok például bob frizurát. Ha valakinek mondjuk elállóbb fülei vannak, akkor azt megpróbálom eltakarni.

Mindig arra törekszem, hogy előnyös frizurákat készítsek.

“Mindenkiből ki lehet hozni a legjobbat. Azt szoktam mondani, hogy nincs rossz haj, csak rossz fodrász.”

Persze az életkort is figyelembe veszem, hiszen egy 70 éves néninek azért nem nyírhatok olyan frizurát, mint egy 17 éves lánynak. Az arcformát tekintve több csoport létezik: gömbölyű, kocka, háromszög, ovális. Ezeknek mind más és más típusú haj áll jól. Az utóbbinak például semmiképp nem ajánlatos a nagyon hosszú haj, mert az még inkább megnyújtaná az arcot. Ugyanúgy egy gömbölyű arcú hölgynek nem nyírok rövid frizurát. Ilyenkor inkább hosszabb hajat hagyok, hogy optikailag nyújtsunk az arcon.

Mindenkiből ki lehet hozni a legjobbat. Azt szoktam mondani, hogy nincs rossz haj, csak rossz fodrász.

Hogyan ápoljuk otthon a hajunkat? Mire kell odafigyelnünk?

Szeretem, ha a vendégeim ugyanúgy ápolják otthon a hajukat, mint amit a szalonunkban megkapnak. Professzionális termékeket használunk, otthonra is igyekszem mindenkinek a legmegfelelőbb termékeket ajánlani. Általánosságban nagyon nehéz erről beszélni, de ami talán mindenkire egyaránt érvényes, az a hajmosás utáni hajbalzsam, illetve a legalább heti egyszeri pakolás használatának fontossága. A hajvégekre hajolajat ajánlok. Ezen túl fontos, hogy milyen hajkefét, hajvasalót és hajszárítót használunk.

A hajfestés terén nem ajánlom a drogériákban vásárolt termékek használatát. A legjobb, ha fodrászra bízzuk a hajfestést. A hajunk egy élő szerv, melynek 70%-a víz. Ezért a haj fénye és rugalmassága azon is múlik, hogy mennyi vizet fogyasztunk.

Meghatározó továbbá az étrendünk, a bevitt vitaminmennyiség, hiszen hajunkat nem elég csupán kívülről ápolni, belsőleg is meg kell adnunk neki azt, amire szüksége van. A különféle magvakban, mint például a dióban, mogyoróban, mandulában olyan olajak találhatók, melyek a haj előnyére válnak.


Fotók: Sóder Nemcsok Veronika archívuma

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb