Március 8-a a nemzetközi nőnap, a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja. A nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak. Azok előtt a nők előtt tisztelgünk e napon, akik fel mertek szólalni, akik mertek tenni egy igazságosabb életért. Egyszerű emberek voltak ők, akik tetteikkel és kitartásukkal történelmet írtak.

Fotók: pixabay.com

Az első március 8-hoz köthető esemény 1857-ben történt.

Ezen a napon a textiliparban dolgozó nők kivonultak New York utcáira. Emberibb munkafeltételekért és jobb fizetésért tüntettek.  

A női egyenjogúság igénye a 18. században merült fel. Az 1789-es francia forradalom hatására Európa-szerte elterjedtek a radikális eszmék. Angliában 1792-ben Mary Wollstonecraft megírta a Nők jogainak védelmében című igen fontos művét.

A választójogért folytatott harc a 19. század közepén erősödött fel Nagy-Britanniában ás az USA-ban. Néhány felvilágosult államban már az első világháború előtt megkapták a nők a választójogot. Más országokban még folyt a küzdelem ezért. Angliában 1903-ban Emmeline Pankhurst került a választójogi, azaz szüfrazsettmozgalom élére.

Szüfrazsetteknek a politikai egyenjogúságért, a választójogokért harcoló nőket nevezték. Próbálták felhívni magukra a figyelmet, ezért politikai gyűléseket szakítottak félbe, vasrácsokhoz, kerítésekhez láncolták magukat. Mivel a rájuk kiszabott pénzbírságot nem fizették ki, börtönbe vetették őket. Ennek ellenére nem adták fel, tovább küzdöttek.

Éhségsztrájkot tartottak, ezért erőszakkal táplálták őket. Az első világháború kitörésekor a szüfrazsettek átvették az üzemekben a harcba kényszerülő férfiak helyét. Ez szétzúzta a politikai egyenlőségükkel szembeni érvek nagy részét. A brit kormánytól megkapták a választójogot, hogy a mozgalmat ne élesszék fel újra. A háború utáni időszakban az Egyesült Államok és számos európai állam hasonló reformokat hozott. A következő években egyre több munkalehetőséget kínáltak nekik, de a bérezésük alacsonyabb volt, s még mindig voltak szakmák, melyekben nem helyezkedhettek el. Lényeges kisebbségben voltak a politikai és az üzleti életben.

Az 1960-as években életre kelt a Nők Felszabadítási Mozgalma először az USA-ban, majd pedig az európai országokban.

A mozgalom a feminizmus nevet kapta. Célja a nemek közti egyenlőség elérése volt. Foglalkozott a korábban figyelmen kívül hagyott témákkal is, mint a nemi erőszak, a szexuális zaklatás, vagy az abortusz.

A feministák több bérezéssel és az egyenlő esélyek biztosításával kapcsolatos törvény kiharcolásában sikeresek voltak. A törvények mindennapokban történő alkalmazása azonban nehézségekbe ütközött. Sőt, ütközik még ma is. Nézzünk csak körül a világban! Sok helyen a nők még ma sem rendelkeznek alapvető jogokkal: nem dönthetnek önállóan az életükről és a házastársukról sem…

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb