Hirdetés

Hirdetés

Minden idők egyik legjobb labdarúgójának tartják a zselíziek Mokos Ernőt, aki immár szurkolóként nem hagy ki egy hazai meccset sem, sőt kedvencei idegenbeli összecsapásaira is elkíséri a csapatot.

Mokos Ernő a húszas éveiben

Rongylabdás évek után valódi cucc

Hatéves korában csábította el a foci, amely időtöltésül, szórakozásképp végzett szabad tevékenységnek bizonyult számára. Ő is rongyból összevarrt, összekötözött labdával kezdte. Nem volt még tíz éves, amikor Czirok László, a Zselízen tevékenykedő orvos megalakította a VIRTUS focicsapatot, s akkor Ernő Sál Dezsivel és Tibivel, Szalai Sanyival, Barkóczi Gyuszival, Molnár Ferivel és néhány további társával igazi sportfelszerelést kapott.

A katonacsapatban (Mokos balról az ötödik)

Elsősorban a környező iskolák válogatottjaival mérkőztek meg, mindenekelőtt a szódói, az oroszkai, a csatai, a garamvezekényi és a nagyölvedi viadalokat idézi fel magában.

Barangolás és csapatkeresgélés

Az ötvenes évek elején játékosdömping volt a Garam menti településen, ezáltal az ifjúsági alakulatba sem került be. Ezért Galántára igazolt, ahol kerületi bajnokságban képviselte a mátyusföldieket. Húszévesen jött haza Zselízre, de csak néhány évet focizhatott itt, ugyanis bevonult katonának. Még most is szívdobogva emlékezik a ČH Vysoké Mýtóban töltött két évre, ott a mai V. ligának megfelelő bajnokságban szerepelt.

A magyar öregfiúk elleni meccs előtt (Mokos balról a hatodik)

Újabb hazatérését követően megint csaknem fért be anyaegyesületének  csapatába, így bajtársával, Garai Imrével Garamszentkeresztre vándorolt. Egy év ottani ténykedés után a csehországi Teplice következett, majd ezerkilencszáz ötvenkilencben végérvényesen Zselíz mellett döntött.

A zselízi felnőtt csapat (balról az ötödik)

Mindörökké Zselíz

Harminchárom éves koráig az A csapatban rúgta a bőrt, majd öt éven keresztül a fakót erősítette játékosként és vezetőként. A versenyszerű foci befejezése után Virág Viktorral és Adamcsek Sanyival létrehozták az öregfiúk együttesét, ahol tizenöt éven át tevékenykedett.

A Vasas öregfiűk ellen (fehér mez, zászlóval a kezében)

“Fő erényem a gyorsaság volt, így elsősorban balszélsőként jutottam szerephez. Idényenként mintegy féltucat gólt szereztem, mivel megfelelő rúgótechnikával rendelkeztem. Még most is előttem lebeg a katonacsapatban lejátszott třebovái meccs. Kollektívánkban hat magyar nemzetiségű labdarúgó volt, így a pályán is anyanyelvünkön közöltük egymással mondanivalónkat. A csehek ezen nagyokat csodálkoztak. A mérkőzést megtekintették egy dunaszerdahelyi építkezési csoport tagjai is, akik a végén a Hajrá Fradi buzdítással köszönték meg kiváló teljesítményünket és győzelmünket. A találkozó után pedig az egyik előkelő étteremben pompás vacsorát is biztosítottak nekünk. Komoly érdeklődést keltő megmérettetéseknek bizonyultak a magyarországi öregfiúk válogatottja és a Vasas öregfiúk elleni meccsek, nehéz bajnoki találkozóknak számítottak a bánkeszi, a nagysurányi és a tótmegyeri erőpróbák”

– emlékezik vissza a múltra Ernő.

Csapatkirándulás (balról a második)

A jelenlegi foci is elbűvöli

“Egész életemben vízvezeték szerelőként dolgoztam és ötvenhét évesen vonultam nyugdíjba. Lányom a helyi alapiskola tanárnője, fiam pedig a Jókai Színház művésze. Márton Őrs unokám, bár játszótársaival itt ott focizott, de inkább zongorázott és nyelveket tanult, jelenleg egyetemista. A mai foci nagyban különbözik attól, amit mi játszottunk. Elenyésző a távoli lövések száma, a csatárok kevésbé veszélyeztetik az ellenfél kapuját. Ennek ellenére most is gyönyörködöm a pályán látottakon”

– egészítette ki gondolatait a hajdanán kiváló labdarúgó, akinek mindenkori zselízi álomcsapata az alábbi játékosokból tevődik össze: Milan Michlo -Nyírő Sándor, Simon Sándor, Szalai Béla – Oláh Károly, Mokos Ernő – Urbán Dezső, Virág Viktor, Dávid Gyula, Szabó István, Szalai Sándor.

Címkék: , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2021.02.25.

Életem egy szép regény: főiskola (VII. rész)

Havilapunk szeptemberi számában részleteket közöltünk egy páratlan személlyel, Dulai Ferenc nyugdíjas tanárral készült beszélgetésből. Az interjú teljes szövegét…

2021.03.01.

Az egykori borüzem helyén bővülhet az ipari park Zselízen

Lebontották Zselízen az egykori borüzem romjait, aminek helyén az ipari park bővítését tervezi a területet megvásárló és rendező…

2021.03.01.

RE-NEWAL: Megosztott szolgáltatások létesítése az Alsó-Ipoly völgyében

A projekt fő célkitűzése olyan megosztott szolgáltatások létrehozása, amelyek az Alsó-Ipoly völgyében jelenleg is meglévő, illetve a RE-START…

2021.02.27.

Kezdhetünk egy újabb évadot?

Azt megállapítani, hogy 2020 nem feltétlenül volt az esküvők éve, nem nehéz – 2020 nagyjából semmilyen társasági esemény…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb