Három olyan személy segítségével járjuk körbe a problémakört újfent, akik jól kiismerik magukat az önkormányzatok mindennapjaiban, hiszen mindannyian polgármesterek…

Ing. Régi Zsolt, Inám polgármestere

A COVID-19 Európa szerte komoly problémát jelent az önkormányzatok számára. Én azonban úgy érzem, viszonylag jól megbirkóztunk a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel.

Az önkormányzati képviselőkkel rendkívüli intézkedéseket készítettünk elő, miközben az alapvető eszközök hiányával is szembe kellett néznünk. Legfontosabb feladatunknak tartottuk a polgárok tájékoztatását, ami a falu weblapján és a falurádión keresztül történt, de on-line csatornát is létesítettünk ahol istentiszteletet közvetítettünk.

Az időseknek megoldottuk a gyógyszerbeszerzést, fertőtlenítőszert biztosítottunk minden háztartásba (személyenként 3 dcl-t), önerőből.
Községünkben példaértékű összefogásról számolhatunk be. Falunk lakosai önzetlen segítséget nyújtottak a védőmaszkok elkészítésében (anyagot hoztak, szabtak, varrtak, vasaltak).

Véleményem szerint a kialakult helyzet önkormányzatunk költségvetésére negatívan, de az emberekkel való együttműködésre pozitívan hatott.

Tóth Henrik, Csáb polgármestere

Az én munkámat nagyban befolyásolja ez az állapot, hiszen nem csak nekem, a munkatársaimnak, de a lakosainknak is nem várt veszéllyel kellett szembesülnünk. Azon vagyunk és leszünk, hogy minden kormányrendeletet betartsunk és betartassunk községünkben.

Az alapiskola és óvoda márciustól nem üzemel, a tanárok online oktatást folytatnak diákjainkkal.

Ami az önkormányzatot illeti, már jelenleg kevesebb forrással rendelkezünk, mint az ez évi tervezetben volt. Kicsit szerényebb kiadásokkal, de biztosan átvészeljük ezt az évet anyagilag.

Ami a jövőt illeti, talán jósnak kéne lennie annak, aki biztosra meg tudná mondani, hogy mennyire drasztikus változtatásokra lesz szükség a községek és az oktatási intézmények finanszírozásában, de én optimista vagyok, hiszem, hogy a kormány megtalálja a „járható utat” ebben az ügyben is.

Alkalmazkodnunk kell a kialakult helyzethez, nincs tapasztalat és bevált protokoll, ezért legyünk türelmesek, elővigyázatosak és fő az egészség, minden más csak másodlagos. Azért vannak a szakemberek, politikai vezetők, hogy megoldásokat találjanak. Ha mindenki teszi a dolgát felelősségtudattal, akkor vissza fog állni a rend, és megtanulunk egy kicsit másképp élni, dolgozni.

Ing. Baksa Krisztián, Ipolynyék polgármestere

A koronavírus végigsöpört a világon, számos olyan változtatást kellett beiktatni a mindennapokba, amelyek hatást gyakorolnak az ország működésére, az emberek életére, és érintik az önkormányzatok működését is.

Településszinten újra kell gondolni a költségvetést, ugyanis több nem tervezett kiadás terheli a büdzsét, emellett az állam is lényegesen csökkentette a községek havi szintű támogatását. Az elbírálásra váró pályázatok egy részét törölték, helyettük jobb esetben újabb pályázatot írtak ki, melyek a vírus okozta gazdasági károkat célozzák enyhíteni.

Pozitívumként említeném, hogy az emberek többnyire csak a fontos kérdések miatt keresnek fel, az online vagy telefonos ügyintézést preferálják, ami egyszerűsíti és felgyorsítja a munkánkat.

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb