A karácsonyt – úgy hiszem – mindenki szereti. Az év legszebb, legcsodálatosabb ünnepéről van szó, de nem az ajándékok miatt! Ilyenkor minden a családról, a meghittségről, a békéről szól. Nincs is jobb, mint az otthon melegét érezni, miközben a szeretteink körbevesznek bennünket. Minden családnak, minden nemzetnek, minden országnak megvan a maga kis hagyománya. Nézzünk csak néhány igazán különleges hagyományt a világból!

Ausztrália

Mivel a déli féltekén a karácsony nyárra esik, a Mikulás gyakran szörfdeszkával közlekedik. Az otthonokat rendszerint a”Christmas Bush” őshonos növénnyel díszítik fenyőfák helyett.

Ausztria

A fiatal férfiak krampusznak öltözve járják az utcákat és ijesztgetik a szépreményű ifjoncokat.

Csehország

Az eladósorban lévő lányok december 4-én cseresznyefaágat helyeznek a vázákba, ha karácsonyig kivirágzik, a következő évben készülhetnek az esküvőre.

Dánia

A dánok paranoiások, legalábbis karácsonykor biztosan. A hagyomány szerint ilyenkor egy kis, gonosz koboldtól, „Nissétől” tartanak. Ez a kobold mindenáron azon van, hogy elcsenje a gyermekek ajándékait. Így Nissének, a koboldnak december minden napján, egészen huszonnegyedikéig egy tál reggelit kell kikészíteni, nehogy mérges legyen és ellopja a karácsonyi meglepetéseket.

Finnország

A skandinávok nemcsak a mérhetetlen alkoholfogyasztásról híresek, hanem örökös melankóliájukról is. A finnek bánata olyan mértéket ölt karácsonykor, hogy ősi hagyomány szerint ilyenkor a temetőiket keresik fel, ahol egy-egy gyertyával elhunyt szeretteiket köszöntik. Amikor sok száz család mécsesekkel járja a temetőket, akárcsak idehaza halottak napján a pislákoló gyertyafényben sokkal barátságosabbá és meseszerűbbé válnak a sírhelyek.

Franciaország

A francia gyerekek a kandalló párkányára helyezik a cipőiket. Itt tölti meg ajándékokkal a Pere Noel.

Nagy-Britannia

A gyermekek Nagy-Britanniában a kéréseiket tartalmazó leveleket a „Kívánsággépbe” dobálják, ami a kandallók hátsó felében van, így remélve, hogy a levelük eljut a címzetthez az Északi-sarkra.

Izland

A szigetországban a 13 Jólasveinar helyettesíti a hagyományos Mikulást. A gyerekek őket várják.

India

India lakosságának jelentős többsége hindu és muszlim vallású, a keresztények azonban megünneplik a karácsonyt, de a helyi adottságoknak megfelelően mangó- vagy banánfát díszítenek.

Japán

Az ázsiai szigetországban annak ellenére, hogy kevés a keresztény, mégis él a karácsonynak egyfajta hagyománya. Nagy népszerűségnek örvend ilyenkor a japán kalligráfiával díszített, papíralapú üdvözlőlapok egymásnak való küldése, azzal a furcsának tűnő kikötéssel, hogy az üdvözlőkártya nem tartalmazhat piros színt. Ennek oka, hogy Ázsiában a néphiedelem szerint a piros szín a gyászé. Így a karácsonyhoz itt Európában illő piros színű tárgyakat Japánban mellőzik. A vörös adventi gyertyáktól, a télapón át, egészen a vöröses karácsonyfa gömbökig, minden ilyen jellegű tárgy megjelenítése és használata tilos, mondván szerencsétlenséget hoz.

Mexikó

Oaxaca-ban egy ünnepi felvonulással kezdődik a szezon majd az ünnep zárásakor kerámia lapokat törnek össze a helyiek a székesegyház mellett, ezzel jelezve, hogy közeleg az év vége.

Norvégia

A családok seprűket tesznek az ajtóba, hogy ezzel állítsák meg a szenteste pajkoskodó boszorkányokat.

Ukrajna

Az ukrán családok pókhálót rejtenek el a fán. Aki megtalálja, azé a jó szerencse. A hagyomány szerint ugyanis egy szegény asszonynak nem volt pénze díszekre, ám egy apró pók reggelre ezüstös hálóval befonta a fát és ragyogóvá varázsolta a szegényes karácsonyfát.

Venezuela

Caracas-ban a templomokhoz vezető utakat lezárják, hogy a hívek könnyebben közlekedhessenek. A ritka alkalmat kihasználva manapság sokan görkorcsolyával járnak a karácsonyi nagymisére.

Dél-afrikai Köztársaság

Tekintve, hogy az ország földünk déli féltekéjén helyezkedik el, a decemberi évszak aligha jelent egyenlőt a hideggel. A dél-afrikaiak ilyenkor szabadtéri sütögetéssel múlatják az ünnepeket, mégpedig egy hagyományos étellel, amit csak karácsonykor fogyasztanak. Ez az étel nem más, mint a császárlepke bábja, amit forró olajban sütnek ropogós ünnepi falattá.

Anglia

Az angolok a karácsonyt kissé sajátosan ünneplik. Például az ajándékokat nem szenteste, hanem 25-én, karácsony napján bontják ki. Továbbá nem a Jézuska hozza a tengernyi meglepetést, hanem a Mikulás, aki központi figuraként az angol családok házaiban még ehet is. 24-én éjjel az angol családok egy pohár tejet és teasüteményt tesznek ki a pocakos puttonyosnak.

Hollandia

A hollandok számára fontosabb a mikulás, mint a karácsony. A holland gyerekek ajándékaik túlnyomó részét ekkor kapják. Ami még érdekes a hollandok Mikulását illetően, hogy merítve évszázados koloniális hagyományaiból, azokból az időkből, amikor még rengeteg különböző gyarmat tartozott az országhoz, a holland Szent Miklós segítői színesbőrű manók. Az elmúlt években azonban számtalan vita övezte Hollandiát, amiatt hogy mégis milyen dolog néger rabszolgamanókkal megjeleníteni a gyermekek örömét szolgáló Mikulást.

Görögország

Görögországban a karácsony 12 napot felölelő folyamatos ünnep. A december 25-től január 6-ig terjedő időszakot Dodekameronak nevezik (jelentése 12 nap). Ebben benne foglaltatik mindhárom ünnep, a karácsony, az új év és a Vízkereszt. Azt tartják, a Föld mélyén gonosz manók élnek – nevük kalikandzarosz – akik azzal foglalatoskodnak év közben, hogy a Földet tartó fa törzsét elfűrészeljék. Karácsonykor azonban felhagynak ezzel a bosszantó foglalatossággal, hogy a földre jöjjenek, most már az embereket bosszantani. A házban aztán szörnyű ramazurit csapnak, törnek – zúznak, eleszik az emberek elől az ennivalót. Ezért távol kell őket tartani a háztól, és mivel a tűztől nagyon félnek, a házi tűzhelyben a láng soha nem aludhat ki. Vízkeresztkor aztán a pap által megszentelt víz bűvös ereje visszaűzi őket oda ahonnan jöttek, a Föld gyomrába. A fiatal lányok karácsony reggelén a patakhoz mennek vízért, ebből iszik az egész család. Bizonyos vidékeken a forrást „meg is etetik”, azaz ételeket tesznek a partjára. Fontos, hogy karácsonykor az egész család, de még a házi állatok is jó és bőséges táplálékot kapjanak. A görögöknél a szerencsét hozó bűvös gyümölcs a gránátalma, mely a jólétet szimbolizálja. A bőségvarázsló, adománygyűjtő népszokások közül a legfontosabb Görögországban a kalanda. Énekesek járnak házról házra, egészséget, szerencsét kívánnak a háziaknak, cserébe sonkát, vajat, bort kapnak.

Olaszország

Olaszországban a karácsonyi időszakban gyakran rendeznek dudás fesztiválokat. Különösen a déli tartományokban kedvelt ez a szokás, amikor a “zampognarik”, a hegyi pásztor dudások leereszkednek a hegyekből és dudaszóval köszöntik a közelgő ünnepet, Jézus születésének napját. A karácsony is erről kapta nevét “Natale”, azaz születés. Olaszországban a mi Mikulás-napunknak megfelelő ünnep január 6-ra, azaz vízkereszt napjára esik. Az ajándékokat az olasz gyerekek nem a cipőjükbe, hanem zokniba, harisnyába vagy ezt utánzó színes zacskóba kapják. A Mikulás a rossz gyerekeknek nem virgácsot, hanem széndarabkákat hoz. Persze ez a gyakorlatban sohasem fordul elő, hiszen rossz gyerek nincs. Van azonban “szén” cukorból, ezt már találnak a harisnyákban. Az ajándékokat egy jóságos boszorkány a kötényéből osztogatja, a neve Befana. A gyerekek előző este tejeskávét és süteményt készítenek a szobába, hogy Befana jól lakhasson, ha arra jár. Január 6-án reggelre pedig megjönnek az ajándékok is, amelyek általában finom csoki és karamella.

Lengyelország

Egy nagyon szép szokással kezdődik a karácsonyi ünnepkör a lengyeleknél. 24-én este az eget kémlelik kicsik és nagyok, arra várva, hogy meglássák az első csillagot. Ez Lengyelországban a Betlehemi csillagot jelképezi, melyet ők Gwiazdkának neveznek. Aki először észreveszi a legelső csillagot, ezt kiáltja, ekkor a családtagok köszöntik karácsony ünnepét és egymást.

Fotók: pexels

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb