Egyre közelebb kerülünk a várva várt ünnephez, már fellobbant a negyedik adventi gyertya lángja is.

A karácsony az egyik legnagyobb keresztény ünnep, amellyel Isten fia, Jézus Krisztus földi születésére emlékezünk. Ahogyan annak idején Assisi Szent Ferenc is mondta, a karácsony az ünnepek ünnepe. Sőt, biztosan sokan ismerik a karácsonyi dalt, melyben elhangzik:

„ünnepek ünnepe, karácsony éjjele, a Föld minden gyermeke vár“.

Ez az öröm, a békesség, a család és az otthon ünnepe. Mára elterjedt szokássá vált, hogy karácsonykor megajándékozzuk szeretteinket. Ezt persze az üzletek és áruházak alaposan ki is használják. Reklámok tömkelegével próbálnak meggyőzni bennünket, hogy egy csomó kütyüre, csecse-becsére van szükségünk. Arra buzdítanak, hogy minél több mindent halmozzunk fel. Sokakat olyannyira elkap a vásárlási láz, hogy végül el sem fér a sok ajándék a fa alatt. Az utolsó pillanatokig futkározunk, hogy minden meglegyen. Bosszankodnak is sokan a jelenleg érvényben lévő intézkedések miatt, mert ugye élelmiszeren, drogérián, gyógyszeren és létfontosságú dolgokon kívül mást már nem vásárolhatunk. Pedig aggodalomra semmi ok, hiszen

„ünnepet nem is vehetsz boltban, mert az ünnep inkább benned, legbelül van“.

Na, ki emlékszik rá, hogy melyik filmben hangzik el e mondat? Egy kicsit segítek. A főhőse szőrös és zöld színű, aki a film elején még ki nem állhatja a karácsonyt, de a végén egy csipetnyi kedvességgel a falu lakóinak sikerül felolvasztaniuk a szívét.

A Grincs – klisé, tudom, de mégis nagy kedvencem. Tökéletesen bemutatja a karácsony lényegét. Hiába próbálja a zsémbes szőrmók ellopni Kifalva karácsonyát, hiába gyűjt be minden csillogó díszt, fát és ajándékot. A kik szívében akkor is, továbbra is ott él az ünnep.

Drága holmik nélkül is boldogan éneklik együtt a karácsonyi dalokat, mert a leglényegesebb ajándékot nem tudja ellopni tőlük senki. A szeretet és a békesség ott van bennük.

Ennek láttán még a Grincs szíve is meglágyul. Rájön, hogy nem is olyan rossz dolog, ha vannak szerettei, akikkel együtt töltheti el az ünnepet.

Jusson eszünkbe a zöld szőrmók története, amikor azon mérgelődünk, hogy valamelyik kitervelt ajándékot már nem sikerült beszereznünk. Becsüljük meg azt, ami van, és örüljünk az együtt töltött időnek! Tisztában vagyok vele, hogy nagyon unalmasan és elcsépelten hangzik mindez, de ha igazán belegondolunk, valóban csak ennyi lenne a dolgunk…

Fotók: wikipédia

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb