A karácsonyi hangulatban elmerülve, december 22-én a farnadi Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes karácsonyi műsorára látogathatott el a népművészetek iránt fogékony érdeklődő. Az immár hagyományos eseménynek a nemrég teljes mértékben felújított helyi kultúrház adott otthont, melyet színültig megtöltöttek a hazai és környékbeli látogatók.

Gereben Együttes (fotó: Szaller Gábor)

A rendezvényt a Nádas Énekkar nyitotta meg, a Gereben zenekar kíséretében. Egy a szeretet ünnepéhez kapcsolódó népdalcsokor előadásával teremtették meg az ünnepi légkört. A soron következő fellépők már modernebb stílusban tündököltek. Három tehetséges, fiatal lány – Orsolya, Ibolya, illetve Noémi – egymást követő szólóénekével teljesen elbűvölte a nagyérdeműt.

Őket követte a Bohák lányok alkotta, négyfős Mirtusz népdalkórus. A szomszédos Érsekkéty büszkeségei tardoskeddi dudanótákkal csaltak mosolyt a hallgatóság arcára. Ezen műsorszámukat a 2019-es Bíborpiros szép rózsa népdalverseny országos döntőjében kiemelt aranysávos minősítéssel jutalmazták, s a siker ezúttal sem maradt el.

Mirtusz népdalkórus (fotó: Szaller Gábor)

A következő műsorszakaszban Tóth Tilda szólóéneke után a néptánc, illetve a népzene vette át a főszerepet. „Hogy volt régen” címmel a Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes tardoskeddi táncokat mutatott be, Légár Dániel és Koronczi Alexandra koreográfiájával. A fiatal, energiával teli táncosok lába alatt csak úgy porzott a szinte még érintetlen, új színpad, a nézőközönség pedig már az előadás korai szakaszában tapssal kapcsolódott be.

Ezt követően színre lépett a párkányi Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskola három növendéke – Baláž Zoé, Bohák Botond és Chládek Dániel –, Alt István felkészítésével hegedűn játszottak. Őket követte Mészáros Barnabás bodrogközi oláhos és magyar szóló tánca.

A negyedik szakasz bökönyi, illetve szatmári táncokat vonultatott fel. A közönség Légár Dániel és Takács Veronika koreográfiáját csodálhatta meg a Nádas néptáncosainak tolmácsolásában. Itt kapott helyet a Kis Nádas „Ugorjunk a táncba” c. műsorszáma.

Baláž Noémi és háttertáncosai (fotó: Szaller Gábor)

A Kis Nádas Baláž Enikő vezetésével, szakkörként működik a farnadi alapiskolán. Tagjai alsó tagozatos diákok, előadásaik során különféle tájegységek szokásait, táncait mutatják be. A blokkot szólótánccal zárta Farkas Gábor, aki a 2019-es Felszálott a páva elnevezésű televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny előválogatójában is eredményesen szerepelt. Vasárnap Farnadon felcsíki táncokkal szórakoztatta a közönséget.

Önálló műsorszámát mutatta be a fáradhatatlan Gereben zenekar, mely a rendezvény egész ideje alatt gondoskodott a talpalávalóról, illetve az énekesek zenei kíséretéről, az alábbi felállásban: Szabó Mátyás – hegedű, Alt István – hegedű, Récsei Noémi – brácsa, Juhász Bence Zsombor – cimbalom, valamint ifj. Juhász Sándor – nagybőgő. A zenekar saját produkciója után, a Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttessel tökéletes összhangban egyre fokozta a hangulatot, mind nagyobb hévvel mutattak be vajdaszentiványi, majd magyarózdi táncokat.

Bukovinai néptánc (fotó: Szaller Gábor)

Végül a katarzist a bukovinai táncok hozták el, minek során mintegy 25-30 táncos ropta teljes odaadással a színpadon, miközben a zenekar úgy játszott, mintha az élete múlna rajta. A közönség soraiból először ütemes tapssal kapcsolódtak be, végül pedig a mintegy másfél órás előadás lehengerlő teljesítményét álló tapssal és ovációval jutalmazták.

Alt István és tanítványai (fotó: Szaller Gábor)

Az előadáson részt vett többek közt Csenger Tibor is, a Nyitra Megyei Önkormányzat MKP-s alelnöke. Beszédében elsősorban elismerését fejezte ki a fölöttébb színvonalas műsort illetően, majd átadta ajándékait a Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes tagjainak. Advent negyedik vasárnapján azonban nem csak a gyermekek örvendhettek karácsonyi ajándéknak.

Csenger Tibor bejelentette, hogy a Nyitra Megyei Önkormányzat képviselő-testülete a napokban elfogadott egy általa benyújtott javaslatot, melyből kifolyólag 2020-ban megkezdődhet a Málas és Köbölkút közti – Farnadon is áthaladó – útszakasz teljes felújítása. Közleményét a jelenlévők már csak a személyes érintettség miatt is felettébb nagy örömmel fogadták.

Szaller Gábor

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb