A testsúly minden nő – sőt, szerintem minden férfi – számára igen kényes téma. Talán még az életkorunknál is kellemetlenebb beszélnünk róla. Soha nem vagyunk megelégedve magunkkal. Itt túl nagynak, ott túl kicsinek tartjuk a testrészeinket. Néhány évvel ezelőtt már foglalkoztam e témával, a napokban azonban ismét megérett bennem az elhatározás, hogy szót ejtek róla. Van ugyanis egy „jelenség”, ami azóta sem változott, így a korábbi mondandóm még ma is abszolút aktuális…

Fotó: pexels.com

Hogy mit is értek ez alatt a jelenség alatt? Már mondom (vagyis írom 😊) is: igencsak érdekesnek találom, hogy a tolerancia és tapintat csak és kizárólag azokkal szemben érvényes, akik súlyfelesleggel rendelkeznek. Egyszerűbben mondva, azt, aki túlsúlyos azt ugyan senki nem szólja meg. A szemébe legalábbis senki nem meri kimondani, amit gondol. Az, hogy a háta mögött összesúgnak, már egy másik kérdés… Összességében viszont senki nem tesz neki szemrehányást, mondván:

„Hú, de el vagy hízva!”

Azért nem, mert egyenesen bunkóság lenne ilyet mondani. Érdekes módon ezt szinte mindenki tudja. Viszont, ha valaki karcsú, hirtelen mindenki úgy érzi, jogában áll kritizálni az illetőt. Egyszeriben csak úgy jönnek a jobbnál jobb beszólások, mint:

„Jézusom, de vékony vagy! Eszel te egyáltalán? Hát elfúj a szél! Uram Atyám, mindjárt átszakadsz!”, s még sorolhatnám…

Jómagam is számtalanszor hallottam már effajta „kedves” szavakat. Csak azt tudnám, miért gondolják az emberek, hogy ezek a mondatok nem ugyanolyan sértőek és bántóak, mint ha valakinek azt mondanánk, hogy kövér… Ez máig rejtély számomra.

Hosszú ideig a szívemre vettem az ilyen dolgokat, mára azonban már megtanultam, hogy egyáltalán nem kell foglalkozni azokkal az emberekkel, akikbe annyi tisztelet sem szorult, hogy tudják, ezzel megbánthatják embertársukat.

S ha kicsit továbbgondoljuk a történetet, az is felettébb érdekes, hogy a súlyfelesleggel rendelkezőktől hangzanak el ezek a mondatok, akik szinte állandó jelleggel diétáznak, és fogyni szeretnének.

Úgy vélem, ez elég ellentmondásos. Sokszor megfordult már a fejemben, hogy az ilyen emberekből talán csak az irigység beszél, hiszen ők is azért „küzdenek”, hogy leadjanak néhány kilót. Azonban ez nem mentség.

Ideje lenne mindenkinek tudomásul vennie, hogy ugyanúgy, ahogy a túlsúlyos, úgy a karcsú embertársainkat sem kedves dolog sértő megjegyzésekkel illetni…

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb