A lekéri Dudich Ferenc Polgári Társulás harmadik alkalommal szervezte meg az Alsó-Garam Menti Helytörténészek Találkozóját a helyi könyvtár épületében. A szakmai programon egy könyvbemutatót és tíz előadást hallgathattak meg az érdeklődők.

Fotó: Csonka Ákos

A bevezető és lezáró előadást, illetve az egyes előadásokat összekötő részeket a házigazda Juhász Gábor tartotta, a helytörténészek pótolhatatlan munkáját is méltatva, akik hozzájárulnak a múlt megismeréséhez.

„Ezek a találkozók rávilágítanak arra, hogy a helytörténészek milyen fontos kutatómunkát végeznek a múlt feltárása kapcsán, hiszen a bonyolult, átfogó történelmi folyamatokat teljes egészében csak akkor érthetjük meg, ha feltárjuk annak leképződését saját régiónkban, szűkebb pátriánkban is, így lesz hagyatéka a régiónknak”

– mondta el Juhász Gábor.

A konferencián szó esett a párkányi dunai hidakról, az első világháború utáni szoborsorsokról, geofizikai kutatásokról, a szőgyéni templomokról, Felvidék katonai emlékhelyeiről, a „zselízi püspökről”, Fischer-Colbrie Ágostonról, nem utolsó sorban Botka Tivadar életéről és munkásságáról, valamint a zselízi fakastélyról is.

Csonka Ákos

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

2024.04.11.

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét. A beruházásra az Interreg Magyarország-Szlovákia HUSK-2023 programból nyert támogatást…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb