A lévai kozmetikus, Sándor Ágnes mindig is a természetes alapanyagok használatának híve volt. Élete egyik legnagyobb szerelme azonban 15 évvel ezelőtt vette kezdetét, amikor egyik gyermeke érzékeny bőre miatt szappanfőzésbe kezdett. Az évek folyamán odáig fejlesztette tudását, hogy ma már csakis saját készítésű kozmetikumokkal dolgozik a lévai kozmetikai szalonjában. Minden pakolást személyre szab, frissen készít el. Beszélgetésünk során Ágnes az őszi időjárásnak megfelelő bőrápolás rejtelmeibe avatott be bennünket, de elárulta azt is, hogyan varázsolhatunk magunknak csodaszép sminket. Szót ejtettünk továbbá a nagy kedvencről, a piros rúzsról, a szájmaszk alatti sminkelésről, s még sok minden másról.

Beköszöntött az ősz, a hideg, szeles idő. Mire van szüksége ilyenkor a bőrünknek?

Ahhoz, hogy tudjuk, mikor mire van szüksége a bőrünknek, ahhoz ismernünk kell azt. Ismernünk kell a bőrünk természetét, az igényeit, hogy miből táplálkozik, mitől lesz szép. A bőr az emberi test legnagyobb szerve, a testünk takarója. Viccesen azt szoktam mondani, hogy a testőrünk. Ahhoz, hogy a védőfunkcióit megfelelően el tudja látni, nekünk minden szükséges dolgot meg kell adnunk. Nagyon fontos tudnivaló, hogy a bőrünk elsősorban belülről táplálkozik. Persze lényegesek a külső körülmények is, hiszen határvonalat képez közöttünk és a külvilág között.

Összességében tehát kiemelten fontos a megfelelő táplálkozás: elengedhetetlen a sok zöldség és gyümölcs, rostok, a megfelelő folyadékbevitel.

A tavasz és az ősz az az időszak, amikor érdemes méregtelenítenünk. Oda kell figyelnünk, hogy elegendő lúgos ételt és italt fogyasszunk – ez az egészségünknek is jót tesz, illetve alap dolog a bőrünk karbantartása terén. Az időjárással szemben táplálóbb, ellenállóbb készítmények használatával tudunk védekezni. Hogy kinek mire van ehhez szüksége, az a bőrtípustól függ. Az esős, szeles időben leginkább a száraz bőrre kell odafigyelni.

Hogyan ismerhetjük meg a bőrünket?

Oda kell figyelnünk a reakcióira. A bőrproblémákat a legtöbb esetben a táplálkozásunkhoz lehet visszavezetni. Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy mi az, ami igazán megfelel a szervezetének, testének, bőrének. A tejtermékek és a cukor fogyasztásakor például gyakori a bőrgyulladás kialakulása. A szalonunkban van egy gép, mellyel meg tudjuk állapítani, hogy mire van szüksége a bőrnek. De ez egyébként egy egyszerű vérvételből is kiderül.

Mi az, amit napi szinten, külsőleg igényel a bőrünk?

Nekem a következő vált be legjobban: reggel langyos vízzel és azt arcbőrtípusomnak megfelelő szappannal átmosom az arcomat. Ezután átöblítem jó hideg vízzel. A meleg víz ugyanis megnyitja és áttisztítja a pórusokat, a hideg pedig összezárja azokat. Ezt akár egy reggeli kis bőrtornának is nevezhetjük, melytől sokkal frissebb lesz az arcunk.

Ősszel jöhet egy tápláló olaj, a mákolajjal például senki nem fog mellé, minden bőrtípusra, még a legérzékenyebbre is megfelelő. Nedves kézre csepegtessünk belőle pár cseppet, majd alaposan masszírozzuk bele a bőrünkbe. Ez akár elegendő is lehet a bőrvédelem szempontjából. Este fontos, hogy alaposan lemossuk a sminkünket. Ehhez szappant vagy arctejet javasolnék. Hetente egyszer érdemes bőrradírozást végeznünk, illetve egy tápláló, hidratáló pakolással felfrissíteni az arcunkat.

A feketeszenes mélytisztító, fertőtlenítő arcpakolás receptje cikkünk végén megtalálható.

Amire kiemelten szeretném felhívni a hölgyek figyelmét, az az, hogy alaposan válogassák meg, milyen termékeket használnak. A kozmetikai szerek 80-90%-a tartalmaz kőolajszármazékokat, márpedig a bőrünkön keresztül minden bekerül a szervezetünkbe. A bőrünk a légzőszervünk is, így fontos, hogy csakis természetes anyagokkal ápoljuk.

Hosszú ideje már, hogy maszkkal kell eltakarnunk az arcunk egy részét. Lehet-e ez rossz hatással a bőrünkre?

Az még nem is lenne baj, hogy textil takarja az arcunkat, hiszen ruhát is hordunk. A baj az, hogy a kilélegzett levegőt szívjuk újra magunkba, s ez a levegő pang a maszk alatt.

A tapasztalataink sajnos nagyon rosszak. 80%-ban romlott a vendégeink bőre, főleg a maszk területén. Gyulladttá és pórusossá válik alatta a bőr.

Sminkeljünk-e a maszk alatt?

Egyáltalán nem ajánlom, hiszen akkor duplán rossznak tesszük ki a bőrünket. Egyébként is fontos odafigyelni arra, hogy természetes alapú sminket használjunk, ami nem tömíti el a pórusainkat, hanem hagyja lélegezni a bőrt.

Milyen egy trendi őszi smink?

Az ősz egy kicsit más hangulatot hoz a mindennapjainkba, ami a színek használatában is megmutatkozik. Úgy gondolom, az ősz a leggazdagabb a színek tekintetében. Ilyenkor a falevelek minden árnyalata trendi. Előtérbe kerülnek a meleg színek, a barna különféle árnyalatai, a rozsdaszín, a narancsos árnyalatok. Arra kell odafigyelnünk, hogy vagy a szemünket, vagy az ajkainkat hangsúlyozzuk ki. Egyszerre mindkettőt ne, mert úgy elveszik az egyébként elérni kívánt hatás.

Meg lehet-e mondani, hogy melyik szemformához milyen smink passzol?

Vannak dolgok, amik mellett nem lehet elmenni, azonban ebben a tekintetben én alapvetően nem szeretem a szabályszerűségeket. Szeretem személyre szabni a sminket. Viszont, ami tényleg nagyon fontos alapszabály, hogy a világos színekkel optikailag mindig nagyítunk, míg a sötét színekkel szűkítjük a teret. Tehát a sötéttel mindig háttérbe szorítunk, a világossal előtérbe hozunk.  Ezzel a „trükkel” tudjuk formálni az arcunkat, a szemünket.

Nagy klasszikus a piros rúzs, de jól áll ez mindenkinek?

Imádom a piros rúzst, de ez egy nehéz téma. Mindenkinek mindenkor nem kell viselnie. A piros rúzsnál nagyon oda kell figyelni a smink többi részére, mert pont ez az, amivel igazán el lehet rontani az egészet. Olcsóvá tud válni, ha nincs kellőképp elkészítve. Nehéz pirossal szépen formázni a szájat, illetve borzasztó zavaró tud lenni, ha csak egy kicsit is lekopik. Kulcskérdés továbbá, hogy tudjuk-e viselni ezt a figyelemfelkeltő színt. Viszont egy szép, tiszta bőrrel, megfelelő módon felvéve az ajkakra, csodálatos tud lenni!

Íme, néhány igazán egyszerű recept Ágnestől, amelyet pillanatok alatt elkészíthetünk akár otthon is:

Kamillás arcradír

Hozzávalók, ha száraz és érzékeny a bőre

  • 1 evőkanál szárított kamilla
  • 1 teáskanál olivaolaj

Hozzávalók, ha normál vagy zsíros a bőre

  • 1 evőkanál szárított kamilla
  • 1 teáskanál olivaolaj
  • 1 teáskanál almaecet

Elkészítés:

A szárított kamillát alaposan zúzzuk össze egy mozsárban. A szemcsés szárított kamillához adjuk hozzá az olajat, zsírosabb bőr esetében a savas, hámlasztó almaecetet. Alaposan keverjük össze, majd nedves bőrre kenve körkörös mozdulatokkal dolgozzuk el. 3-4 perc után alaposan öblítsük le a bőrünket langyos vízzel vagy kamillatea-főzettel. A szemcsék eltávolításában segít, ha kis kézi törölközőt használunk.

Tápláló banános arcpakolás

A banán olyan tápanyagokban gazdag, amik elengedhetetlenek a bőr számára. C- és B6-vitamintartalma segít a bőr erősségének és rugalmasságának fenntartásában, antioxidáns és mangán tartalma pedig meggátolja a szabad gyökök bőröregítő hatását. A-vitamintartalmának köszönhetően visszaadja a bőr hidratáltságát, gyógyítja a sérült, száraz bőrt. Az avokádó tisztító és nyugtató hatással van a bőrre, kiváló a májfoltok enyhítésére.

Hozzávalók:

  • 1/2 banán (jó érett)
  • 1/2 avokádó (érett)
  • 1 teáskanál olivaolaj

Elkészítés:

A meghámozott banán felét egy tálban villával pépesre nyomkodjuk. Az avokádót késsel körbevágjuk, majd elválasztjuk a magjától. Teáskanállal kikapargatjuk az egyik fél belsejét, amit a banánpéphez teszünk, meglocsoljuk olivaolajjal, jól összekeverjük és egy megfelelő kozmetikai ecsettel vagy csak az ujjunkkal felkenjük az arcra, illetve a nyakra. 20 perc elteltével langyos vizes törölközővel lemossuk. Bőrünk tiszta, táplált és bababőr puhaságú lesz.

Megjegyzés: Az arcpakolás előtt ajánlott bőrradírt alkalmazni, hogy eltávolítsuk az elhalt hámsejteket, így a hatóanyagok könnyebben felszívódnak a bőr mélyebb rétegeibe is.

Feketeszenes mélytisztító, fertőtlenítő arcpakolás

Hozzávalók:

  • 1/2 teáskanál aktív faszén
  • 1/2 teáskanál bentonit agyag
  • ¼ teáskanál kókuszolaj
  • ¼ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál ásványvíz

Elkészítés:

Az összetevőket összekeverjük egy kis tálban. Fontos, hogy ne használjunk fém eszközöket! A bentonit agyag felszívja a fémet, ami által megváltozhat a bőrre gyakorolt hatása. Óvatosan kenjük szét a bőrünkön, nehogy a ruhánkra csöpögjön. Tíz perc múlva mossuk le langyos vízzel, és töröljük át az arcot puha törölközővel.


A képek Sándor Ágnes felvételei

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb