Sorra szedi áldozatait a vírus. Az államfő sem viccből fogalmazott a napokban úgy, hogy „a világjárvány miatt nagyon komoly a helyzet Szlovákiában.” Sokan vannak, akikről semmit sem tudunk, csupán egy statisztikai adat tartozékai, amelyen nap mint nap elszörnyedünk. Mégsem szabad elfelejtenünk, hogy – bár lehet, hogy nekünk nincsen személyes kötődésünk egy elhunythoz sem – minden egyes áldozat valakinek az édesanyja, az édesapja, a fia, a lánya, a nagynénje, a nagybátyja, a barátja, a barátnője, vagy épp egy kedves ismerőse.

Fotó: pexels.com

Egy barátom a minap egy szívszorító történetről számolt be nekem. Egy nyolcvannégy éves férfi történetét osztotta meg velem, akit ő maga személyesen is jól ismer. Az idős úr négy gyermek édesapja. Közülük egy sajnos súlyos betegségben szenvedetett, ezért rendszeresen orvosi ellátásra szorult. Az előírt kezelésekre egyik testvére fuvarozta őt, egyedül ugyanis képtelen lett volna megtenni az utat. A kórházban azonban – legalábbis vélhetően ott – a már egyébként is rossz egészségi állapotban lévő testvér megfertőződött a koronavírussal. A vírus teljesen legyengítette, nagyjából egy hét alatt elvitte őt. Eközben már a fuvarozó testvér is ágynak dőlt, szintén a korona miatt. Erre számítani lehetett, hiszen egy légtérben utaztak a nővérével. Az ő szervezete sem tudott megbirkózni a fertőzéssel, ami a harmadik testvért és az édesapát sem kímélte. Az apa kórházban ugyan, de mostanra kigyógyulni látszik a betegségből, gyermeke azonban követte testvéreit…

A több mint nyolcvanéves édesapa egy-egy hét különbséggel három gyermekét siratta meg.

Aki nem élt át hasonlót, az valószínűleg elképzelni sem tudja, min mehet most keresztül. Nem csoda, hogy azóta még kommunikálni sincs igazán kedve.

A vírus senkit sem kímél, a kismamákat sem. A 34 éves, Galgóci járásból származó kismama a terhessége vége felé fertőződött meg. Orvosai emiatt úgy döntöttek, a biztonság kedvéért a tervezettnél korábban közbeavatkoznak és császármetszést hajtanak végre rajta.

Miután megszületett a kislánya, a fiatal nő tünetei nem enyhültek, így nem tudták megmenteni az életét.

Nem sokkal azután, hogy életet adott egy gyönyörű csecsemőnek, elhunyt. Férje a kétéves kisfiukkal és az újszülött kislányukkal egyedül maradt.

Egy kicsit távolabbra tekintve, Magyarországon az áldozatok között volt egy 45 éves férfi és az ő 36 éves felesége is. A férfit február elsején tesztelték és másnap tudta meg, hogy koronavírusos. Egy hét múlva légzési nehézséggel kórházba került, majd négy nappal később követte őt a felesége is.

Mire a férfi anyját értesítették volna a halálesetről, a felesége is életét vesztette. Egy hatéves kislány maradt árván utánuk, akit most a nagyszülei gondoznak.

Ez csupán három család története, de számtalan tragédia történt már. Ezek után nehéz elhinni, hogy még mindig vannak, akik tréfának és átverésnek tartják az egész betegséget. Elképzelni sem tudom, hogy az ő fejükben vajon mi játszódik le.

Vajon milyen összeesküvés-elméletek tarkíthatják a gondolataikat? Igazából inkább nem is akarom tudni.

A veszélyhelyzet, a sok óvintézkedés nem holmi vicc. Nem arról van szó, hogy valaki nagyon unatkozik, és izgalmasnak tartja ezt a játékot. Ez a valóság!

Igen, a történelem során voltak sokkal súlyosabb, sokkal több halálesettel járó betegségek is. De akkor ez azt jelenti, hogy a mostanival nem kell törődnünk, mert majd lesz vele valami? Nem inkább azon kellene lennünk, hogy minél kevesebb emberéletet raboljon el a vírus?

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb