Eddigi riport alanyaim között szép számban akadtak olyanok, akiket bizony nehéz volt szóra bírni. Duchoň Gáborra viszont nem jellemző a szűkszavúság, egyáltalán nem amolyan “harapófogóval kell kihúzni belőle a szót” típus, szinte ömlenek belőle a gondolatok.

Nyírágón már tizenhat évesen a felnőtt csapatban futballozott, előtte farnadi tanulóként az ottani diák alakulattal járási bajnokságot is nyert, sőt megyei vonatkozásban is kiemelkedő eredményekkel dicsekedhetett. Szívesen emlékezik vissza első edzőjére, Molnár Gyulára.

Duchoň Gábor fiatal korában, aktív zselízi labdarúgóként.

Ezerkilencszáz hetvenöt januárjában a téli alapozást már Zselízen végezte, focistabarátja, Kollár Sándor csalta őt oda. Olyan egyéniségekkel lépett pályára, mint Matiaško, Líška, Opavský, Kollár, Chytil és Rusnák. Első nekifutásra ugyan nem sikerült az I. A osztályba feljutniuk, ám egy évvel később teljesítették a kitűzött célt.

“A pozsonyi Slovant láttuk vendégül. A barátságos találkozót követően Švehlíkkel, Pivarníkkal és a többiekkel együtt tekintettük meg a televízióban a Fradi-Dinamo Kijev összecsapást.”

Elsősorban alacsony termete miatt jobbszélsőként kezdte, később pedig középpályássá avanzsált. Közben Szabó Lajos után Fekete Tibor vette át a szakmai munka irányítását, aki szigorúan megkövetelte az edzéseken való részvételt. Gábor azonban pozsonyi diákként (Testnevelési Főiskola) nem látogathatta rendszeresen a gyakorlásokat, így nem egyszer mellőzték őt a kezdőcsapatból.

A zselízi felnőtt csapatban (alló sor, balról a harmadik)

“Egy öreg ŠLK autóbusszal jártuk mindenekelőtt a nagytapolcsányi és a trencséni járások településeit, szörnyű utak voltak akkortájt. Benčík Laci barátommal külnféle kvízkérdések sokaságával halmoztuk el egymást az utazások során.”

Rövid ideig a pozsonyi Kablo divíziós csapatában is közreműködött, Józsa és Szikora ellen is focizott. Vencel Sándor és Titus Buberník felügyelték a szakmai munkát. Nagy Géza, az akkori zselízi sportelnök azonban hazahozta őt Zselízre.

A zselízi diák csapattal.

“Sosem felejtem el az újpesti Dózsa elleni viadalt, amelyen Fazekassal, Feketével és Törőcsikkel nézhettem farkasszemet. A lilák előtte megverték a Juventust 2:0-ára, majd hozzánk látogattak el. A bajnoki cím megszerzése után a Videoton is rögtön Zselízre jött. A csörte első gólját én rúgtam a válogatott Kovács kapujába. A magyar öregfiúk válogatottját 4:3 arányban késztettük megadásra. Páncsicsot, Fenyvesit és a többieket”.

Egy alkalommal a bajnoki cím várományosaként Érsekújvárban játszottak. Az akkori ügyeletes “vezér”, Lipták Jaro elrendelte, hogy a gárda tagjai szigorúan öltönyben (nyakkendővel) utazzanak a meccs színhelyére. Egyedül Gábor viselt farmernadrágot, így nyíri lakhelyén megállt az autóbusz és át kellet öltöznie.

A zselízi diákcsapattal egy Franciaországi tornán.

Ezerkilencszáznyolcvanötig kergette a labdát vasérnaponként Zselízen, majd Oroszkára igazolt. Később még Lekéren Ipolyszakálloson, Érsekkétyen és Nyírágón is erősítette az ottani kollektívákat. Elsősorban fürgeségéről és eredményes gólpasszairól vált híressé, rengeteget futott és szorgalmasan szedte össze a labdákat. Mindig a lágy, sportszerű szereléseket kedvelte, a becsúszó szerelés fogalmát talán nem is ismerte.

Franciaország.

A főiskolán B kategóriás edzői képesítést szerzett, a város diákcsapatával szakvezetőként a múltban kiváló eredményeket ért el. Nyolc évig foglalkozott a fiatalokkal. Dominik fia apja nyomdokaiba lépett, a lévai diákcsapatnál az I. ligáig vitte, majd Trencsénben az ottani fociakadémia tanulója volt. Jelenleg a zselízi csapat játékosa.

Az Eiffel-torony árnyékában.

Gábor az idén hatvanhárom éves lett. A zselízi Alapiskolában és Csekén testnevelést oktat. Kedvenc csapata a Vasas és a Barcelona, szabad idejében kertészkedik és sportközvetítéseket néz. Példaképe Kevin Keegan, aki ugyancsak február 14-én született és hozzáhasonlóan alacsony termetű labdarúgónak számított. Kézfogásunknál újra a fiatalokra tereli a szót:

“Rengeteget adtak nekem, de őszintén remélem, én is nekik”.

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb