Az első bécsi döntés bizonyára minden felvidéki magyar embernek ismerős: az 1938 novemberében kihirdetett döntés visszajuttatta Magyarországnak Szlovákia déli, többségében magyarok által lakott déli sávját. Az anyaországiak pedig méltóképpen szerették volna üdvözölni a visszatért magyarokat. Az eseményekben nagy szerepe volt Ipolyság futballcsapatának: 1938. november 13-án léptek pályára Csepelen a Nemzeti Bajnokság II. osztályának válogatottjával, s egyben ők voltak azok, akik a visszatért sportklubok közül legelsőként egy anyaországi csapattal mérkőzhettek meg.

Az Ipolysági Futball Club (IFC) csapata (archív fotó)

Az Ipolysági FC felállása a következő volt: Orlai – Moys, Dr. Tury – Zilahi, Weisz, Csorba – Lengyel, Kemény, Halász, Pálffy, Víg.

A csapatot természetesen rengeteg helybéli kísérte a nagy megmérettetésre. Bár a barátságos meccs kimenetele szomorú véget ért a ’ságiaknak, hiszen 6:1 arányban vereséget szenvedtek a házigazdáktól, de bánatra így sem volt semmi ok, hiszen mind a nézőközönség, mind a rivális csapat játékosai testvérként fogadták őket. Ezt bizonyítja az is, hogy a sági vendégek ajándékba kapták a Nemzeti Bajnokság selyemlobogóját.

Kétségkívül nagy esemény volt ez a város futballjának, a továbbiakban a sors viszont másképpen rendelkezett: valamennyi nagy felvidéki futballklub a csőd közelébe került 1939-re, és a sorból Ipolyság csapata sem hiányzott.

A csehszlovák idők biztos támogatási rendszere a bécsi döntéssel megszűnt, a magyarországi sportfinanszírozás pedig nem jelentett nagy segítséget, hiszen – az ország hamarosan bekövetkező háborús szerepvállalása következtében – az egyes juttatásokat a hadiipar számára más területekről vonták meg: mint amilyen a sportszféra is volt.

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb